Ολι Ρεν: Δεν είναι δίκαιο το ΔΝΤ να νίπτει τας χείρας του για την Ελλάδα

«Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο, το ΔΝΤ απλά προσπαθεί να «νίψει τας χείρας του» πετώντας το βρόμικο νερό στους ώμους της Ευρώπης» ο Ολι Ρεν με μια πρωτοφανή, από άποψη εκφράσεων, δήλωση. Ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα οικονομκής πολιτικής χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για να απαντήσει στην «ομολογία» λάθους του ΔΝΤ το οποίο θέλησε να μοιραστεί την ευθύνη με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Σε ανοιχτή κόντρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα και τα λάθη που έγιναν στη διαμόρφωση του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν νομίζω ότι είναι δίκαιο. Το ΔΝΤ απλά προσπαθεί να ‘νίψει τας χείρας του’ πετώντας τα απόνερα στις πλάτες της Ευρώπης» δήλωσε ο Όλι Ρεν, σε ασυνήθιστα σκληρό ύφος, στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Την ίδια δήλωση επανέλαβε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Ελσίνκι για το οικονομικό φόρουμ, που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή τόσο του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και των πρωθυπουργών της Ιρλανδίας Έντα Κένι, της Φινλανδίας Γ.Κατάινεν και της Λετονίας Β.Ντομπρόβικς.

Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ. «Μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε» τόνισε.

Επίσης, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο ευρωπαίος επίτροπος, μιλώντας στους Financial Times, στράφηκε και κατά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δε θυμάμαι τον Ντομινίκ Στρος Καν να ζητεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά θυμάμαι την Κριστίν Λαγκάρντ (σ.σ τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί) να αντιτίθεται» είπε.

Η Κομισιόν δεν κρύβει την ενόχλησή της όχι μόνο για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ, αλλά και γιατί δεν ενημερώθηκε πριν δημοσιοποιηθεί. Επιπλέον, διαβλέπει ότι μετά τα προβλήματα του προγράμματος για την Ελλάδα, το ΔΝΤ, λόγω και των πιέσεων από τα μέλη του, μεθοδεύει την απεμπλοκή του.

«Προέχουν οι μεταρρυθμίσεις»

Κληθείς, στο Ελσίνκι, να διευκρινίσει εάν θα γίνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο Όλι Ρεν απάντησε: «Τώρα δεν είναι στην ατζέντα, αλλά είναι απαραίτητο η ελληνική κυβέρνηση να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk