Μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) για την προστασία των εκατομμυρίων ανήλικων εργαζόμενων στο Μπαγκλαντές σύστησε ένα ταμείο, όπου τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν ριχτεί ακουσίως στη βιοπάλη θα μπορούν να αποταμιεύουν εκεί τα πενιχρά χρήματα που κερδίζουν από την κοπιαστική τους δουλειά, χωρίς να φοβούνται πως θα πέσουν θύματα κλοπής από επιτήδειους.
Τυπικά ο νόμος απαγορεύει την παιδική εργασία στο Μπανγκλαντές. Ομως η βαρβαρότητα είναι καθημερινή και οι στρατιές των ανήλικων εργαζομένων επέβαλαν μία «ρεαλιστική λύση», όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ «Save The Children In Bangladesh» («Σώστε τα Παιδιά στο Μπαγκλαντές»).
Το 2007 ιδρύθηκε το Chayabrikhkho, ένα ταμείο όπου τα κέρδη αποθηκεύονται και τα παιδιά μπορούν να κοιμούνται ήσυχα, χωρίς το φόβο πως τα χρήματα τους που έβγαλαν με περίσσιο ιδρώτα θα κλαπούν από τις συμμορίες που λυμαίνονται τις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας της χώρας, Ντάκα. Ήδη, η ΜΚΟ κρατάει λογαριασμούς με τις οικονομίες 750 παιδιών που εργάζονται στη πρωτεύουσα, ενώ παρόμοιες πρωτοβουλίες διαχειρίζονται τα χρήματα άλλων 13.000 νέων ανθρώπων ανα την επικράτεια της χώρας.
«Οι άνθρωποι στις παραγκουπόλεις αυτές ζουν ο σχεδόν ένας πάνω στον άλλο σαν σαρδέλες, κάτω από υποτυπώδεις στέγες, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, σε βρώμικους δρόμους γεμάτους φασαρία», σημειώνει η Μπίργκιτ Λούντμπακ, διευθύντρια της ΜΚΟ, προσθέτοντας πως τα παιδιά αυτά διατρέχουν καθημερινά τον κίνδυνο να πέσουν θύματα από μέλη των τοπικών συμμοριών.

«Δεν υπάρχουν νόμοι και κανόνες στη πόλη αυτή. Αν ένα παιδί ζητήσει από τον εργοδότη του να του κρατήσει το μισθό του, για λόγους ασφαλείας, ο προϊστάμενος θα ζητήσει ξεδιάντροπα ένα ποσοστό από τα χρήματα αυτά για την υπηρεσία που θα του προσφέρει», τονίζει ο Σαμσούλ Αλάμ της Save The Children In Bangladesh, εεξηγώντας πως «έτσι, τα παιδιά κοιμούνται μαζί με τα χρήματα τους, αλλά όλα τους κάνουν πολύ κακό ύπνο, αφού τρέμουν πως κάποια στιγμή της νύχτας πέσουν θύμα ληστείας».

«Ελπίζω σε λίγο καιρό να μην χρειαστεί να κάνουμε άλλο αυτή τη δουλειά», επισημαίνει με νόημα η Λούντμπακ, που ευελπιστεί το Chayabrikhkho να σταματήσει να υπάρχει και τα επτά εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά να καταθέτουν τα χρήματα τους σε κανονικές τράπεζες. Για το λόγο αυτό, η ΜΚΟ ασκεί μεγάλη πίεση στη κυβέρνηση της χώρας να κατεβάσει το ηλικιακό όριο των καταθετών, ώστε τα παιδιά να βάζουν τα κέρδη τους σε κανονικά τραπεζικά ιδρύματα του Μπαγκλαντές.
Το ζήτημα φυσικά είναι η κατάργηση της παιδικής και εφηβικής εργασίας. Μέχρι τότε όμως, ταμεία όπως το Chayabrikhkho διασφαλίζουν τις πενιχρές οικονομίες των παιδιών, που συχνά είναι ο καθοριστικός πόρος ολόκληρων οικογενειών.