Με σκοπό να φέρει εις πέρας όσα δεν έκαναν όλοι μαζί οι προκάτοχοί του αναλαμβάνει καθήκοντα αυτή την εβδομάδα ο νέος πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων κ. Ντίνος Μανιατόπουλος. Αμέσως μόλις εγκριθεί ο διορισμός του από τη Βουλή ο κ. Μανιατόπουλος θα μεταβεί στον 6ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Κολοκοτρώνη και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση στη σύντομη (αλλά πολυτάραχη) ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ. Καλείται να πετύχει τον στόχο για την είσπραξη εσόδων περίπου 4 δισ. ευρώ (!) από τις αποκρατικοποιήσεις το 2014, ο οποίος έφτασε σε αυτό το επίπεδο εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων ετών και του εφετινού «ναυαγίου» της ΔΕΠΑ.

Επεσε ο πήχης


Από τα αρχικά 2,6 δισ. ευρώ για το 2013 ο πήχης έπεσε στα 1,6 δισ. ευρώ (σε συμφωνία με την τρόικα τον Ιούλιο), ενώ οι ρεαλιστικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για είσπραξη μόλις 1,2 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους (ως τώρα έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 1 δισ. ευρώ). Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, το 2014 πρέπει να εισπραχθούν έσοδα 3,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα φτάσει τα 3,9 δισ. ευρώ, ίσως και παραπάνω, αν μεταφερθεί το ποσό που δεν θα εισπραχθεί εφέτος. Πολλά θα κριθούν από την υπόθεση της ΔΕΠΑ, τη διαχείριση των λιμένων και μεγάλα πρότζεκτ των ακινήτων όπως το Ελληνικό.
Ο κ. Μανιατόπουλος γνωρίζει πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες καθώς διετέλεσε γενικός διευθυντής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1986 ως το 1995 και διατηρεί άριστες σχέσεις με υψηλόβαθμους παράγοντες της ΕΕ. Παράλληλα διαθέτει εμπειρία στη διαχείριση ακινήτων –έως τώρα ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) -, ενώ θεωρείται «γκουρού» στα ενεργειακά.
Διαπραγματεύτηκε την εξαγορά της ESSO-Pappas από το Ελληνικό Δημόσιο που οδήγησε στη δημιουργία της ΕΚΟ και στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΚΟ. Στον ίδιο κλάδο έχει εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας, έχει εργασθεί ως σύμβουλος της διοίκησης της ΔΕΗ για θέματα προσαρμογής σε καθεστώς ανταγωνιστικής λειτουργίας, της ΔΕΠΑ για ιδιωτικοποίηση δικτύων και της ΡΑΕ για θέματα αγοράς πετρελαιοειδών, ενώ έχει χρηματίσει στέλεχος διεθνών εταιρειών πετρελαίου στην Ελλάδα (ΒΡ) και στη Γαλλία (Shell).

Εχουν παραιτηθεί τρεις πρόεδροι

  • Παρ’ ότι το ΤΑΙΠΕΔ μετρά μόλις δύο χρόνια λειτουργίας, έχουν παραιτηθεί ήδη τρεις πρόεδροι: οι κκ. Ιωάννης Κουκιάδης (ανέλαβε τον Ιούλιο του 2011), Τάκης Αθανασόπουλος και Στέλιος Σταυρίδης (παραιτήθηκε εφέτος τον Αύγουστο), αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.
  • Από την επιτυχία ή την αποτυχία του κ. Μανιατόπουλου και των δύο στενότερων συνεργατών του, του διευθύνοντος συμβούλου κ. Γιάννη Εμίρη και του εντεταλμένου συμβούλου κ. Ανδρέα Ταπραντζή, θα εξαρτηθούν πολλά, με δεδομένο ότι η τρόικα δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα της τοποθέτησης ξένων εμπειρογνωμόνων στη διοίκηση και πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών.
  • Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ θα «τρέξει» σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών το φιλόδοξο σχέδιο της τιτλοποίησης ακινήτων, το οποίο αναμένεται να συνδεθεί ποικιλοτρόπως με τη μορφή που θα έχει η παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) στη μετά το μνημόνιο εποχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ