Διορίζονται στο δημόσιο 72 συγγενείς – ένα μέλος από κάθε οικογένεια – στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι έπεσαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του καθήκοντος για την Πατρίδα, καθώς και ένας μέλος οικογένειας που έχει υποστεί βλάβη από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε την απόφαση για τους 72 διορισμούς, ύστερα από τη σχετική πρόταση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της πρόσληψης 24 συγγενών αστυνομικών και πυροσβεστών που σκοτώθηκαν εν υπηρεσία, ως «ηθική υποχρέωση της Πολιτείας» στη μνήμη των θανόντων.
Στα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν με την Υπουργική Απόφαση, καθώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε οι αιτούντες να διοριστούν σε υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, περιλαμβάνεται συγγενής του υποσμηναγού Γιώργου Λυκούδη, που στις 14 Οκτωβρίου 2004, κατέπεσε με το μαχητικό αεροσκάφος F –16, στο Πήλιο Μαγνησίας, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης άσκησης.
Επίσης, περιλαμβάνεται συγγενής του σμηναγού Ιωσήφ Αναστασάκη, που στις 26 Αυγούστου 2010, κατέπεσε με το μαχητικό αεροσκάφος F –16, πλησίον της Ιεράπετρας Κρήτης, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής. Ακόμη, περιλαμβάνεται συγγενής του Αρχιλοχία Κωνσταντίνου Γκιώκα, ο οποιός στις 30 Ιουλίου 2010, κατέπεσε με το επιθετικό ελικόπτερο Apache AH –64, στην Πάχη Μεγάρων.
Ακόμη περιλαμβάνεται συγγενής θανόντα ιδιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε στις 18 Μαΐου 2000, όταν μαχητικό αεροσκάφος F –4, κατέπεσε σε σπίτι στα Αντίκυρα Βοιωτίας, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι δύο πιλότοι και δυο κορίτσια.
«Στο πλαίσιο των 15.000 προσλήψεων που θα γίνουν στο Δημόσιο τη διετία 2013 – 2014, η Πολιτεία λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για ορισμένους συμπολίτες μας. Αυτή τη μέριμνα δείχνουμε σήμερα -και αυτή την ηθική υποχρέωση εκπληρώνουμε- αποκαθιστώντας στενούς συγγενείς των ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας την Πατρίδα μας, διασφαλίζοντας την εθνική μας άμυνα και ασφάλεια από κάθε ξένη επιβουλή», επεσήμανε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε: «Παράλληλα, την ίδια ηθική υποχρέωση έχουμε και απέναντι σε οικογένειες που έχουν υποστεί βλάβη από το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν προς χάριν της Πατρίδας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι «με τη ρύθμιση αυτή εκπληρώνεται μια ηθική υποχρέωση απέναντι στις οικογένειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που θυσίασαν τη ζωή τους επιτελώντας το καθήκον τους στην Πατρίδα και στην κοινωνία».