Μια ενδιαφέρουσα αλλά αμφιλεγόμενη θεωρία για τη Σελήνη παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών στο Λονδίνο. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε μετά από την πρόσκρουση στη Γη ενός μεγάλου ουρανίου σώματος σαν τον Άρη. Ο Ντέιβ Στίβενσον, καθηγητής πλανητικής επιστήμης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) υποστηρίζει ότι η Σελήνη ήταν αρχικά δορυφόρος της Αφροδίτης και κάποια στιγμή η Γη χρησιμοποίησε τη βαρυτική της έλξη για να την… προσεταιριστεί και την έκανε δικό της δορυφόρο.
Η θεωρία αυτή φιλοδοξεί να φέρει στην επιφάνεια ένα εντυπωσιακό κοσμικό φαινόμενο αλλά όπως έσπευσαν αμέσως να επισημάνουν πολλοί επιστήμονες πάσχει σε πολλά σημεία. Το πιο αδύναμο σημείο αυτής της θεωρίας είναι οι γεωχημικές αναλύσεις που έχουν δείξει ότι η σύνθεση των πετρωμάτων της Γης και της Σελήνης έχουν μεγάλες ομοιότητες συνεπώς το ενδεχόμενο ο φυσικός μας δορυφόρος να μην σχετίζεται άμεσα με τον πλανήτη μας είναι μάλλον απίθανο.
Η χαμένη ατμόσφαιρα
Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκε και μια μελέτη σχετικά με τη γέννηση της Σελήνης από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σύμφωνα με αυτήν, η κολοσσιαία σύγκρουση του διαστημικού σώματος με τη Γη που είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση της Σελήνης προκάλεσε μια σοβαρή παρενέργεια στον πλανήτη μας. Κατέστρεψε ή καλύτερα οδήγησε στην… έξοδο προς το Διάστημα την ατμόσφαιρα της Γης. Η μελέτη θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Philosophical Transactions». Κατά τους επιστήμονες που τη διατύπωσαν, η γήινη ατμόσφαιρα δημιουργήθηκε και πάλι μέσα από τις γεωλογικές διεργασίες στον νεαρό πλανήτη – διαδικασία που ίσως έλαβε χώρα περισσότερες από μία φορές.
Πριν από λίγους μήνες διατυπώθηκε η ίδια άποψη για την έλλειψη ατμόσφαιρας στον Αρη. Με βάση τα νεότερα ευρήματα από τον στόλο των δορυφόρων που βρίσκονται στον Αρη και τον μελετούν πιστεύεται ότι κάποτε ο Κόκκινος Πλανήτης διέθετε πυκνή ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τη θεωρία που ανέπτυξαν ειδικοί της NASA ένα γιγάντιος αστεροειδής έπεσε πάνω στον Αρη με αποτέλεσμα να καταστραφεί η ατμόσφαιρά του, πιο συγκεκριμένα να διαρρεύσει στο Διάστημα.