Με την πραγματοποίηση, τη Μ. Δευτέρα, της γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας και τη Μ. Τρίτη της γενικής συνέλευσης της Eurobank, ολοκληρώνεται ο κύκλος των γενικών συνελεύσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με θέμα την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης τους και εντός του Μαΐου ξεκινούν πλέον οι εγγραφές για τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, στη συνεδρίαση του την περασμένη Πέμπτη, αποφάσισε την αναπροσαρμογή από το 10% στο 12% του στόχου συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα η ιδιωτική συμμετοχή από 785,6 εκ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο μπορεί να ανέλθει στα 950 εκ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank σε συνεδρίαση του την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου 5,8 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι γενικές συνελεύσεις τόσο της Alpha Bank όσο και της Τράπεζας Πειραιώς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών αφορούν τη σύγκληση των διοικητικών συμβουλίων τους συμβουλίων, προκειμένου να εξειδικεύσουν με ακρίβεια τους όρους των αυξήσεων κεφαλαίου και να κατατεθούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα σχετικά ενημερωτικά δελτία.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων θα είναι μικρό χρονικά και οι αυξήσεις μεταξύ των τριών τραπεζών δεν θα απέχουν περισσότερο από δυο εβδομάδες περίπου, με πρώτη να ξεκινά την σχετική διαδικασία την Αlpha Bank και να ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα.

Οι τιμές έκδοσης των νέων μετοχών θα είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερες από τον σταθμισμένο μέσο όρο των 50 συνεδριάσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών που προηγήθηκαν του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας που θα εξειδικεύσει του όρους. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι συστημικές τράπεζες θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες.

Όπως επισημαίνουν σε δηλώσεις επιτελικά στελέχη τραπεζικών ομίλων η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα δώσει ξανά στις τράπεζες τις υγιείς βάσεις εκείνες που χρειάζονται προκειμένου να μπορέσουν να αντλήσουν ρευστότητα από τις αγορές, με στόχο να την διοχετεύσουν με την σειρά τους στην πραγματική οικονομία ώστε συμβάλλουν στο να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.