Τις δυνατότητες απεμπλοκής από μία μετωπική αντιπαράθεση με το ΠαΣοΚ και την ΝΔ, με φόντο την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και υπό τον φόβο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης, καλούμενος να διαχωρίσει τη θέση του από κάθε μορφή πολιτικής βίας, μελετά η αξιωματική αντιπολίτευση.
Με την διαμάχη μεταξύ Κουμουνδούρου και Φαήλου Κρανιδιώτη να μαίνεται και το επιτελείο του κ. Αλ. Τσίπρα να ζητεί την απομάκρυνση του συμβούλου του Πρωθυπουργού από τον ίδιο τον κ. Αντ. Σαμαρά, στον ΣΥΡΙΖΑ μελετούν μία αναπροσαρμογή της στάσης τους, εν αναμονή των κοινοβουλευτικών συζητήσεων για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής.
Μεταξύ των υπό εξέταση κινήσεων, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να μην αντιταχθεί εν τέλει η αξιωματική αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο για την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς κόμματα των οποίων ηγετικά στελέχη εμπλέκονται σε εγηκληματικές ενέργειες.
Η διάθεση αυτή διαφάνηκε στην συνεδρίαση της ΚΟ την Τρίτη το πρωί, λίγο προτού αναχωρήσει ο κ. Τσίπρας για το τριήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες.

Ετσι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διακήρυττε την προηγούμενη ημέρα ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη, άρχισαν να μελετώνται οι δυνατότητες σύγκλησης, μέσω της κατάθεσης κάποιων τροπολογιών, ή τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο, προκειμένου να ψηφίσει τελικά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον αυτές γίνουν δεκτές ή να έχει «εύλογη» αφορμή να καταψηφίσει, εφόσον οι προτάσεις του απορριφθούν από την κυβέρνηση.

Οι τελικές επεξεργασίες θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες εν όψει των συζητήσεων και της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Πέραν αυτών, στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, τις οποίες αναμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας πως το επιτελείο του κ. Σαμαρά θα στραφεί κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξιώνοντας την αποκήρυξη της βίας κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας εμμέσως πλην σαφώς, διατύπωσε ένα μήνυμα για αυτοσυγκράτηση και προσεκτικές κινήσεις προς το εσωτερικό του κόμματός του, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε είδους ένταση που θα μπορούσε να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ εκτεθειμένο.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Τσίπρας:« Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει τη καταστροφή που προκαλεί, παρά μόνο αν επενδύσει στην στρατηγική της έντασης, στην στρατηγική της πόλωσης. Αυτή, όμως, είναι μια επικίνδυνη στρατηγική για τη δημοκρατία και για την ομαλότητα».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε, με μία σαφή επισήμανση προς τα ριζοσπαστικά στελέχη και ομάδες του κόμματός του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο πρέπει να καταγγείλει αυτή τη στρατηγική, αλλά και να διεκδικήσει ερείσματα στις υγιώς σκεπτόμενες δυνάμεις σε όλο το πολιτικό φάσμα. Όχι μόνο πρέπει να προετοιμαστεί για προβοκατόρικες ενέργειες, αλλά να εργαστεί για να τις ακυρώσει. Να απομονώσουμε όσους δεν διστάζουν ακόμα και τον διχασμό, προκειμένου να μείνουν στην εξουσία. Και να αποτελέσουμε εγγύηση της ομαλότητας και της σταθερότητας για τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του λαού μας».
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην εισήγησή του για το ότι «η εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας της Χ.Α αποτελεί δικαίωση του αντιφασιστικού κινήματος και του ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε πως «ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να προχωρήσει στο αυτονόητο, κάτω από την πίεση της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης. Δεν ήταν επιλογή τους. Αναγκάστηκαν».
Κατά τον κ. Τσίπρα πάντως, «παρά τα νέα δεδομένα και παρά την απομόνωσή τους ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ, οι ακραίοι του Μαξίμου, επιμένουν στην επικίνδυνη και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων».

Οπως εκτίμησε: «Προφανής τους στόχος να δυναμιτίσουν το πολιτικό σκηνικό. Το μνημόνιο όχι μόνο δεν βγαίνει, αλλά απειλεί με κατάρρευση την κοινωνία. Έρχεται κοινωνική κόλαση. Το πλεόνασμα των 2,5 δις έκανε φτερά μέσα σε λίγες μέρες παρά την αγωνιώδη έκκληση Βενιζέλου στον Άσμουσεν να παραποιήσει τα στοιχεία. Έρχονται νέα σκληρά μέτρα. Κλείνουν ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΛΑΡΚΟ, απελευθερώνονται απολύσεις, έρχεται φόρος ακινήτων και αγροτεμαχίων».