Κάγκελα γύρω από την Ακαδημία Αθηνών; «Οχι, δεν θα πάρουμε», ήταν η απάντηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στο αίτημα της Ακαδημίας να προστατέψει το κτίριο με περίφραξη. Κι αυτό, γιατί αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ιδρύματος ενώ θα κατέστρεφε την εικόνα της αθηναϊκής «τριλογίας», της οποίας είναι μέρος, μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Τα γκράφιτι στους τοίχους, οι βανδαλισμοί των γλυπτών αλλά και των αρχιτεκτονικών μελών του κτιρίου, η υποβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου με την μετατροπή του σε στέκι εξαρτημένων ατόμων, οι οποίοι κάνουν επιτόπου χρήση και η παρουσία εμπόρων ναρκωτικών, εικόνα που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια δικαιολογεί την διαμαρτυρία της Ακαδημίας, αλλά το Συμβούλιο θεωρεί ότι τα κάγκελα δεν είναι λύση και μάλιστα προκειμένου για ένα πνευματικό ίδρυμα. Σημειώνεται εξάλλου, ότι και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε αρνηθεί προ μηνών το αίτημα για περίφραξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για παρόμοιους λόγους.

Την δραματικότητα της κατάστασης πάντως περιέγραψε με επιστολή του προς το Συμβούλιο ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας κ. Βασίλειος Πετράκος, ο οποίος είναι υπέρμαχος της περίφραξης, διότι όπως αναφέρει «κάθε πρωί οι υπάλληλοι της Ακαδημίας περισυλλέγουν σύριγγες και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούν οι ναρκομανείς» ενώ «στους φωταγωγούς πίσω από τους κίονες που φέρουν τα αγάλματα της Αθηνάς και του Απόλλωνα βρίσκονται νεκροί ή ημιθανείς ναρκομανείς, πράγμα που συνέβη κατ’ επανάληψη, αλλά αποκρύπτεται από τις αρμόδιες αρχές».

Στην μελέτη που κατατέθηκε από την Ακαδημία, υπογεγραμμένη από τον αρχιτέκτονα κ. Νίκο Χαρκιολάκη, επίτιμο διευθυντή Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού το κιγκλίδωμα ύψους 3,4 μέτρων θα τοποθετείτο στη δυτική, νότια και ανατολική πλευρά του κτιρίου ενώ ξυλοκατασκευή σε μίμηση τοιχοποιίας θα έμπαινε στα κατώτερα τμήματα της δυτικής πλευράς προς τον πεζόδρομο της Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’. Η απόρριψη της τελευταίας μάλιστα είχε ως επιπλέον αιτιολογικό την επικινδυνότητά σε περίπτωση πυρκαγιάς οπότε το κτίριο θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερο πρόβλημα.