Σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών για να αναθέσει την καυτή δικογραφία της Χρυσής Αυγής σε ειδικό εφέτη-ανακριτή πρόκειται να ζητήσει την προσεχή εβδομάδα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Το έγγραφο θα είχε ήδη συνταχθεί αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι αποφυλακίσεις των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής που προκάλεσαν μεγάλη αντίδραση σε πολιτικούς κύκλους και στην κοινή γνώμη. Η εισαγγελέας δεν επιθυμεί να συνδεθεί αυτή η κίνησή της με απαξίωση του έργου των δύο ανακριτών Σπύρου Γεωργουλέα και Χρήστου Παπακώστα, αφού θεωρείται ότι και οι δύο κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διαλευκάνουν δικαστικά μια υπόθεση που αφορούσε την προστασία του πολιτεύματος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εμφανίστηκε στην ανάκριση και τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας ο οποίος κατέθεσε σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας. Ο συγκεκριμένος φαίνεται να δίνει νέα ώθηση στην ανάκριση αφού αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία «δένουν» ακόμη περισσότερο το ποινικό μέρος της υπόθεσης.

Η ανάκριση η οποία θα συνεχιστεί λόγω σπουδαιότητας, όπως όλα δείχνουν, στο Εφετείο Αθηνών θα ανοίξει ακόμη έξι φακέλους με αιματηρά περιστατικά που αφορούν θανάτους κυρίως αλλοδαπών στην Αττική, στην Κεντρική και στη Δυτική Ελλάδα. Παράλληλα πλήθος στοιχείων από τις δικογραφίες της Εισαγγελίας Πειραιά από τις επιθέσεις στο Πέραμα (Ιχθυόσκαλα και εναντίον στελεχών του ΚΚΕ) δίνουν νέα διάσταση στην υπόθεση, που τώρα αρχίζει να ξετυλίγεται ενώπιον της Δικαιοσύνης. Παράλληλα θα κληθούν να καταθέσουν από την αρχή όλοι οι μάρτυρες που παρήλασαν στην προκαταρκτική του κ. Βουρλιώτη. «Τα στόματα άνοιξαν και κανείς δεν θα σταματήσει τους δικαστές» έλεγε στο «Βήμα» ανώτατος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος επέμενε ότι το πόρισμα Βουρλιώτη είναι ένα θαρραλέο κείμενο που έσπασε το αβγό του φιδιού.

Σύντομα αναμένεται να ανοίξει και ο φάκελος που αφορά τα οικονομικά τόσο των κατηγορουμένων όσο και του κόμματος. Με τη βοήθεια του ΣΔΟΕ και της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος θα ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των κατηγορουμένων, ενώ θα διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία για τα χρήματα που έμπαιναν σε αυτούς τους λογαριασμούς.
Πλήθος στοιχείων, μαρτυριών, εκθέσεων πραγματογνωμοσύνης που περιέχονται σε δικογραφίες του Πειραιά, του Ν. Ηρακλείου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αθήνας, της Χίου και άλλων εισαγγελιών θα μπουν στο μικροσκόπιο της έρευνας των ανακριτών (θα είναι περισσότεροι του ενός) για να φωτιστούν όλες οι ποινικές πλευρές της υπόθεσης.
Πλούσιο είναι και το οπτικό υλικό της δικογραφίας, όπως οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στο σπίτι των συλληφθέντων και ιδιαίτερα στην κατοικία του βουλευτή Χρήστου Παππά στα Γιάννενα. Μεταξύ άλλων φωτογραφιών ο βουλευτής σε νεαρή ηλικία (ήταν 16 χρόνων) εικονίζεται να χαιρετίζει ναζιστικά μπροστά από μια σβάστικα. Το συγκεκριμένο υλικό τού επιδείχθηκε και μάλιστα ρωτήθηκε για τις φωτογραφίες μία προς μία. Εκείνος απάντησε στην απολογία του: «Υπάρχουν έγγραφα από το σύνολο του ηλεκτρονικού αρχείου που μου δείξατε τα οποία δεν έχουν γραφεί από εμένα… Σε κάθε περίπτωση αφορούν χρονικό διάστημα πολύ παλιό, όταν ήμουν 18-20 ετών». Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι δικογραφίες της δολοφονίας του 27χρονου αλλοδαπού στα Πετράλωνα και εκείνες του άγριου ξυλοδαρμού στην Ιχθυόσκαλα αλλά και της επίθεσης κατά στελεχών του ΚΚΕ. Στην τελευταία επίθεση μάλιστα καταγράφονται σε μαρτυρίες πώς οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν στην έρευνα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην ΤΟ Περάματος, από ανώνυμα τηλεφωνήματα πολιτών. Συγκεκριμένα αστυνομικός καταγγέλλει ότι την επομένη της επίθεσης κατά μελών του ΚΚΕ και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 άγνωστος τηλεφώνησε στο 2ο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στις 21.15 αναφέροντας: «Στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα βρίσκονται ρόπαλα, καδρόνια, σίδερα. Αυτά χρησιμοποίησαν οι χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν χθες στα μέλη του ΚΚΕ. Κάποιοι από αυτούς κρύβονται στα γραφεία αυτά…». Ετσι ξεκίνησε έρευνα στα γραφεία, όπου ο βουλευτής, προφυλακισμένος σήμερα, Γιάννης Λαγός έσπασε μέρος της μπροστινής πόρτας των γραφείων απειλώντας και αρνούμενος να γίνει έρευνα… Οι δράστες αναγνωρίστηκαν από τα θύματα αλλά οι περισσότεροι δεν συνελήφθησαν τότε. Ηταν λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι και η δικογραφία για την Ιχθυόσκαλα Περάματος. Μεταξύ των έξι δραστών στις επιθέσεις εναντίον των αλλοδαπών βρίσκονται στο συγκεκριμένο τάγμα εφόδου και δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες είναι ανήλικη. Παράλληλα στο παραπεμπτικό έγγραφο αναφέρεται ότι στις 12 Ιουνίου 2012 ομάδα δέκα ατόμων επιτέθηκε με ξύλα και πέτρες σε μονοκατοικία στην οποία διέμεναν αλλοδαποί Αιγύπτιοι. Εσπασαν την πόρτα, προκάλεσαν φθορές, ενώ επιτέθηκαν εναντίον ενός ατόμου την ώρα που κοιμόταν στην ταράτσα και τον τραυμάτισαν σοβαρά.
Στο μικροσκόπιο της ανάκρισης θα μπει και δικογραφία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας με περιστατικά απόπειρας ανθρωποκτονίας αλλά και ληστειών εις βάρος αλλοδαπών. Ως δράστες εδώ εμφανίζονται ένα άτομο με γνωστή διεύθυνση κατοικίας και ένας ακόμη άγνωστος. Τα περιστατικά φαίνεται ότι λαμβάνουν χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου 2012 στις 19.50, όπου κάποιοι επιτέθηκαν με μαχαίρια εναντίον δύο αλλοδαπών στη λεωφόρο Ηρακλείου. Τραυμάτισαν τον έναν εξ αυτών και τους λήστεψαν. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο ΚΑΤ. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, έφερε βαθύ τραύμα στον θώρακα. Την ίδια ημέρα, στις 20.15, οι ίδιοι δράστες, κινούμενοι με το ίδιο ΙΧ, εντόπισαν στη γέφυρα Μεταμόρφωσης άλλους δύο αλλοδαπούς από το Πακιστάν που κινούνταν με παπάκι. Τους ανέτρεψαν, τους έκλεψαν τη μοτοσικλέτα και έφυγαν. Στη συνέχεια, με την κλεμμένη μοτοσικλέτα, εντόπισαν άλλους τρεις Πακιστανούς στη Μεταμόρφωση, τους επιτέθηκαν με μαχαίρια και τους λήστεψαν. Ο κατηγορούμενος εμπλέκεται και σε εμπρησμό και σε άλλα τραγικά περιστατικά. Βρέθηκε από άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από τα κινητά που είχε κλέψει.
Τραγικές είναι και οι λεπτομέρειες της δολοφονίας στα Πετράλωνα στις 17 Ιανουαρίου 2013. Με σκούτερ ξεκίνησαν οι δύο δράστες Χρήστος Στεργιόπουλος και Διονύσης Λιακόπουλος από το σπίτι του πρώτου. Στις 3.20 επιτέθηκαν εναντίον του αλλοδαπού που πήγαινε στη δουλειά του και τον σκότωσαν με στιλέτο τύπου πεταλούδα. Το τραύμα ήταν στη θωρακική χώρα.
«Σεισμός» στα δικαστήρια
Εμφύλιος δικαστικών

Ποτέ άλλοτε απόφαση για την τύχη κατηγορουμένων στη Δικαιοσύνη δεν σχολιάστηκε τόσο όσο η μη προφυλάκιση τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, των Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρου και Νίκου Μίχου. Απόφαση που δημιούργησε αναταράξεις και εντός της Δικαιοσύνης αλλά και εντός των πολιτικών γραφείων –ακόμη και εκτός Ελλάδος. Η απόφαση των ανακριτών Γεωργουλέα και Παπακώστα για τη μη προφυλάκιση μετά τις μαραθώνιες απολογίες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία τόσο στην ηγεσία του Αρείου Πάγου όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είχαν προηγηθεί «γκρίνιες» και εντός της Δικαιοσύνης ότι το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη ήταν μάλλον γενικό και λιγότερο «ποινικό», όπως θα ήθελαν κάποιοι. Η εισαγγελέας κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη πάντως επέμενε ότι οι ανακριτές πρόεδροι Πρωτοδικών αφέθηκαν ελεύθεροι και ανεπηρέαστοι να κάνουν την ανάκριση και ότι το πόρισμα Βουρλιώτη παρείχε τις απαραίτητες από τον νόμο ενδείξεις για την παραπομπή της υπόθεσης σε ανάκριση και τη σύλληψη των κατηγορουμένων με την αυτόφωρη διαδικασία.
Το ξημέρωμα της Τετάρτης, μετά την απόφαση να μην κρατηθούν οι τρεις, έγινε ένας μικρός «σεισμός» στα δικαστικά γραφεία, με τους δικαστές κατ’ αρχάς να είναι μοιρασμένοι. Αλλοι επέμεναν ότι τα στοιχεία δεν οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως οι τρεις ήταν ύποπτοι φυγής αλλά και διάπραξης νέων αδικημάτων. Οι ίδιοι και εντός του κτιρίου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας έκαναν λόγο για σπουδή να λήξει η προκαταρκτική. Αλλοι και στην ηγεσία του Αρείου Πάγου είχαν εκπλαγεί διότι θεωρούσαν ότι τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης μπορούν να συγκαλύψουν στοιχεία και γι’ αυτό κατά κανόνα κρατούνται. Ο αντεισαγγελέας κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης, παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να μην πάρει θέση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ