Πανελλαδικές: Ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών

Από την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ως και την Παρασκευή 12 Ιουλίου, θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ το μηχανογραφικό τους δελτίο (ΜΔ) μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης exams.minedu.gov.gr.

Από αύριο, Παρασκευή 28 Ιουνίου, ως και την Παρασκευή 12 Ιουλίου, θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ το μηχανογραφικό τους δελτίο (ΜΔ) μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης exams.minedu.gov.gr.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τις πρώτες ημέρες της διαδικασίας, δηλαδή ως και τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, οι υποψήφιοι δεν θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο, αλλά μόνο να το επεξεργαστούν και να κάνουν προσωρινή αποθήκευση, ώστε, αφού εξοικειωθούν με την εφαρμογή, από την επομένη, Τρίτη 2 Ιουλίου, να μπορέσουν να το οριστικοποιήσουν.
Επίσης, οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο του.
Στάδια υποβολής του δελτίου
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση exams.minedu.gov.gr. Εκεί μπορούν να βρουν τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλιότερων ετών, συχνές ερωτήσεις, το έντυπο ΜΔ με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό ΜΔ.
Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό ΜΔ βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους, την ειδική περίπτωση στην οποία τυχόν ανήκουν και στη συνέχεια τα τμήματα, ταξινομημένα ανά πεδίο (για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-Β’) ή ανά τομέα (για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ-Α’). Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν προσωρινή αποθήκευση. Αυτή τη διαδικασία της προσωρινής αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της οριστικοποίησης.
Μετά την οριστικοποίηση, που πρέπει να γίνει μέσα στην προθεσμία (ως 12.7.2013), το ΜΔ αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και καλό είναι αυτό το οριστικοποιημένο ΜΔ να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στον χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου.
Ημέρες λειτουργίας των λυκείων
Με το δεδομένο ότι πολλοί υποψήφιοι θα χρειαστούν υποστήριξη για τη συμπλήρωση του δελτίου τους ή ενδεχομένως χρειαστούν να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές των λυκείων για την υποβολή του δελτίου τους, τις δύο εβδομάδες του Ιουλίου τα λύκεια θα λειτουργήσουν ως εξής:
– Μία μέρα κάθε εβδομάδας τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με το προσωπικό της εφημερίας, όπως έχουν ήδη κάνει τον προγραμματισμό τους.
– Όλα τα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη 2.7.2013, την Παρασκευή 5.7.2013, την Τρίτη 9.7.2013 καθώς και την Παρασκευή 12.7.2013 με την παρουσία του διευθυντή ή υποδιευθυντή και του εντεταλμένου εκπαιδευτικού για το χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου.
Αυτές τις 4 ημέρες όσοι υποψήφιοι έχουν καθυστερήσει μπορούν να απευθύνονται στο λύκειό τους είτε για υπαγωγή σε κάποια ειδική περίπτωση είτε για να αποκτήσουν password (αν δεν πρόλαβαν ή αν τον έχασαν).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk