Το «λαμπρό παράδειγμα της Ιρλανδίας» φαίνεται ότι χάνει πρόωρα τη λάμψη του. Τα επαινετικά σχόλια της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για την ιρλανδική οικονομία δεν ήταν αρκετά για να διατηρήσουν τον πάλαι ποτέ «κέλτικο τίγρη» σε τροχιά ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που παρουσίασε το Δουβλίνο, ο ρυθμός ανάπτυξης βρέθηκε ξανά σε αρνητικά επίπεδα το α΄ τρίμηνο του 2013 βυθίζοντας την οικονομία σε ύφεση. Τους πρώτους τρεις μήνες του έτους το ιρλανδικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% ενώ το δ’ τρίμηνο του 2012 είχε υποχωρήσει κατά 0,2% και το γ΄ τρίμηνο κατά 1%.
Μαζί με τη γενική εικόνα αρνητικά ήταν τα στοιχεία και για τους επιμέρους τομείς της οικονομίας. Το πιο αποθαρρυντικό σημάδι ήταν η υποχώρηση των εξαγωγών (αγαθών και υπηρεσιών) κατά 3,2% καθώς η ανάκαμψη στηρίζεται εν πολλοίς στον εξαγωγικό χαρακτήρα της οικονομίας. Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών κατέγραψε και η ιδιωτική κατανάλωση (-3%) το α΄ τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας την αδυναμία δημιουργίας ικανού αριθμού νέων θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις συνολικές δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Βέβαια το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε αισθητά από το 15% (το α΄τρίμηνο του 2012) στο 13,7% (α΄ τρίμηνο 2013) κι αυτό εγγράφεται ασφαλώς στα θετικά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του Εντα Κένι.
Ομως ακόμα και οι οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού όπως ο Αλαν Μπάρετ δεν κρύβουν την απογοήτευσή για την «καθίζηση» της οικονομίας την οποία ωστόσο αποδίδουν στην ύφεση του συνόλου των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης (πλην της Γερμανίας).

«Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από την εικόνα της ιρλανδικής οικονομίας. Ομως υπάρχουν πολλοί στο Δουβλίνο που αρνούνται ακόμα και να το ακούσουν αυτό διότι θεωρούν ότι προέχει η προβολή της χώρας ως »success story» προκειμένου να υποστηρίξουν την πολιτική της τρόικας»
σημειώνει στους New York Times ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου Κονσταντίν Γκουρντγκίεφ.
Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών της χώρας προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2,5% για το 2013. Ομως η εκτίμηση αυτή είχε βασιστεί σε στατιστικά για το 2012 που έχουν πλέον αναθεωρηθεί επί τα χείρω. Σύμφωνα με αυτά, ο ρυθμός ανάπτυξης την περασμένη χρονιά διαμορφώθηκε στο 0,2% αντί του 0,9% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η επίτευξη του στόχου ανάπτυξης για το τρέχον έτος μοιάζει πλέον να απομακρύνεται. Αυτό συνεπάγεται πιθανότατα νέα μέτρα λιτότητας για την αντιστάθμιση των διαφυγόντων δημοσίων εσόδων. Ταυτόχρονα ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να αγγίξει το 123% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους τίθεται εν αμφιβόλω η πορεία βελτίωσης των δημοσιονομικών ενόψει της προγραμματισμένης λήξης του μνημονίου τον Δεκέμβριο του 2013. Οι Financial Times κάνουν πλέον λόγο για σενάρια αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού χρέους.