Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Χρυσή Αυγή αλλά και στα στελέχη του ΠαΣοΚ που εγκαταλείπουν την παράταξη στη δύσκολη ώρα της εξαπέλυσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠαΣοΚ.

«Δεν θα δεχτούμε την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς και τον παραγοντισμό των κομματικών ποσοστώσεων», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα θα έχει το χαρακτήρα της συνολικής αξιολόγησης της λειτουργίας της κυβέρνησης. Εκ των πραγμάτων τίθεται το ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να είναι μια εθνική συμφωνία ευρύτερης αποδοχής».

«Η επιτυχία της Κυβέρνησης για να καταστεί επιτυχία της χώρας μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εφόσον γίνουν αυτά που λέμε και γιατί απορρέουν από τις ζωτικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά για να το πω πολύ απλά, και γιατί χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν σχηματίζεται πλειοψηφία», τόνισε.

Ο ρόλος του πρωθυπουργού και των υπουργών σε μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι διαφορετικός από ότι σε μια μονοκομματική κυβέρνηση άρα τίθεται ζήτημα αξιολόγησης και αξιοποίησης των προσώπων, τόνισε.

«Οι προτάσεις μας προκαλούν συχνά ενόχληση στη ΝΔ. Αυτό οδηγεί σε καθυστερήσεις και σε μια παιδαριώδη προσπάθεια οικειοποίησης των προτάσεων μας διά της καθυστέρησης. Η ΝΔ νομίζει ότι η κυβέρνηση είναι δική της. Πολύ συχνά την αντιμετωπίζει ως μονοκομματική κυβέρνηση. Εμείς συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ αλλά δεν ταυτιζόμαστε, είμαστε καλόπιστοι αλλά δεν θα δεχτούμε την ανιστόρητη, κουτοπόνηρη και άδικη κατανομή του βάρους για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης», είπε.

Η ΔΗΜΑΡ θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας αποφεύγοντας στις κρίσιμες στιγμές το βάρος δύσκολων αποφάσεων. «Δεν μπορούν να μας κουνούν το δάχτυλο ούτε αυτοί που προκάλεσαν εκλογές επιζητώντας αυτοδυναμία ούτε εκείνοι που καταψήφισαν το δεύτερο μνημόνιο, δήλωσαν παρών στον εφαρμοστικό και ψήφισαν τον προϋπολογισμό», σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος, ξεκαθάρισε σχετικά με τα οικονομικά του κόμματος, ότι θα προχωρήσει με διαφάνεια, αλήθεια προκειμένου να ανακάμψει το κόμμα – ο κ. Γ. Παπανδρέου απουσίαζε από τη συνεδρίαση – και κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν έλεγχο στα οικονομικά τους και έπειτα να πιάνουν στο στόμα τους το ΠαΣοΚ.

Απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης σε όλα τα στελέχη του ΠαΣοΚ, ταυτόχρονα όμως μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσα στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί και ασκούν κριτική.

«Το ΠαΣοΚ έχει δύο προβλήματα, την ασέβεια και τον παρασιτισμό. Έχουν βρει ως όχημα τα οικονομικά του ΠαΣοΚ για να επιτίθενται σε αυτό. Έχουμε βρεθεί σε πάμπολλες στιγμές επανεκκίνησης. Τι είναι αυτό που εξανεμίζει τις προσπάθειες μας; Το ΠαΣοΚ απώλεσε τη συγκολλητική του ουσία που ήταν η εξουσία και η σχέση κράτους και οικονομίας. Το στελεχικό μας δυναμικό είναι έτοιμο να κλονιστεί ανά πάσα στιγμή. Τρεις παραδημοσιογράφοι και τέσσερα παραπολιτικά δημιουργούν πανικό. Το ΠαΣοΚ ενοχλεί, γιατί δεν ελέγχεται αντιθέτως παρακολουθεί και ελέγχει τις εξελίξεις», τόνισε

Και πρόσθεσε: «Τι απαλλάσσει κάποιους από την προσωπική τους ευθύνη για την συλλογική πορεία της παράταξης; Τι απαλλάσσει αυτούς που ήταν διορισμένοι νεοσσοί σε κρατικές θέσεις και έκαναν όλη τη διαδρομή τους χάριν της παράταξης; Μια απλή δήλωση; Η διαφοροποίηση από την κυβερνητική πολιτική; Η ίδρυση προσωπικού κόμματος ή δεξαμενής σκέψης; Ποιος σηκώνει την ευθύνη της παράταξης, οι βουλευτές που πρωτοεξελέγησαν το 2012 ή η νεολαία του ΠαΣοΚ;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος στην κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και στον κ. Α. Λοβέρδο, χωρίς να τους κατονομάσει. «Ελεος!»,είπε, «απαιτείται συστολή και αυτοσυνειδησία. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να έχουν τον μουτζούρη και κάποιοι να το παίζουν μάγκες».

Χειροκροτούν κάποιοι το σενάριο του ευρωπαϊκού μετώπου υπό τον Σαμαρά (τα πυρά αφορούσαν τον κ. Ι. Στουρνάρα) ή τη θέση της ΔΗΜΑΡ στην κεντροαριστερά. Και χειροκροτούν στελέχη που αναδείχτηκαν από το ΠαΣοΚ, και μιλούν τώρα για το ΠαΣοΚ, για την Ευρώπη, για την αξιοκρατία. Τα απελεύθερα στελέχη!», είπε καταχειροκροτούμενος από τους παριστάμενους.

«Στο όνομα σας ζητώ να δείξουν σεβασμό στην παράταξη που τους ανέδειξε, άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

«Σέβομαι τον αναχωρητισμό, τον πραγματικό αναχωρητισμό. Όπως έκαναν στο Βυζάντιο που έφτιαχναν ένα μικρό μοναστήρι και πήγαιναν να βιώσουν την ταπείνωσή τους. Δεν σέβομαι και δεν αναγνωρίζω τον παραγοντισμό και πολύ περισσότερο τον τυχοδιωκτισμό», τόνισε.
Ο καθένας, συμπλήρωσε, δεν μπορεί να έχει την προσωπική του ατζέντα και να δηλώνει αδυναμία συμμετοχής σε συλλογικές προσπάθειες διότι δεν χωρούν τα προσωπικά του μεγέθη στη συλλογικότητα. Ή υπάρχει πολιτική συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ ή υπάρχει πολιτική διαφωνία. Δεν μπορεί εμείς να τους αντιμετωπίζουμε ως φίλους και συντρόφους και αυτοί να μας αντιμετωπίζουν ως μίασμα.

«Δεν θα σηκώσουμε το βάρος κανενός Τσοχατζόπουλου, κανενός Παπακωνσταντίνου, ούτε κανενός άλλου. Έχουμε αρκετούς σχολιαστές στο όνομα του έθνους, θέλουμε στελέχη χάριν της παράταξης. Το ΠαΣοΚ είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Η αλήθεια θα κατισχύσει γιατί είναι ιστορικό μέγεθος», υπογράμμισε.

Αντιρατσιστικό και προτάσεις για ανεργία

Ο κ. Βενιζέλος σήκωνε ασυνήθιστα τους τόνους και για δύο κυβερνητικά θέματα, την τροπολογία του ΠαΣοΚ για την ανεργία και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. «Απαιτούμε σεβασμό στους κανόνες λειτουργίας ενός σχήματος συνεργασίας εθνικής ανάγκης. Δεν είναι δυνατόν το ΠαΣοΚ να καταβάλλει αγωνιώδεις προσπάθειες στη Βουλή , με πιέσεις, εκβιασμούς, συγκρούσεις, για την τροπολογία που βοηθά στην ανάσχεση της ανεργίας και στη στήριξη υφιστάμενων θέσεων εργασίας με τις εγγυήσεις του ΑΣΕΠ. Είναι αστείο να αγωνιζόμαστε να πείσουμε για το αυτονόητο ή να καθόμαστε και να ακούμε το επιχείρημα για την αυτορύθμιση της αγοράς εργασίας. Είναι αστείο να λέγεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβάλλει αντιρρήσεις για τη συγκεκριμένη τροπολογία και μετά να ακούμε τον αρμόδιο Επίτροπο να λέει ότι θα κάνει τα πάντα για το ζήτημα αυτό αρκεί να στηρίξει την προσπάθεια και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν η ανεργία να αποτελεί το κεντρικό ζήτημα συζήτησης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα να αντιμετωπίζεται με μικροκομματικά παιχνίδια. Η κυβέρνηση έχει και υποχρέωση και όφελος να ασχοληθεί με την ανεργία», είπε.

Σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρατήρησε ότι η καθυστέρηση στην προώθηση του είναι πολύμηνη. «Είναι ανεπίτρεπτες οι τοποθετήσεις που προκαταλαμβάνουν τη Βουλή», σημείωσε, αναφερόμενος στην προ ημερών ανακοίνωση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Δ. Μπαλτάκου. «Η επίκληση του κομματικού μεγέθους είναι μέγιστο πολιτικό λάθος, οδηγεί σε αδιέξοδα», πρόσθεσε.

Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει πρόβλημα ανασφάλειας και εφαρμογής των νόμων για τη μετανάστευση, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ασφάλεια όμως προσφέρουν οι θεσμοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες και όχι οι αυτόκλητοι τραμπούκοι, είπε και κάλεσε και τους άλλους θεσμούς (αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Εκκλησία, ανεξάρτητες αρχές) να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Η Χρυσή Αυγή, σημείωσε, έχει πολιτική ταυτότητα η οποία συνίσταται στην απέχθεια για το πολιτικό σύστημα και στη νομιμοποίηση της βίας.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ χαρακτήρισε νόθο το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο και επισήμανε ότι η πόλωση που επιδιώκεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε μέσα επίπεδα γιατί δεν εκφράζει την κοινωνία. Συγκαλύπτει όμως όπως είπε την προηγούμενη φάση της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ και το μέγεθος της μεταστροφής τους, στις τεράστιες εσωτερικές αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τον διχασμό των στελεχών του για το ευρώ και την Ευρώπη, το ερμαφρόδιτο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητων Ελλήνων και την αποδοχή της Χρυσής Αυγής ως αντιμνημονιακής δύναμης, που δίνει και το πρόσχημα της δήθεν νομιμοποίησης της.

Υπάρχει κόπωση στην κοινωνία και παθητική αντιμετώπιση του εκφασισμού. Έχουμε απέναντι μας μια φοβισμένη κοινωνία, είπε. Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική και στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι ορισμένα Μέσα παίζουν ένα ύπουλο και επικίνδυνο παιχνίδι υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής και ποδοσφαιροποίησης της πολιτικής.

Οι τοποθετήσεις στελεχών του ΠαΣοΚ

Μ. Χρυσοχοΐδης
Βαδίζουμε προς την έξοδο από την κρίση. Υπάρχουν όμως πολλές προκλήσεις. Θα φύγουμε από το μνημόνιο και δεν είναι ώρα για δειλούς και λιγόψυχους. Χρειάζονται βέβαια προοδευτικές απαντήσεις. Το 2013 θα βγούμε στις αγορές. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες όπως και οι νομπελίστες που καλούσαμε εδώ για να μας συμβουλεύσουν. Πρέπει να δώσουμε τέλος στην εσωστρέφεια και στις ψεύτικες υποσχέσεις και να δώσουμε τη μάχη για να επανασυγκροτήσουμε την δημοκρατική παράταξη.
Παναγιώτης Ρήγας
Το ΠΑΣΟΚ τείνει να γίνει Ιφιγένεια της μεταπολίτευσης. Δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους παρελθόντος στην νέα κοινωνία που διαμορφώνεται. Η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη αν η αισιοδοξία που καλλιεργείται δεν αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία.
Κώστας Σκανδαλίδης
Η συνταγή είναι λάθος και η Ελλάδα μετατρέπεται σε αποικία αέναου χρέους. Τα ταξίδια του κ. Σαμαρά είναι επικοινωνιακά. Δεν μπορούμε ως ΠΑΣΟΚ να συμβιβαστούμε με 2 εκ ανέργους. Χρειάζεται αλλαγή της συνταγής λιτότητας. Η χώρα θα ανακάμψει μόνο μέσα από προοδευτικές πολιτικές. Πρόεδρε μέχρι πότε θα περιμένουμε τον Σαμαρά για την επικεροποίηση της συμφωνίας; Να μπει χρονικός ορίζοντας. Αφήστε όλα τα λουλούδια, αυτοοργάνωση, η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τα κόμματα.

Κατερίνα Μπατζελή
Δεν θα γυρίσω την πλάτη σε πρώην στελέχη που αγωνιούν και αυτά για το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. Δεν είμαι ευχαριστημένη με το ΠΑΣΟΚ του 7%. Πρέπει να υπάρξει πολιτική απάντηση του Νότου, απέναντι στο ηγεμονισμό της Γερμανίας. Ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας προπέτασμα καπνού. Απελευθερώθηκε το επάγγελμα των προέδρων κόμματος.

Παντελής Οικονόμου
Τώρα μετράμε εχθρούς και φίλους. Πιστεύω ότι η παράταξη θα ανακάμψει και μάλιστα πολύ γρήγορα και θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες όπως διαψεύστηκαν και αυτοί που έπαιζαν CDS ποντάροντας στην χρεοκοπία της χώρας. Μόνο με συγκεκριμένο πρόγραμμα θα βγούμε από το μνημόνιο και θα επανέλθουμε στις αγορές αρκεί να προστατεύσουμε την δημοκρατία να υπερβούμε τον διχασμό και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή. (Κάλεσε τον Βενιζέλο να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ μόνο του το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο).
Φώφη Γεννηματά
Πολλοί εργάζονται για την εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ. Τέσσερις προϋποθέσεις για να ανακάμψουμε.
1ον υπεράσπιση της Ιστορίας μας. (καυτηρίασε όσους κάνουν επιζήμιες διαρροές )
2ον μια νέα συμφωνία στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το ζήτημα δεν είναι να φύγει η Τρόικα, αλλά οι πολιτικές λογικές της.
3ον επανασύνδεση ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία
4ον πανστρατιά, δεν περισσεύει κανείς. Όσοι ποντάρουν στον κατακερματισμό ιδρύοντας κόμματα είναι βαθιά γελασμένοι.
Είμαι εδώ και το παλεύω.
Μιχ. Καρχιμάκης
Όποια αντιπαράθεση εκδηλώνουμε απέναντι στην Δεξιά τείνει να είναι μόνο ολίγων 24ωρών και μετά τα παίρνουμε πίσω, αυτό επιτείνει ακόμα περισσότερο την κρίση εμπιστοσύνης των προοδευτικών αντιδεξιών ψηφοφόρων.
Οφείλουμε να δώσουμε το στίγμα μας και να αποσαφηνίσουμε με τρόπο και λόγο καταλυτικό πως πιστεύουμε ότι πρέπει να βαδίσουμε από εδώ και πέρα.
Να αναδείξουμε τα σημεία σύγκρουσης και τα όποια σημεία συναίνεσης με τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Να ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα ότι η αναγκαία για εθνικούς λόγους στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για απολύσεις και την ίδια ώρα για καταπολέμηση της ανεργίας


Η δευτερολογία του προέδρου του ΠαΣοΚ

Στείλαμε πολλά μηνύματα σήμερα, είπε ο Βενιζέλος στη δευτερολογία του. Στείλαμε μηνύματα στην Ευρώπη -«η αγορά είναι λιγότερο σκληρή από ότι οι θεσμικοί μας εταίροι», σημείωσε. «Στείλαμε μηνύματα στους θεσμικούς μας εταίρους στη ΝΔ και στη ΔΗΜΑΡ, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Να τα προσέξουν οι εταίροι μας και να μην κάνουν το λάθος να τα υποτιμήσουν», είπε.

Η μήτρα του αυταρχισμού είναι η έλλειψη του ορθού λόγου. Το επόμενο βήμα είναι να βγει κανείς έξω από τη δημοκρατική λειτουργία της πολιτείας, επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.

«Κάποιοι παίζουν επικίνδυνα επικοινωνιακά παιχνίδια με τη Χρυσή Αυγή και κάποιοι παίζουν επικίνδυνα μυωπικά παιχνίδια μέσα από αφελή στερεότυπα: Του πανίσχυρου πρωθυπουργού που καθαρίζει τα πάντα στο πέρασμα του επειδή πριν ήταν όλα χάλια και αυτός τα έκανε όλα καλά. Του συμπαθούς εταίρου που χαίρει γενικής ασυλίας επειδή προσφέρει το αριστερό προφίλ. Του ιστορικού θύματος που κουβαλά όλο το βάρος της κρίσης.

Αυτό είναι άδικο, αφελές και επικίνδυνο και τροφοδοτείται από πολιτικά κέντρα και αναπαράγεται με μανία από επικοινωνιακά κέντρα. Υπονομεύουν τη δική τους υπόσταση».

Εμείς, είπε ο κ. Βενιζέλος, ζητούμε η κεφαλαιοποίηση της επιτυχίας να είναι δίκαιη. Τι είναι η επιτυχία της κυβέρνησης; Ο παράδεισος; Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές, η κατάσταση θα γίνει ασφαλέστερη αλλά όχι καλή. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια, υπάρχει όμως η προοπτική της αποκατάστασης των αδικιών και της αποκλιμάκωσης των βαρών.Ο κ. Βενιζέλος έθεσε τα προτάγματα για την κυβέρνηση και τόνισε ότι η μάχη κατά της Χρυσής Αυγής δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση γιατί αποτελεί αξιακό πρόταγμα για την κοινωνία.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι «όταν μετέχει το σύμπαν εμείς δεν μπορούμε να είμαστε οι παρίες». Όποιος θέλει να φλερτάρει με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν όροι και κανόνες συμμετοχής και ότι τα κόμματα στην Ευρώπη έχουν θεσμικότητα και ιστορικότητα.

Συνεχίζοντας είπε ότι «θέσαμε τα ακραία όρια των προσωπικών συμπεριφορών. Η απογοήτευση, η θλίψη, η απόσταση από το δημόσιο βίο είναι σεβαστές. Ο παραγοντισμός υπήρχε και υπάρχει και δυστυχώς ενθαρρύνεται στον δημόσιο βίο. Ο τυχοδιωκτισμός δεν συγχωρείται με τίποτα».

Ο κ. Βενιζέλος έκλεισε την τοποθέτηση του με μια προσωπική αναφορά. «Το ΠαΣοΚ», είπε, «θα μπορούσε να διασπαστεί το 2007 όμως κατέκτησε την εξουσία και ανέδειξε πρωθυπουργό. Το 2011 κάποιος από εδώ μέσα θα μπορούσε να διαφυλάξει τον εαυτό του για να δώσει λύση μετά την κρίση. Λίγος σεβασμός στην αλήθεια και στην ιστορία δεν βλάπτει. «Το μήνυμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής σε όσους λένε ότι έχουν σύνδεση με τη δημοκρατική παράταξη είναι: Τέρμα οι πόζες! Όχι άλλες πόζες!», υπογράμμισε.

Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής

Παρά το γεγονός ότι πολλοί φοβόταν ότι θα υπάρξει ένταση στην Κεντρική Επιτροπή, η συνεδρίαση κύλησε ομαλά, εκτός από μια στιγμή έντασης που αφορούσε όμως διαδικαστικά ζητήματα.

Ο κ. Π. Καμάς διαμαρτυρήθηκε με έντονο ύφος επειδή κάποια στελέχη έχουν συμμετάσχει σε περισσότερα κλιμάκια από ότι άλλα. Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης του απάντησε σε εξίσου έντονο ύφος ότι κάποιες νομαρχιακές ζητούν συγκεκριμένα στελέχη «αν ζητούσαν εσένα θα σε έστελνα σε περισσότερα κλιμάκια». Ο κ. Καμάς του απάντησε ότι μπορεί να βρει εκείνη τη στιγμή δέκα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για πουν αν τον θέλουν ή όχι στις νομαρχιακές.
«Μιλάς για αποκλεισμούς εσύ που έστησες τρία συνέδρια με τρεις διαφορετικούς συνέδρους!», του είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Ο κ. Καμάς, ο οποίος είχε φύγει από το βήμα και είχε επιστρέψει στη θέση του, σηκώθηκε όρθιος για να απαντήσει, αλλά πήρε το λόγο ο κ. Βενιζέλος. Με ήρεμο τόνο, για να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ προέτρεψε τα νεότερα μέλη της ΚΕ να διαβάσουν το βιβλίο του Νορμπέρτο Μπόμπιο «Γερνάω». «Όπως έχω πει σε παλαιότερη ομιλία μου, οι νεολαίοι θα πρέπει να ξαναγίνουν νέοι για να έχουν την προοπτική να γεράσουν επιτυχώς», είπε.