Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν να προφυλακιστεί ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος μετά την απολογία του. Επίσης προφυλακιστέος κρίθηκε και ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γ. Πατέλης. Και οι δύο οδηγούνται στη ΓΑΔΑ. Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα θα μεταφερθούν στις φυλακές Κορυδαλλού μαζί με τον βουλευτή της ΧΑ Γιάννη Λαγό, καθώς και την ανθυπαστυνόμο που κατηγορείται για εμπλοκή στην υπόθεση.

Η απολογία του Μιχαλολιάκου η οποία μετατέθηκε για την Τετάρτη, από την Τρίτη και η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί για τις 15:30 τελικά άρχισε μετά τις 19:30 και τελείωσε στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς θα απολογηθεί την Πέμπτη. Ανεμένεται στις 13:00 να μεταφερθεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής υποστηρίζει ότι οι καταγεγραμμένες τηλεφωνικές κλήσεις, από τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης σε σταθερά τηλέφωνα, που έγιναν μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, αφορούσαν αριθμούς που ο ίδιος έχει παραχωρήσει στα γραφεία του κόμματος. Επομένως, ισχυρίζεται η υπεράσπιση τού Νικού Μιχαλολιάκου, δεν αποδεικνύεται ότι ο κατηγορούμενος πυρηνάρχης συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής φέρεται να ζήτησε από την ανάκριση να προχωρήσει σε άρση του «ουσιαστικού απόρρητου» ώστε να παραδοθούν εφ’ όσον υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας «κατά το χρονικό διάστημα από την 10:13πμ, της 18ης Σεπτεμβρίου, το πρωί της επομένης δηλαδή μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έως και τις 12:37μμ σταθερή τηλεφωνική σύνδεση που ανήκει στον κ. Μιχαλολιάκο, λαμβάνει πλήθος εισερχόμενων κλήσεων από τηλέφωνο που ανήκει στον πυρυνάρχη.

Εξερχόμενος από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, ο Ν. Μιχαλολιάκος φώναξε «ζήτω η νίκη». Έξω από το κτίριο τον περίμενε η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, η κόρη του Ουρανία και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γερμενής, Αρβανίτης και Ματθαιόπουλος.

Η μεταγωγή του Μιχαλολιάκου στην Ευελπίδων

Η μεταγωγή του Ν. Μιχαλολιάκου καθώς και τεσσάρων μελών της Χρυσής Αυγής μεταξύ των οποίων και ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γ. Πατέλης πραγματοποιήθηκε στις 19:26.


Την ώρα της άφιξης τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων 200 οπαδοί της Χρυσής Αυγής φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης αλλά και συνθήματα κατά των δημοσιογράφων έξω από τα δικαστήρια, ενώ υπήρχαν και 20 μέσα στην αυλή που χειροκρότησαν τον αρχηγό τους. Οι βουλευτές Κασιδιάρης και Μίχος προσπάθησαν να μπουν μέσα στο κτίριο όπου θα απολογηθούν αλλά τους εμπόδισαν άνδρες της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η απολογία του γραμματέα της Χρυσής Αυγής θα κινηθεί στα πλαίσια της «σύννομης λειτουργίας» της οργάνωσης. Ο κ. Μιχαλολιάκος θα πει ότι λυπάται για τη δολοφονία Φύσσα, την αποδοκιμασία της αλλά και της βίας συνολικά. Επίσης θα υποστηρίξει ότι δεν είναι ναζιστής, ότι δεν γνωρίζει αν μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν παραβατική συμπεριφορά, καθώς και ότι η οργάνωσή του είχε μόνο κοινωνική δράση.

Στο μεταξύ ελεύθερη χωρίς όρους αφέθηκε η σύντροφος του προφυλακιστέου βουλευτή Λαγού.

Απολογίες και προφυλακίσεις

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί, μετά την ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, που κρίθηκε προφυλακιστέος καθώς και η ανθυπαστυνόμος.

Ο βουλευτής θα κρατηθεί στις συγκεκριμένες φυλακές, καθώς εκτιμάται ότι θα κληθεί εκ νέου για διευκρινίσεις από τους ανακριτές της υπόθεσης.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, αντίθετα, μετά τις απολογίες τους οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Λίγο μετά τις 15:00 οπότε και ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους ελεύθεροι αφέθηκαν ακόμη τέσσερις κατηγορούμενοι με περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παροσία στο αστυνομικό τμήμα μία φορά το μήνα), ενώ υπολείπονται οι απολογίες άλλων τεσσάρων. Επίσης στον ανακριτή θα παρουσιαστούν το απόγευμα οι τρεις γυναίκες που έχουν συλληφθεί καθώς και ακόμα δύο από τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

Στον Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ. Ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκε και στους Παναγιώταρο και Μίχο.

Οι τρεις που αφέθηκαν ελεύθεροι αναχώρησαν αμέσως μαζί με ταξί από την Ευελπίδων. Βγαίνοντας φώναζαν «Ζήτω η Δημοκρατία σας», σπρώχνοντας και βρίζοντας όσους δημοσιογράφους προσπάθησαν να τους πλησιάσουν.

Μπαίνοντας στο ταξί ο Ν. Μίχος φώναξε ότι «Μόνο νεκρούς θα μας νικήσετε» ενώ ο Παναγιώταρος προειδοποίησε ότι «θα τα πούμε το απόγευμα».

Στην Ευελπίδων μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης μεταφέρθηκαν για να απολογηθούν οκτώ ακόμη στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής που έχουν συλληφθεί.

Λίγο μετά τη μία έξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν Χρυσαυγίτες οι οποίοι άπλωσαν πάλι μια ελληνική σημαία και ύψωσαν άλλη μία της Χρυσής Αυγής με τον γνωστό μαίανδρο. Τα αστυνομικά μέτρα είναι ιδιαιτέρως αυξημένα ενόψει και της προσαγωγής του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου.

Ένα τέταρτο πριν τις 14:00 έκλεισε το ρεύμα της Ευελπίδων με κατεύθυνση προς Πατησίων προκειμένου να μετακινηθούν οι αστυνομικές δυνάμεις ενώ λίγο αργότερα ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Στις 15:00 η γυναίκα του Ελένη Ζαρούλια, ο δικηγόρος και αδερφός του Τάκης Μιχαλόλιας αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης και βουλευτής Αχαϊας Μιχαήλ Αρβανίτης εισήλθαν στην πρώην Σχολή Ευελπίδων όπου από το πρωί συνεχίζονται οι απολογίες μελών της Χρυσής Αυγής.

Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την απολογία της στον ανακριτή για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής η ανθυπαστυνόμος που υπηρετούσε στην Ασφάλεια του Πειραιά και κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Η ανθυπαστυνόμος φέρεται να είχε σχέσεις με την οργάνωση.

Στο σπίτι της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, ένα περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένα πιστόλι ρέπλικα, ένα μαχαίρι με σιδερογροθιά, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (τέϊζερ) τέσσερα μαχαίρια-πεταλούδα, τέσσερις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δύο χατζάρες, 20 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου G-3, τέσσερα καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.


Δηλώσεις συνηγόρου Ηλία Κασιδιάρη

Ο Παύλος Σαράκης, συνήγορος του Ηλία Κασιδιάρη, δήλωσε ότι «πρόκειται για θετική απόφαση και απόφαση σταθμό μετά από ενδελεχή ανάκριση που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι. Ήταν βέβαιο πως είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ουτοσώστε να μην μπορούν να εξασκήσουν τα βουλευτικά τους καθήκοντα και ο Ηλίας Κασιδιάρης να μην μπορεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Ο πολιτικός ανταγωνισμός πρέπει να παραμένει στον πολιτικό στίβο».

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΝΔ να τον διαγράψει τη χαρακτήρισε ως ανόητη και άδικη και πρόσθεσε πως «υπήρχαν πιέσεις να μην αναλάβω την υπόθεση. Εγώ είμαι όμως δικηγόρος και με δεσμεύει η δεοντολογία μου».

Οι απολογίες των Κασιδιάρη, Παναγιώταρου, Λαγού, Μίχου

Ολοκληρώθηκε μετά από επτά ώρες η απολογία του Ηλία Κασιδιάρη ο οποίος υποστήριξε ότι διώκεται πολιτικά διότι η Χρυσή Αυγή με την φημολογούμενη υποψηφιότητά του για δήμαρχος της Αθήνας θα έπαιρνε μεγάλα ποσοστά και ήθελαν να τον «κοντύνουν». Πρόσθεσε ότι το όνομά του δεν αναφέρεται σε μία τηλεφωνική συνομιλία και ότι δεν υπάρχει στοιχείο σε βάρος του.

Μάλιστα ο δικηγόρος του κ. Παύλος Σαράκης (διεγράφη την Δευτέρα από την Νέα Δημοκρατία) φέρεται να δήλωσε ότι, μετά την απόφαση των ανακριτών για τον πελάτη του, «επιφυλάσσει μία έκπληξη για τον πρωθυπουργό».

Ερωτώμενος για τα οικονομικά της οργάνωσης αρνήθηκε ότι χρηματοδοτείται από οποιονδήποτε επιχειρηματία. Απανωτές ερωτήσεις δέχτηκε για το περιεχόμενο των καταθέσεων των δύο προστατευόμενων μαρτύρων. Διέψευσε κατηγορηματικά, κυρίως όσα είπε για τάγματα εφόδου ο προστατευόμενος μάρτυρας που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha υποστηρίζοντας ότι είναι μειωμένης ηθικής, πρώην στέλεχος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ότι πληρώθηκε από τη δημοσιογράφο του σταθμού που πήρε τη συνέντευξη και ότι είχε εκδιωχθεί από την Χρυσή Αυγή.

Σε σχέση με το καταστατικό της οργάνωσης, το οποίο προσκόμισε στον εισαγγελέα Βουρλιώτη μάρτυρας, δήλωσε ότι είναι πλαστό και ότι το μοναδικό καταστατικό που αναγνωρίζει είναι αυτό που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2012 στο πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου και κατά συγκυρία υπογράφετε ως νόμιμο από την σημερινή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Δριμεία επίθεση έκανε εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών οι οποίοι, κατ΄αυτόν, για κομματικούς λόγους ρίχνουν λάσπη στη δράση της Χρυσής Αυγής.

Για τις συνομιλίες που τον εμφανίζουν ως εκπαιδευτή των «ταγμάτων εφόδου» της Χρυσής Αυγής, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν τέτοια τάγματα, ούτε ο ίδιος έχει τέτοιο ρόλο και όταν ρωτήθηκε πώς γνώριζε μια γυναίκα που εμφανίζεται στις συνομιλίες να τον χαρακτηρίζει εκπαιδευτή ταγμάτων εφόδου απάντησε «προφανώς με είδε στην τηλεόραση σε εκδηλώσεις του κόμματος».

Στις τρεισήμισι τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε και η απολογία του Ηλία Παναγιώταρου , η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες. Και αυτός ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ακολούθησε τη γραμμή του Ηλία Κασιδιάρη. Ο κατηγορούμενος φέρεται να έκανε λόγο για ψευδομάρτυρες και κατασκευασμένες κατηγορίες που στόχο έχουν την πολιτική του δίωξη.
Προσαγόμενος στο ανακριτικό γραφείο φώναξε: «Είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλα»

Είπε επίσης ότι το σε βάρος του κατηγορητήριο είναι αστείο ενώ χαρακτήρισε τυχαία τα γεγονότα που εμφανίζονται στις δικογραφίες και τον συνδέουν με εγκληματικές ενέργειες.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί της Τετάρτης ολοκληρώθηκε και η απολογία του βουλευτή Γ. Λαγού. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι τα απανωτά τηλεφωνήματα που έκανε μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα ήταν για να ενημερωθεί για το τι είχε γίνει, δεν είχε την παραμικρή ιδέα, μίλησε για πολιτική δίωξη, ενώ αναγνωρίζει μόνο το καταστατικό του 2012.

Λίγο πριν τις 9:30 π.μ. ολοκληρώθηκε η απολογία του Ν. Μίχου, ο οποίος κράτησε την ίδια γραμμή αρνούμενος τα πάντα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Η διώξή μου είναι πολιτική. Δεν έχω συμμετάσχει σε σύσκεψη που λένε ότι έγινε πριν τα επεισόδια στο Πέραμα. Εγώ είμαι βουλευτής Ευβοίας και δεν εχω σχέση με το Πέραμα».

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους θα απολογηθούν την Τετάρτη, ενώ οι ανακριτές εξέδωσαν εννέα εντάλματα σύλληψης για κατηγορούμενους οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Εξω από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων παραμένουν τέσσερις κλούβες ΜΑΤ ενώ μία διμοιρία ΥΜΕΤ βρίσκεται στο κτίριο 6 όπου οδηγούνται οι κατηγορούμενοι.

Ελεύθεροι μετά την απολογία τους οι δύο που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση

Μετά τον κατηγορούμενο Δήμο Φραγκάκη και ο Σταύρος Σαντοριναίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ ο τρίτος κατηγορούμενος και φερόμενος ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Θεόδωρος Στέφας έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι φέρονται ως περιφερειακά στελέχη της Χρυσής Αυγής ενώ οι δύο που απολογήθηκαν υποστήριξαν ενώπιον των ανακριτών ότι δεν έχουν καμία σχέση, οργανωτική και ιδεολογική, με τη Χρυσή Αυγή.

Οι ανακριτές με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα προφυλακίσεων τους άφησαν ελεύθερους αφού νωρίτερα τους επέβαλαν περιοριστικούς όρους.

Και στους δύο επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και επιπροσθέτως στον δεύτερο η υποχρέωση εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μηνιαίως.

Η δικηγόρος του Δήμου Φραγκάκη Αθηνά Χαρβαλάκου-Γλύκα τόνισε: «Ο πελάτης μου αρνήθηκε κάθε σχέση με την οργάνωση όχι μόνο ως μέλος αλλά και ως ψηφοφόρος. Το μόνο στοιχείο που τον εμπλέκει είναι ένα τηλεφώνημα από συγκατηγορούμενο συγγενή του τρεις ώρες πριν από το περιστατικό. Είμαι χαρούμενη που την υπόθεση χειρίζονται δύο ικανότατοι ανακριτές οι οποίοι δεν ερευνούν φρονήματα αλλά μόνο τα στοιχεία».

Περίπου 100 άτομα έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Χρυσής Αυγής και έχουν σηκώσει μάλιστα και πανό (ανυπόγραφο): «Πολιτική δε γίνεται με τρόμο και κελιά, τρομοκρατία λέγεται ο κόσμος που πεινά» ενώ άπλωσαν και μία ελληνική σημαία.

Παράλληλα φωνάζουν το γνωστό σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», «Ελλάδα σε πουλάνε, τους ξένους προσκυνάνε», «Ενα, δύο, τρία, η χούντα σας ξεκίνησε το ’73», «Σας έχουμε εκθέσει, σας κάναμε πολλά, η σκέψη δεν πεθαίνει μέσα στα κελιά» και «Αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι»

Μαζί με τους συγκεντρωμένους είναι και οι βουλευτές Κ. Μπαρμπαρούσης, Ν. Κούζηλος, Δ. Κουκούτσης, Π. Ηλιόπουλος.

Η σύζυγος του Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια την Τρίτη προκάλεσε πάλι επεισόδιο, χτυπώντας έξω από τη ΓΑΔΑ με την τσάντα της, καμεραμάν που την βιντεοσκοπούσε.

Επίσης την Τρίτη, λίγο μετά τις 18.00 ελάχιστοι ήταν οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής που είχαν απομείνει απέναντι από την είσοδο των δικαστηρίων της Ευελπίδων ενώ μάζεψαν τη σημαία που είχαν ξεδιπλώσει.

Λίγο νωρίτερα ο βουλευτής Αρτέμης Ματθαιόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Είμαι εδώ εν δυνάμει κατηγορούμενος μιας εγκληματικής οργάνωσης της οποίας το καταστατικό ενέκριναν αυτοί που τώρα μας άσκησαν ποινική δίωξη. Αναφέρομαι στην Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Καταλαβαίνετε ότι η δίωξη είναι πολιτική».