Δεμένα αναμένεται να είναι από αύριο, Τρίτη 14 Μαΐου, τα φέρι μπόουτ που εκτελούσαν μέχρι σήμερα τα δρομολόγια στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας και Φανερωμένη Σαλαμίνας – Πέραμα Μεγαρίδος καθώς οι πλοιοκτήτριες εταιρείες δεν προσκόμισαν τις βεβαιώσεις ασφαλιστικών καλύψεων μέχρι σήμερα, Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία έληγε η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, «το υπουργείο προχώρησε στην τροποποίηση δρομολογίων από άλλες δρομολογιακές γραμμές ώστε να καταπλεύσει στον Πειραιά ικανός αριθμός πλοίων προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των πορθμειακών γραμμών Περάματος – Παλουκίων Σαλαμίνας και Περάματος –Φανερωμένης Σαλαμίνας».
Το υπουργείο καλεί το επιβατικό κοινό που κάνει χρήση των πορθμειακών γραμμών να επικοινωνεί με τις λιμενικές Αρχές Σαλαμίνας (τηλ. 210 4677277) και Περάματος (τηλ. 210-4410441) «ώστε να τους παρέχονται οι κατάλληλες οδηγίες σχετικά με τη δυνατότητα και τον τρόπο μετακίνησής του, ενώ ζητούμε την κατανόησή του για τις τυχόν δυσλειτουργίες που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά τις προσεχείς ημέρες».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως πρόκειται για τις μοναδικές πορθμειακές γραμμές στη χώρα στις οποίες οι πλοιοκτήτες «δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωση ασφαλιστικής κάλυψης των πλοίων, ενώ δεν διαφαίνεται πρόθεση συμμόρφωσης με τη νομοθεσία. Με την ασφαλιστική κάλυψη αποζημιώνονται πλήρως οι επιβάτες σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς κατά τη διάρκεια του πλου, αλλά και οι θιγόμενοι σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης».
Εν τω μεταξύ για σήμερα Δευτέρα στις 18.00 ο Δήμος Σαλαμίνας«καλεί τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού στην έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα «Δημ.Μπόγρη» προκειμένου να τους ενημερώσει για τους άμεσους κινδύνους από τον επικείμενο αποκλεισμό της Σαλαμίνας από την Τρίτη 14.5.2013». Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να αποφασιστούν κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο Δήμος Σαλαμίνας θεωρεί, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση ως αποκλειστικούς υπεύθυνους«όλης αυτής της δυσμενούς εξέλιξης τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και τους αρμόδιους τεχνοκράτες του υπουργείου του, οι οποίοι δεν μπόρεσαν όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε (διάστημα συνεχών διαπραγματεύσεων) να δώσουν ενδιάμεση και αξιόπιστη λύση στον «προ των πυλών» αποκλεισμό του νησιού μας».

Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Εξαιτίας μιας άγονης αντιπαράθεσης και ασυνεννοησίας υπουργείου – πλοιοκτητών, ζούμε λογικές του παρελθόντος και αυτή τη στιγμή η Σαλαμίνα κινδυνεύει να αποκοπεί από τη στεριά και χιλιάδες Σαλαμίνιοι και επισκέπτες του νησιού θα ταλαιπωρηθούν και ουσιαστικά θα τιμωρηθούν χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Είναι απίστευτο να μην μπορεί σήμερα το κράτος να δώσει λύση σε απλά ζητήματα και οι πολίτες να βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, επειδή οι υπεύθυνοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους».