Εντονες διεργασίες κυοφορούνται στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Με τη συμπλήρωση 39 χρόνων από την 4η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, η δεξιά παράταξη αναζητεί τον… εαυτό της. Στο εσωτερικό της ΝΔ και ευρύτερα στον χώρο αντιμάχονται διάφορες θεωρίες και αντιλήψεις για το εστί δεξιός σήμερα και τι εκφράζει. Οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές και τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην, κυρίως μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012, όταν η ΝΔ βρέθηκε στο 18,85%, που είναι για τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του κόμματος η βάση της συζήτησης για το πού βαδίζει η παράταξη, ανεξάρτητα αν στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου καταγράφηκε πρωτιά με ποσοστό 29,66%.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ξεκινήσει μια μεγάλη παρασκηνιακή συζήτηση. Κεντρικό θέμα είναι το πού οδηγείται η Νέα Δημοκρατία με τη σημερινή φυσιογνωμία της και κυρίως αν μπορεί να υπάρξει ένα νέο αντιμνημονιακό κόμμα που θα εκφράζει τη Δεξιά της Δεξιάς και τους ψηφοφόρους που είχαν βρει πολιτική στέγη στη Χρυσή Αυγή.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν, όπως είναι αυτονόητο, ότι η ΝΔ είναι ο βασικός εκφραστής όλων αυτών των ψηφοφόρων και ότι αποτελεί τον πυλώνα της δεξιάς παράταξης.
Μπορεί όμως άμεσα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς να ελπίζει σε επιστροφές ψηφοφόρων, καθώς η ΝΔ έχει τρομακτικές απώλειες σε απόλυτο αριθμό από τις εκλογές του 2009 και μετά; «Ναι» απαντάνε ξεκάθαρα από το πρωθυπουργικό επιτελείο και θεωρούν ότι μετά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «συντρίψει» τη νεοναζιστική οργάνωση δεκάδες χιλιάδες δεξιοί διερωτώνται προς τα πού πρέπει να κινηθούν.
«Η επιστροφή στην πατρώα γη είναι δεδομένη» λένε με σιγουριά συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που θεωρούν ότι μετά την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς θα υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και για την εξτρεμιστική Ακροαριστερά, κάτι που όμως δεν ασπάζονται αρκετά στελέχη και παράγοντες της ΝΔ.
Για να επέλθει η σταδιακή μετακίνηση ψηφοφόρων έχουν ενεργοποιηθεί στελέχη όπως οι κκ. Χρ. Λαζαρίδης, Μ. Βορίδης και Φ. Κρανιδιώτης, που αποτελούν και την εμπροσθοφυλακή της σκληρής Δεξιάς και είναι εκ των υποστηρικτών της θεωρίας των δύο άκρων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.: οι ψηφοφόροι) να μείνουν στη Χρυσή Αυγή; Δεν θέλει εγώ, ο Μπαλτάκος, ο Λαζαρίδης να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα;» διερωτήθηκε προ ημερών ο κ. Κρανιδιώτης, ο οποίος δήλωσε ευθέως «εθνικιστής».
Η συγκεκριμένη «ομάδα» που βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών εντός της ΝΔ, κυρίως των μετριοπαθών στελεχών και μελών του «καραμανλικού» στρατοπέδου, εμμένει στη γραμμή της καταστολής της ανομίας και της βίας, από όπου και αν προέρχεται.
«Οι διατάξεις περί εγκληματικής οργάνωσης δεν αφορούν μόνο τη ΧΑ αλλά και όποιον τελεί κακούργημα ή πλημμέλημα υπό τον μανδύα πολιτικής οργάνωσης, κόμματος ή μαφίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.
Αυτή η σκληρή γραμμή είναι αρκετή να προσελκύσει πίσω στη ΝΔ τους απογοητευμένους δεξιούς; «Οχι» απαντάνε μετριοπαθή στελέχη όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εμμένει στην προσήλωση της ΝΔ σε μια πιο κεντρώα και φιλελεύθερη λογική, μια άποψη που συμμερίζεται, όπως λέγεται, και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης.
Στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλα πρόσωπα που έχουν διαφορετική προσέγγιση για μια σειρά ζητήματα, όπως π.χ. οι υπουργοί κκ. Δ. Αβραμόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης κ.ά. και βουλευτές όπως οι κκ. Ν. Κακλαμάνης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης, Πρ. Παυλόπουλος, Χρ. Δήμας κ.ά.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ επικρατεί προβληματισμός για την πορεία του κόμματος, ενώ ασκείται κριτική για τη δεξιά στροφή της ηγεσίας. «Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό» λένε πολλοί «καραμανλικοί» που φέρονται αποφασισμένοι να αντιδράσουν τις επόμενες ημέρες και να μην αφήσουν την ηγετική ομάδα να επιβάλει τη στρατηγική της, παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μένει αμέτοχος.
«Ο πρόεδρος δεν εμπλέκεται, αλλά εμείς δεν θα αφήσουμε να μπατάρει και άλλο δεξιά το σκάφος» λένε στελέχη του «καραμανλικού πυρήνα» που προχθές είχαν εξοργιστεί καθώς χρειάστηκε να περάσουν πάρα πολλές ώρες για να εκδοθεί ανακοίνωση για την επέτειο 39 ετών από την ίδρυση της ΝΔ.
«Ας διαβάσουν κάποιοι τις αρχές επάνω στις οποίες ιδρύθηκε η ΝΔ και θα διαπιστώσουν πόσο επίκαιρες είναι σήμερα. Αν κάποιοι νομίζουν ότι «λησμονώντας» τη σημερινή ημέρα θα βρουν ευκαιρία να τις παραβούν είναι γελασμένοι» είπε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος άφησε αιχμές ουσιαστικά για τη μετάλλαξη της ΝΔ.
Η κατάσταση για τους πιο μυημένους είναι οριακή στο εσωτερικό της ΝΔ και ήδη πολλοί μιλάνε με επικριτικά σχόλια κυρίως για το πρωθυπουργικό περιβάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου. «Αμφισβητείται ο Σαμαράς;» διερωτώνται αρκετοί.
«Υπό τα σημερινά δεδομένα δεν υφίσταται θέμα» λένε όσοι συμμετέχουν σε πιο προχωρημένες συζητήσεις και συνομιλούν με διάφορα κέντρα, αν και βουλευτές σε συνάξεις που είχαν προ ημερών στο Κοινοβούλιο συζητούσαν για το αν είναι ενισχυμένος ή αποδυναμωμένος ο Πρωθυπουργός μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Χρυσής Αυγής.
Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που τονίζουν ότι «δεν τελειώσαμε με τη ΧΑ» και ενδεικτικά ο κ. Κακλαμάνης συνομιλώντας με πολλούς βουλευτές είπε προχθές ότι από αύριο θα προκύψουν θέματα τα οποία έχει σκεπάσει το χαλί της Χρυσής Αυγής, όπως το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, το πετρέλαιο θέρμανσης, η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας κτλ.
Ηδη πολλοί βουλευτές αρχίζουν να αντιδρούν, όπως η κυρία Μπακογιάννη, οι κκ. Κακλαμάνης, Β. Πολύδωρας, Γ. Βλάχος, η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, οι οποίοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη φορολογία θα πλήξει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, που αποτελεί τον πυρήνα της φιλελεύθερης ιδεολογίας.
Κινήσεις και σχεδιασμοί
Τι ετοιμάζουν οι «συγκάτοικοι της πολυκατοικίας»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σε κύκλους της λαϊκής και εθνικιστικής Δεξιάς ετοιμάζονται κινήσεις. Ηδη ο πρώην υφυπουργός κ. Κ. Κιλτίδης κάλεσε προχθές τους δεξιούς σε «ειρηνική επανάσταση». Ο κ. Κιλτίδης είναι από τα πρόσωπα που ενδέχεται να συμμετάσχουν στο ηγετικό σχήμα σε έναν νέο φορέα.
Τι ετοιμάζουν οι «συγκάτοικοι της πολυκατοικίας»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σε κύκλους της λαϊκής και εθνικιστικής Δεξιάς ετοιμάζονται κινήσεις. Ηδη ο πρώην υφυπουργός κ. Κ. Κιλτίδης κάλεσε προχθές τους δεξιούς σε «ειρηνική επανάσταση». Ο κ. Κιλτίδης είναι από τα πρόσωπα που ενδέχεται να συμμετάσχουν στο ηγετικό σχήμα σε έναν νέο φορέα.
Με βάση και τις εξελίξεις στο πεδίο της ΧΑ προετοιμάζεται από διάφορους κύκλους μια δεξιότερη Δεξιά που θα κινείται πέραν της σημερινής, μνημονιακής, όπως τη χαρακτηρίζουν, ΝΔ και θα έχει ως βασικό στόχο να προσεγγίσει και να καλύψει πολιτικά τους «άστεγους ψηφοφόρους τής ΧΑ» και τους «νοικοκυραίους».
Μέχρι στιγμής όλα συζητούνται σε θεωρητικό επίπεδο και δεν έχουν εμφανιστεί πρόσωπα που μπορεί να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι αριθμό από τους αντιμνημονιακούς ψηφοφόρους θα κερδίσει ο κ. Χρ. Ζώης με τη Νέα Μέρα ή οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του κ. Π. Καμμένου.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης κινείται όλο και πιο έντονα, όπως και ο κ. Κ. Πλεύρης, θεωρητικός της 4ης Αυγούστου, που όμως δεν κρίνονται από πολλούς ως πρόσωπα που μπορεί να εκφράσουν τους αντιμνημονιακούς δεξιούς.
Τα όσα κυκλοφορούν για τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ κ. Φρ. Φράγκο ότι μπορεί να ηγηθεί ενός καθαρόαιμου δεξιού κόμματος δεν ευσταθούν καθώς ο ίδιος δεν δείχνει διάθεση να εμπλακεί, αν και θεωρείται από πολλούς μια αξιόπιστη λύση. Παράλληλα εν μέσω αυτών των συζητήσεων εντείνονται οι φήμες ότι επίκειται και η δημιουργία ενός δεξιού κόμματος που θα απαρτίζεται από φιλοβασιλικούς.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ