Μια ολόκληρη ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά και σε όσους αισθάνονται παιδιά έρχεται στην γειτονιά της Πλάκας, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2013, χάρη στο Φεστιβάλ «Παιγνιόθεν».
Το ελληνικό παραδοσιακό παιχνίδι συναντά το σύγχρονο παιχνίδι πόλης στους πεζόδρομους των οδών Κυδαθηναίων, Σωτήρος, Κόδρου και Υπερείδου, σε ένα δίκτυο μουσείων της περιοχής και στην Σχολή Χιλλ, από τις 10.30 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, με παράλληλα εκπαιδευτικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα για μικρούς και μεγάλους, για άτομα με και χωρίς αναπηρία.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του πολιτιστικού φορέα «Ανάμεσα στους Μέρμηγκες» σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το art café Κιμωλία και το Athens Plaython.
Ο «Φίτσιος» και τ’ αγάλματα
Οι πεζόδρομοι της Πλάκας γίνονται σταθμοί Παραδοσιακού Παιχνιδιού, από τις 11:00 έως 18:00, με γνώριμα παιχνίδια όπως κουτσό, λάστιχο, ο μαριάμ, πέτρα –μολύβι –ψαλίδι –χαρτί, σβούρες, γιο –γιο και σχοινάκι. Στην οδό Κόδρου, παιδιά από 5 ετών και πάνω, νέοι και ενήλικες θα λάβουν μέρος σε κινητικά ομαδικά παιχνίδια που παίζονται στις γειτονιές, όπως κρυφτό και κυνηγητό.
Παράλληλα, για να θυμηθούν οι μεγάλοι και να μάθουν οι νεότεροι, θα αναβιώσουν παιχνίδια όπως «Ο Φίτσιος», η μακριά γαϊδούρα, το μαντήλι στον κύκλο, η ζώνη –η βούρτσα, τα φρούτα, αγάλματα –στρατιωτάκια και «Τζι τζι καλατζή».
Στo Athens Plaython με πανοπλία
Τις ίδιες ώρες, στην φιλόξενη αυλή της Σχολής Χιλλ, η ομάδα του Athens Plaython στήνει έναν σταθμό Σύγχρονου Παιχνιδιού για παιδιά από πέντε ετών, νέους και ενήλικες.
Συνεργατικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια, καθώς και ανανεωμένες μορφές κλασικών παιχνιδιών όπως ο μαντηλοπόλεμος και το «Όνομα –Ζώο –Πράγμα» θα διασκεδάσουν μικρούς και μεγάλους. Πρόκειται για τα παιχνίδια «Knight of the Holy Fail» και «Citygories –όνομα ζώο φυτό πράγμα στην πόλη!» αντίστοιχα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το συνεργατικό παιχνίδι «Human Frontier» που σκοπό έχει να εκπαιδεύσει τους παίκτες ώστε να γίνουν οι νέοι ακρίτες, ήρωες-φύλακες του Βυζαντίου και να σχηματίσουν από κοινού τα σύνορα της αυτοκρατορίας!
Αυτό θα το καταφέρουν, εάν φορέσουν γρήγορα την πανοπλία τους, τρέξουν να βρουν όχι μόνο τη θέση τους στο χώρο, αλλά και τον κατάλληλο γείτονα, φτιάχνοντας έτσι μια απόρθητη ανθρώπινη αλυσίδα!
Τέλος, ένα σύγχρονο παιχνίδι μάθησης μεταμφιεσμένο σε παιχνίδι είναι το «All for One», το οποίο απαιτεί αμεσότητα στην επικοινωνία και ακρίβεια οδήγησης στον τρισδιάστατο χώρο, ενώ καλλιεργεί τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη. Παίζεται από τριάδες παικτών σε ανοικτούς χώρους. Απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 99 ετών, ενώ έχει σχεδιαστεί με απλά υλικά, ώστε να στήνεται εύκολα, γρήγορα και οπουδήποτε. Προσαρμόζεται ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους.
Πλανόδια βιβλιοθήκη και εργαστήρια
Μια «Πλανόδια Βιβλιοθήκη», χώρος αναπάντεχων φανταστικών συναντήσεων, εκπλήξεων, ψυχαγωγίας και πολιτιστικής άσκησης των παιδιών θα στηθεί από το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» σε συνεργασία με την αστική πολιτιστική εταιρεία «Η Πύρνα».
Σταθμός της θα είναι ο πεζόδρομος της οδού Κυδαθηναίων, 11:00 –17:00, όπου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με βιβλία και εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από συμμετοχικά προγράμματα μιας ώρας. Εκεί θα τα περιμένει μια ψηλή καμηλοπάρδαλη, ένα καταπράσινο δέντρο με κόκκινα μήλα, ένα ξεχωριστό παιδί –αναγνώστη, μολύβια γίγαντες, πολυθρόνες και αναπαυτικά μαξιλάρια.
Την ημέρα θα εμπλουτίσουν και μια σειρά εργαστήρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις για κάθε ηλικία με ελεύθερη είσοδο. «Παραμύθι να σε κινήσει» λέγεται το βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 4 –8 ετών, που θα ζωντανέψει με τη βοήθεια αντικειμένων και ήχων στην αυλή της Σχολής Χιλλ, στις 11 το πρωί. Την ίδια ώρα, παιδιά ηλικίας 10 –15 ετών, με και χωρίς αναπηρίες θα λάβουν μέρος σε ένα εργαστήρι «Με αφορμή έναν γάτο που έμαθε σε έναν γλάρο να πετά».

Επίσης, τα μουσεία της γύρω περιοχής θα φιλοξενήσουν, στο πλαίσιο του «Παιγνιόθεν», εκπαιδευτικά προγράμματα, υπαίθριες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια. Συμμετέχουν τα εξής: Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Για να δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ, επισκεφθείτε το https://www.amongtheants.com.