Μια μουδιασμένη ηρεμία επικρατεί αυτές τις ημέρες στις περιοχές γύρω από τον Αγιο Παντελεήμονα. Τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής έχουν λουφάξει. Τα στόματα όμως παραμένουν κλειστά και λίγοι τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά για όσα συνέβαιναν εδώ τα τελευταία χρόνια εμπρός στα μάτια των κατοίκων αλλά και των αστυνομικών. Κλειστά παραμένουν και τα δύο καφενεία κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα στη Μιχαήλ Βόδα τα οποία γέμιζαν από το πρωί ως το βράδυ με μέλη και συμπαθούντες της Χρυσής Αυγής και από τα οποία εφορμούσαν τα «τάγματα εφόδου». Κλειστή παραμένει και η παιδική χαρά στον προαύλιο χώρο του Αγίου Παντελεήμονα κατ’ απαίτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, της Χρυσής Αυγής για να μην παίζουν εκεί τα παιδιά των μεταναστών, όσων τουλάχιστον τολμούσαν ακόμη να κυκλοφορούν στην περιοχή.
Πίσω από την εκκλησία, κάτω από τις μουριές, μια παρέα συνταξιούχων συζητεί τις εξελίξεις των ημερών. «Εγώ δεν φοβάμαι να μιλήσω. Εχω ζήσει και χειρότερα στη ζωή μου» λέει ο 73χρονος κ. Στέλιος Σαλωνίτης. «Οι χρυσαυγίτες ήταν η μαφία της περιοχής. Οσοι δεν γνωρίζαμε για τον διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας βλέπαμε την ανοχή με την οποία τους αντιμετώπιζε η Αστυνομία και καταλαβαίναμε τι γίνεται».
Η αλήθεια είναι ότι η «συμμορία» στην οποία φέρεται να εμπλέκεται η Θέμις Σκορδέλη δεν έκανε τίποτα για να κρύψει τη δράση της. Με καλυμμένα τα νώτα από τα διεφθαρμένα στελέχη της Αστυνομίας τρομοκρατούσαν την περιοχή με βίαιες επιθέσεις όχι μόνο εναντίον ξένων αλλά και Ελλήνων.Την ίδια στιγμή έριχναν λάδι στη φωτιά της ξενοφοβίας για ίδιο όφελος, όπως αποδείχθηκε τελικά, όχι μόνο πολιτικό αλλά και οικονομικό.
«Την έχω δει με τα μάτια μου να σηκώνει μετανάστες από τα παγκάκια της πλατείας φωνάζοντας ότι μόνο οι Ελληνες έχουν δικαίωμα να κάθονται σε αυτά. Την έβλεπα συχνά στην τηλεόραση να δηλώνει «κάτοικος της περιοχής» που έχει δήθεν αγανακτήσει. Η ξενοφοβία στις περιοχές γύρω από τον Αγιο Παντελεήμονα καλλιεργήθηκε με την ανοχή της Αστυνομίας. Δεν οφείλεται μόνο στους υπεράριθμους μετανάστες. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ όπου δρούσε η συμμορία βγήκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος ο Μιχαλολιάκος» λέει ο Ηλίας Πολυχρονάκης, ένας 29χρονος που μένει στην οδό Ιουλιανού. «Βλέπαμε τους χρυσαυγίτες μετά τη δολοφονία του Ελληνα για να του κλέψουν την κάμερα να είναι δίπλα στις κλούβες με τα ΜΑΤ και να κυνηγάνε μετανάστες με σπασμένα μπουκάλια μπίρας. Τα ΜΑΤ απλά τους παρακολουθούσαν».
«Η πρώτη μου «επαφή» με τη Σκορδέλη ήταν το 2010, όταν είχαμε πάει με συνεργείο της ΕΡΤ για να γυρίσουμε σκηνές για το ντοκυμαντέρ «Δεν ήρθα εδώ για διακοπές». Εκείνη την ημέρα παίρναμε συνέντευξη από μια πολιτική πρόσφυγα από τη Ρουάντα» λέει ο σκηνοθέτης κ. Νίκος Σούλης, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής. «Ξαφνικά μια μικρή ομάδα με επικεφαλής τη Σκορδέλη λίγα μόνο μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα μάς σταμάτησε και απαίτησε να διακόψουμε το γύρισμα. Με βίαιες κινήσεις επιχείρησε να σπάσει τις κάμερες, ενώ στο μεταξύ είχαν μαζευτεί γύρω της και κάποια άλλα άτομα που απειλούσαν να φέρουν και τους «άλλους» και άρχισαν να μας σπρώχνουν. Ζητήσαμε την παρέμβαση των αστυνομικών, οι οποίοι ευγενικά μας ζήτησαν να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και μας συμβούλεψαν να φύγουμε. Αργότερα ζητήσαμε να δούμε τον αξιωματικό υπηρεσίας, ο οποίος μας απέτρεψε από το να υποβάλουμε μήνυση λέγοντάς μας ότι «αυτά συμβαίνουν» και να δείξουμε κατανόηση στην οργή και αγανάκτηση των κατοίκων» λέει ο κ. Σούλης. «Συνάντησα αρκετές φορές αργότερα τη Σκορδέλη να πρωτοστατεί σε περιπολίες χρυσαυγιτών από την πλατεία Αμερικής ως τον Αγιο Παντελεήμονα» καταλήγει.
Λίγο καιρό αργότερα ο κ. Σούλης έτυχε να κινηματογραφήσει από το μπαλκόνι του σπιτιού του τον άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς και πολίτες κάποιων μεταναστών. Το βίντεο έκανε τον γύρο του κόσμου, προβλήθηκε σε μεγάλα δίκτυα του εξωτερικού όπως το BBC και το Αλ Τζαζίρα, έγινε ΕΔΕ, τέθηκαν κάποιοι αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα και ύστερα το θέμα ξεφούσκωσε και ξεχάστηκε. Ο κ. Σούλης αναφέρει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ζούσε σε καθεστώς τρόμου. «Χτυπούσαν τα κουδούνια του κτιρίου όπου μένω άνθρωποι με πολιτικά και έλεγαν στους γείτονες να εμφανιστώ στο τμήμα. Επαιρνα τηλέφωνο και από το τμήμα μου έλεγαν ότι δεν ισχύει. Αρχισα πραγματικά να φοβάμαι για τη σωματική μου ακεραιότητα» σημειώνει.
Οι καταγγελίες για την παράνομη δραστηριότητα της «συμμορίας» στην περιοχή δεν προέρχονταν μόνο από θύματα και κατοίκους. Η κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή με απανωτές επίσημες καταγγελίες προσπαθούσε εδώ και χρόνια να επιστήσει την προσοχή για τις παράνομες δραστηριότητες των χρυσαυγιτών στις Αρχές, οι οποίες σφύριζαν αδιάφορα.
Τον Φεβρουάριο του 2012 σε ανακοίνωσή της η κίνηση σημείωνε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για το γεγονός ότι διεφθαρμένα στελέχη του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα καλύπτουν «συμμορία φασιστών με ρεκόρ καθημερινών επιθέσεων, τραυματισμών και κλοπών σε βάρος μεταναστών».
«Κύκλωμα αστυνομικών και άλλων «κατοίκων» πλουτίζει συστηματικά τους τελευταίους έξι μήνες στην περιοχή της Αχαρνών και στους πέριξ δρόμους μπαίνοντας σε σπίτια και αρπάζοντας ό,τι προλάβει. Το ίδιο κύκλωμα μάλιστα εμφανίστηκε τρεις φορές πριν από επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ. με τη Δημοτική Αστυνομία ζητώντας χρήματα ώστε… να αποφύγουν την επίθεση οι μικροπωλητές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κίνησης εκείνη την εποχή.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 διαβάζουμε σε ανακοίνωση της κίνησης: «Με τον πιο θρασύ και απροκάλυπτο τρόπο οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής έχουν βγάλει περιπολίες θανάτου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα με τη στήριξη της ΕΛ.ΑΣ. Επειτα από μια εβδομάδα διαρκών επιθέσεων και ξυλοδαρμών, με δεκάδες τραυματίες πρόσφυγες να καταλήγουν σε νοσοκομεία, χθες ομάδα 15-20 νεοναζί εισέβαλε σε πολυκατοικία στη Μ. Βόδα και Περγάμου. Οι νεοναζί που κραύγαζαν «έξω οι ξένοι» καταδίωξαν μέχρι την πόρτα του έναν πρόσφυγα και ένας του έχωσε το μαχαίρι δύο φορές στο στήθος. Η ίδια φασιστική ομάδα καταδίωξε άλλον έναν και τον τραυμάτισε κοντά στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Κατά τη συνήθη πρακτική της η ομάδα, με επικεφαλής την πασίγνωστη κυρία του Αγίου Παντελεήμονα (σ.σ.: Σκορδέλη), πήγε στο ΑΤ Παντελεήμονα για να ζητήσει «προστασία» τάχα την ώρα που στο ΑΤ είχαν προσέλθει τα θύματα για να καταγγείλουν τις δολοφονικές επιθέσεις».
Για αυτήν αλλά και για άλλες επιθέσεις η Σκορδέλη διώκεται ποινικά αλλά δεν έχει ακόμη δικαστεί αφού χαρτιά από ψυχίατρο πολιτευτή της Χρυσής Αυγής βεβαιώνουν ότι πάσχει από αυτοκτονικές τάσεις, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη της οκτώ φορές.
Επιθέσεις
Ο τιμοκατάλογος της παρανομίας
Οι καταγγελίες μιλάνε για «συμβόλαια» με χρυσαυγίτες για σειρά παράνομων δραστηριοτήτων. Μία από τις συχνότερες ήταν ότι πληρώνονταν από ιδιοκτήτες που νοίκιαζαν διαμερίσματα σε αλλοδαπούς για να τους εκδιώκουν από αυτά σε περίπτωση που δεν πλήρωναν κανονικά το ενοίκιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, υπήρχε ακόμη και τιμοκατάλογος «υπηρεσιών», σύμφωνα με τον οποίο μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν σπασίματα χεριών ή ποδιών έναντι 300 ευρώ. Το κόστος για κάψιμο αυτοκινήτου ήταν 1.000 ευρώ, ενώ αν κάποιος επιθυμούσε να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο το αναλάμβαναν τα μέλη της οργάνωσης έναντι 1.500 ευρώ.
Ο τιμοκατάλογος της παρανομίας
Οι καταγγελίες μιλάνε για «συμβόλαια» με χρυσαυγίτες για σειρά παράνομων δραστηριοτήτων. Μία από τις συχνότερες ήταν ότι πληρώνονταν από ιδιοκτήτες που νοίκιαζαν διαμερίσματα σε αλλοδαπούς για να τους εκδιώκουν από αυτά σε περίπτωση που δεν πλήρωναν κανονικά το ενοίκιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, υπήρχε ακόμη και τιμοκατάλογος «υπηρεσιών», σύμφωνα με τον οποίο μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν σπασίματα χεριών ή ποδιών έναντι 300 ευρώ. Το κόστος για κάψιμο αυτοκινήτου ήταν 1.000 ευρώ, ενώ αν κάποιος επιθυμούσε να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο το αναλάμβαναν τα μέλη της οργάνωσης έναντι 1.500 ευρώ.
Ο κ. Τζαβέντ Ασλάμ, εκπρόσωπος της πακιστανικής κοινότητας στη χώρα μας, επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά ότι όσοι από τους μετανάστες επιχειρούσαν να ασκήσουν μήνυση αποτρέπονταν από τους αστυνομικούς, ενώ πολλά από τα θύματα απέφευγαν να υποβάλλουν μηνύσεις καθώς δεν διέθεταν τα έγγραφα νόμιμης παρουσίας στη χώρα μας. «Αυτή η κατάσταση δεν περιορίζεται μόνο στον Αγιο Παντελεήμονα αλλά και σε άλλα ΑΤ. Δεν είναι καλύτερη η κατάσταση στο ΑΤ Ομονοίας, στην Ακρόπολη, στου Ρέντη, στη Νίκαια και στον Πειραιά» λέει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ