Αποστολή στη Βενετία

Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ δεν συνηθίζουν να προσκαλούν πολιτικά πρόσωπα, εκτός βέβαια αν τα πολιτικά πρόσωπα σχετίζονται και με τον κινηματογράφο. Αυτό ακριβώς συνέβη εφέτος στη Μόστρα με τον Λεχ Βαλέσα που ήρθε στο φεστιβάλ για να βοηθήσει τον φίλο του Αντρέι Βάιντα στην προώθηση της τελευταίας ταινίας του, «Βαλέσα: Ο ανθρωπος της ελπίδας». Η ταινία αναφέρεται στα σκληρά χρόνια των απεργιακών κινητοποιήσεων στην Πολωνία στην δεκαετία του 1970, όταν ο ηλεκτρολόγος Λεχ Βαλέσα αψηφώντας την απειλή των Σοβιετικών έγινε ο ηγέτης του κινήματος της Αλληλεγγύης που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πτώση του Κομμουνισμού.

«Δεν πιστεύω στους ήρωες και αν έγινα ότι έγινα αυτό οφείλεται κυρίως στην τύχη» είπε στο ΒΗΜΑ ο Λεχ Βαλέσα σε συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον Αντρέι Βάιντα το μεσημέρι της Παρασκευύης. «Ετυχε να βρεθώ στο σωστό σημείο την σωστή στιγμή και όλα πήραν από εκεί τον δρόμο τους.»

Η ταινία του Βάιντα αρχίζει με την περίφημη συνέντευξη που πήρε από τον Βαλέσα η Ιταλίδα δημοσιογράφος Οριάνα Φαλάτσι, μια συνέντευξη που έφερε σε δύσκολη θέση τον πολωνό ηγέτη καθότι την εποχή που την έδωσε, όταν τα γεγονότα ήταν ακόμη ζεστά, δεν ήταν προετοιμασμένος. «Οσο κι αν προσπάθησα ήταν αδύνατον να την αποφύγω» είπε ο Βαλέσα, που φάνηκε ιδιαίτερα ομιλητικός και ευχάριστος στην 40λεπτη συζήτηση που είχαμε μαζί του. «Δεν μετάνιωσα που την έδωσα αλλά οι αναμνήσεις εκείνης της ημέρας δεν είναι ευχάριστες. Με είχε πέντε ολόκληρες ώρες και δεν με άφηνε!»

Με ιδιαίτερη όρεξη ο Βαλέσα αναφέρθηκε και στα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομική ύφεση ξεκίνησε από την κατάρρευση μιας και μόνο τράπεζας» είπε, προσθέτοντας ότι κατά την δική του άποψη για να επιστρέψει ο κόσμος στο σημείο όπου βρισκόταν πριν από την παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να επιστρέψει στις ιδέες, στις αξίες και στα ιδανικά που έχουν φθαρεί.

Μιλώντας μάλιστα για τις αξίες ο Βαλέσα αναφέρθηκε στην σημασία των 10 εντολών στις οποίες πιστεύει καθότι άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος. Στο αριστερό πέτο του μπεζ πουκαμίσου του διακρινόταν μια κονκάρδα της Παναγίας.

«Μόνον με αυτά τα όπλα θα μπορέσει κανείς να πολεμήσει τον κυνισμό που διακρίνει την εποχή μας» συνέχισε ο Βαλέσα ο οποίος αν και αποσυρμένος πλέον από τα πράγματα εξακολουθεί να δίνει συμβουλές στους νεώτερους αν αυτό του ζητηθεί.