Την Παρασκευή ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος μίλησε στους Αργύρη Παπαστάθη και Αιμίλιο Περδικάρη για την κυβέρνηση, το Μνημόνιο και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.{{{ audio1 }}}
Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης
«Το πρώτο, πριν από τις αλλαγές και τα πρόσωπα που είναι πάντα ενδιαφέρον, πρέπει να μιλήσουμε προγραμματικά και να επικαιροποιήσουμε κάποια πράγματα. Να το κάνουμε με σοβαρότητα. Η χώρα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο. Υπάρχει υπεραισιοδοξία που τη μεταδίδουν όλοι αυτοί που πρέπει να το δουν. Με πείθει ότι βρισκόμαστε μετά από τρία χρόνια και τις θυσίες του κόσμου σε έναν πολύ καλύτερο δρόμο. Αλλά αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε με πολλή δουλειά, βάζοντας και την αισιοδοξία που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος. Όμως, ταυτόχρονα πρέπει να δούμε αντικειμενικά τι προβλήματα έχει ο επιχειρηματικός κόσμος, τι στρεβλώσεις υπάρχουν, τι υπάρχει στη δημόσια διοίκηση, να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, για να μη χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία εμείς έχουμε πει ότι δεν θα ψηφίσουμε.»
Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων
«Όχι βέβαια. Ο Ενιαίος Φόρος δεν είναι αυτός. Το είχε υποσχεθεί και η κυβέρνηση. Είπε (ο κ. Στουρνάρας) ότι δεν πρόλαβε. Δεν πιστεύω ότι είναι το τέλειο σχέδιο και το ξέρει και ο ίδιος πιστεύω. Το τέλειο θα ήταν να έχουμε πάει σε ένα φόρο που θα ήταν πιο δίκαιος. Έγινε μια προσπάθεια οριζόντιας μείωσης (στο ΕΕΤΗΔΕ) κατά 15% και το οικονομικό επιτελείο περιμένει προτάσεις από τη διακομματική για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει και θα δούμε στο μέλλον τι θα γίνει. Περιμένουμε κάποια παραδείγματα, δεν είναι κάτι απλό. Είναι οι αγρότες και άλλα, που πρέπει να δούμε. Εμείς δεν προερχόμαστε από την εξέδρα ή κάναμε τους προπονητές. Παίζαμε μπάλα εδώ και τρία χρόνια.»
Για τις τυχόν ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου, πριν το Μνημόνιο
«Η συγκεκριμένη στιγμή που έγινε αυτή η διαδικασία, μετά από μια καταστροφική πενταετία Καραμανλή και χωρίς να λέω ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν όλα τέλεια, αλλά ήταν μια διαφορετική κατάσταση, το Δημόσιο ξέφυγε στο μισθολογικό κόστος και άλλα πολλά και βρεθήκαμε σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Το παράδειγμα της Κύπρου είναι ένα καλό μάθημα. Τότε, έπρεπε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο κακά. Επιλέξαμε τον ασφαλή δρόμο που πιστεύω ότι θα βγάλει από αυτή τη διαδικασία. Η άποψή μου, όμως, είναι καθαρή. Ότι το ΠΑΣΟΚ εκείνη τη στιγμή έκανε ένα τραγικό ιστορικό λάθος, και για την παράταξη και για τον τόπο. Όταν κατάλαβε πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση και αποφάσισε να προχωρήσει σ’ αυτή την επιλογή που δεν φαινόταν ότι μπορεί να γίνει διαφορετικά, έπρεπε να απευθυνθεί στον κόσμο είτε με δημοψήφισμα είτε με 180 βουλευτές είτε κάτι άλλο. Δυστυχώς, δεν το κάναμε και αναλάβαμε εμείς όλες τις ευθύνες, με τα δικά μας αποτελέσματα. Μιλάω για τις αρχές του 2010.»