Μία ομάδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) θα μεταβεί την Τρίτη στη Συρία, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της καταγραφής των χημικών όπλων της χώρας.
Η Δαμασκός δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με την αποστολή και ότι θα συμμορφωθεί με τα όσα ορίζει η αμερικανο-ρωσική συμφωνία, την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η ομάδα θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε όσες μονάδες η Δαμασκός έχει αναφέρει ως χώρους που σχετίζεται με το χημικό της οπλοστάσιο, αλλά και σε σημεία που κράτη-μέλη του OPCW δηλώνουν ότι έχουν σχέση με τα χημικά όπλα.
Είναι η πρώτη φορά που ο OPCW καλείται να καταστρέψει τα χημικά όπλα μιας χώρας στη διάρκεια πολέμου.
Μάλιστα, η ομάδα των ειδικών στην καταστροφή των χημικών όπλων θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ Μουάλεμ, δήλωσε ότι επτά από τις 19 καταγεγραμμένες μονάδες με χημικά όπλα βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.
Ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή δηλώνει ότι θα είναι δύσκολο να αποκτήσουν οι επιθεωρητές πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές. Πιθανότατα, θα γίνουν προσπάθειες να συμφωνηθεί κατά τόπους κατάπαυση πυρός, προκειμένου η ομάδα των ειδικών να συνεχίσει το έργο της.
Αρχικά, οι ειδικοί θα μεταβούν στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.
Στη συνέχεια, αναμένεται να καταστρέψουν τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για την ανάμειξη των χημικών και τη δημιουργία των χημικών όπλων, καθώς και των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται για την παροχή τους.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας ορίζει ότι αυτή η διαδικασία θα λήξει τον Νοέμβριο. Ορισμένα χημικά όπλα θα μεταφερθούν εκτός Συρίας, όπου και θα καταστραφούν, ενώ άλλα θα καταστραφούν σε συριακό έδαφος.
Το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θεωρείται ότι περιλαμβάνει περισσότερους από 1.000 τόνους σαρίν, υπερίτη και άλλων απαγορευμένων χημικών ουσιών, οι οποίες φυλάσσονται σε δεκάδες τοποθεσίες.
Η Δαμασκός έχει ήδη κάνει μια πλήρη καταγραφή του χημικού της οπλοστασίου, μετά τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ.