Στο βήμα της ιταλικής γερουσίας ανέβηκε ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα με στόχο να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Ρώμη με την πρόθεση του μπερλουσκονικού PdL να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.
Στη μέση της ομιλίας του Λέτα μπήκε στην αίθουσα και ο Μπερλουσκόνι, ενώ ο Αλφάνο -δεξί χέρι του Καβαλιέρε, που θα αποφασίσει σήμερα εάν θα έρθει σε ρήξη με τον αρχηγό του- καθόταν εμφανώς ανήσυχος δίπλα στον πρωθυπουργό.
H διάσπαση στην κεντροδεξιά και η πρόθεση γερουσιαστών του PdL να στηρίξουν τον πρωθυπουργό έχουν γίνει πλέον τόσο εμφανείς που μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρή πολιτική ήττα για τον Μπερλουσκόνι, εάν, όπως φαίνεται, στελέχη απομακρυνθούν από την στάση του Καβαλιέρε.
Τις τελευταίες ώρες, το επιτελείο του Μπερλουσκόνι κατέβαλε προφανώς το μέγιστο των δυνάμεών του για να «συμμαζέψει» τους αντάρτες. Φτάνοντας το πρωί στη Γερουσία, ο Μπερλσουκόνι είπε ότι «θα δούμε τι θα συμβεί, θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό και θα αποφασίσουμε».
H ομιλία του Λέτα στη Γερουσία ξεκίνησε στις 10:30 την Τετάρτη, μετά από ένα θερμότατο χειροκρότημα για τον ιταλό πρόεδρο Τζιόρτζιο Ναπολιτάν -ο οποίος είχε στραφεί ανοικτά τις τελευταίες ημέρες εναντίον της «ανευθυνότητας» που επέδειξε ο Μπερλουσκόνι. Θα ακολουθήσει συζήτηση δύομιση και πλέον ωρών μέχρι να ξαναπάρει το λόγο ο πρωθυπουργός. Έπειτα θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.
Λέτα: «Ζητώ θάρρος και ψήφο εμπιστοσύνης»
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε εκθέτοντας την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία και υπενθύμισε πως έργο της κυβέρνησης συνασπισμού είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων για μία Ιταλία σταθερή και αξιόπιστη.
Οι αναφορές του στην κρίση εναλλάσσονταν με αιχμές για πολιτική ανευθυνότητα και έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης – σαφέστατες επιθέσεις στον Μπερλουσκόνι, έστω και εάν δεν χρειάστηκε να τον κατονομάσει.
«Η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος, και το εάν θα γίνει αυτό εξαρτάται από εμάς, από τις επιλογές που κάνουμε, από ένα ναι ή ένα όχι» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας το δυσμενές οικονομικό κλίμα.
Η κυβέρνηση αυτή, είπε, «έχει εργαστεί καλά, με αφοσιωμένους υπουργούς και η χώρα δεν αντέχει πια κλίμα αίματος και αρένας». Η Ρώμη, είπε πρέπει να προχωρήσει με μέτρα που θα ενισχύουν την οικονομία της, και έκλεισε λέγοντας πως ζητά «θάρρος και ψήφο εμπιστοσύνης που δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ψήφο εμπιστοσύνης για την Ιταλία και τους Ιταλούς».