Τα SOS των φορολογικών δηλώσεων

Λύση στην ταλαιπωρία 2.800.000 συνταξιούχων που θα κληθούν εφέτος να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση βρήκε το υπουργείο Οικονομικών μετά τις ουρές που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και τα παράπονα που κατέγραψαν οι υπάλληλοι των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών.

Λύση στην ταλαιπωρία 2.800.000 συνταξιούχων που θα κληθούν εφέτος να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση βρήκε το υπουργείο Οικονομικών μετά τις ουρές που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και τα παράπονα που κατέγραψαν οι υπάλληλοι των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών. Οι παραπάνω συνταξιούχοι, λόγω του ότι οι περισσότεροι δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης για να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, πρέπει σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και στη συνέχεια να προσέλθουν στην Εφορία για να αποκτήσουν κλειδάριθμο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Γιώργου Λασκαρίδη, συμβούλου του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, όσοι συνταξιούχοι προχωρήσουν σε αίτηση για χορήγηση κωδικών δεν θα χρειαστεί να προσέλθουν στην Εφορία για κλειδάριθμο αλλά θα τους σταλεί από το υπουργείο Οικονομικών με το ταχυδρομείο. Με αυτόν τον τρόπο θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία να πάνε στην Εφορία για να λάβουν έναν κωδικό ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να ενεργοποιηθεί ο λογαριασμός τους και να μπορέσουν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους ηλεκτρονικά. Πάντως, καθημερινά στο υπουργείο Οικονομικών λαμβάνουν εκατοντάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που ζητούν διευκρινίσεις για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με τη συμπλήρωση και την υποβολή των εντύπων της Εφορίας. «Το Βήμα» κατέγραψε αυτά τα σημεία και παρουσιάζει τις απαντήσεις.
Βεβαιώσεις αποδοχών


Ενα από τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα είναι πώς θα προμηθευτούν οι συνταξιούχοι τις βεβαιώσεις αποδοχών για το έτος 2012. Αλλα Ταμεία τις δίνουν ηλεκτρονικά και άλλα τις στέλνουν με το ταχυδρομείο. Ηλεκτρονικά χορηγούν βεβαιώσεις αποδοχών το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ, ενώ μέσω ταχυδρομείου θα σταλούν οι βεβαιώσεις στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ. Τα ΚΕΠ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να εκτυπώνουν βεβαιώσεις αποδοχών συνταξιούχων. Αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα και αφού εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος να δίνουν βεβαιώσεις μόνο για ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΝΑΤ. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, τον ΑΦΜ τους, τον αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου και τον Αριθμό Μητρώου Δίας. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ να τους εξυπηρετήσουν.
Τόκοι καταθέσεων


Στους κωδικούς 659-660 είναι υποχρεωτική η αναγραφή τόκων άνω των 250 ευρώ ανά καταθέτη για το σύνολο των λογαριασμών του. Οσοι έχουν καταθέσεις στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) δεν θα χρειαστεί να πάρουν βεβαιώσεις τόκων, καθώς τα στοιχεία θα σταλούν απευθείας στο ΚΕΠΥΟ για να τα συμπεριλάβει στις φορολογικές δηλώσεις. Καταθέτες στις υπόλοιπες τράπεζες θα πρέπει να ζητήσουν βεβαίωση καταβολής τόκων 2012, αν και ορισμένες δηλώνουν έτοιμες να στείλουν και αυτές τα στοιχεία ηλεκτρονικά.
Αριθμός Παροχής Ρεύματος


Στους κωδικούς 204, 205, 206 θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί ο Αριθμός Παροχής Ρεύματος για κάθε ακίνητο. Αν δεν υπάρχει ρολόι ρεύματος τότε συμπληρώνεται η ένδειξη 999999999 (εννιαψήφιος αριθμός), ενώ εάν έχει γίνει διακοπή παροχής ηλεκτρικού θα πρέπει να αναζητηθεί από παλαιότερο λογαριασμό ο αριθμός παροχής ΔΕΗ και να αναγραφεί. Βάσει των στοιχείων αυτών θα γίνουν διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί ποιοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι.
Νέοι φορολογούμενοι άνω των 18


Θα πρέπει υποχρεωτικά να βγάλουν ΑΦΜ είτε υποβάλουν δήλωση είτε όχι. Τα προστατευόμενα τέκνα θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ, ενώ αν τα προστατευόμενα τέκνα είναι άνω των 18 ετών θα συμπληρωθεί ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ τους από τον γονιό.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 31 Μαΐου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk