Σε μία συνολική παρουσίαση της νέας στρατηγικής που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Αθήνα για την ΑΟΖ προχώρησε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή κ. Χρ. Ροζάκη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη «βήμα προς βήμα προσέγγιση» που παρουσίασε αναλυτικά «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ενεργοποιηθεί οι διμερείς διαβουλεύσεις με τις περισσότερες εκ των όμορων χωρών της Ελλάδος: την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Ιταλία, καθώς επίσης την Κύπρο, τη Λιβύη ακόμη και τη Μάλτα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «η οριοθέτηση απαιτεί διαβούλευση», σε ένα εμφανές μήνυμα για τον τρόπο επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία. Τόνισε δε ότι τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα προστατεύονται πλήρως αλλά πάντα με σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος έδωσε έμφαση στην «ευρωπαϊκή πτυχή» της ελληνικής στρατηγικής, η οποία αφορά στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική ως μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που συνδυάζεται με την ελληνοϊταλική συνεργασία καθώς η Ρώμη διαδέχεται την Αθήνα στην εκ περιτροπής προεδρία.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε επίσης ότι ως προς τα θέματα των θαλασσίων ζωνών «το σημαντικότερο, ίσως, γεγονός που έγινε τα τελευταία 40 χρόνια είναι η έναρξη πραγματικών ερευνών, στον ελληνικό θαλάσσιο και ελληνικό χερσαίο χώρο για τον εντοπισμό και στη συνέχεια για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων».
Δεν παρέλειψε όμως και να αναφέρει ότι «χρειάζεται και μία εσωτερική σοβαρότητα, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση» που, όπως ο ίδιος αναγνώρισε, «δεν είναι αυτονόητη». Αυτός είναι «ο πατριωτισμός με σύγχρονους όρους. Δεν είναι ρητορικού χαρακτήρα».
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν και μίλησαν, πέραν του ίδιου του συγγραφέα και του κ. Βενιζέλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλας, ο πρέσβης ε.τ και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές κ. Π. Αποστολίδης, ο κ. Α. Παπακωνσταντίνου, διπλωματικός σύμβουλος της ελληνίδας επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη και ο δημοσιογράφος του «Βήματος» κ. Γ. Καρτάλης.
Από τις παρεμβάσεις των ομιλητών προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Από όλες προκύπτει ότι εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν, η κήρυξη και η οριοθέτηση ΑΟΖ δεν είναι απαραίτητη για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου, αλλά εφόσον γίνει περιέχει περισσότερα οφέλη. Αναφύεται επίσης το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει μερική κήρυξη και οριοθέτηση ΑΟΖ, σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει σε μία γραμμή που δεν επιτρέπει τη συνεννόηση. Τέλος, κατέστη σαφές ότι ακραίες φωνές και μονομερείς κινήσεις δεν βοηθούν, αλλά αντιθέτως ναρκοθετούν τον δρόμο προς την επίλυση διαφορών.