Σε νέα φάση εισέρχεται ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος μετά την απόκτηση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία αλλάζει τα δεδομένα και τις ισορροπίες στην αγορά. Ο τρέχων κύκλος συγκέντρωσης του συστήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί μόλις συμπληρωθούν και τα τελευταία κομμάτια του παζλ, με την απορρόφηση των μικρότερων, ανεξάρτητων ως σήμερα τραπεζών, από τους υπό διαμόρφωση τρεις νέους συστημικούς ομίλους: της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία με τα σημερινά δεδομένα καθίσταται δεύτερη δύναμη στην εγχώρια αγορά.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, σημειώνουν πηγές από το περιβάλλον του, θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει δρομολογηθεί η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος με εξασφαλισμένους πόρους από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ΕΕ – ΔΝΤ και ότι δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ κατάθεσης ως σήμερα, και στις εννέα περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών (T Bank, Proton Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λήμνου-Λέσβου, Αχαϊκή, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Κύπρου, Λαϊκή). Παράλληλα είναι διασφαλισμένη η απρόσκοπτη παροχή ρευστότητας στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μέσω των έκτακτων μηχανισμών του Ευρωσυστήματος.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχ. Σάλλα, ο οποίος μετά την απόφαση για εξαγορά των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών τόνισε ότι «ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευθούν απόλυτα οι καταθέτες τους στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση». Ο ίδιος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμβολής του «στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και στην προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Πλέον οι τραπεζίτες στρέφονται στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι, διαδικασία που θα «τρέξει» παράλληλα με τις λειτουργικές συγχωνεύσεις που έχουν δρομολογηθεί από την περυσινή χρονιά. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, σε μεγάλο βαθμό η φυσιογνωμία του τραπεζικού κλάδου έχει πλέον ξεκαθαρίσει, με τη δημιουργία τριών συστημικών πόλων. Η Εθνική Τράπεζα θα συνεχίσει να αποτελεί τον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας, απορροφώντας τη Eurobank, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αποτελεί την πρώτη σε μέγεθος ιδιωτική τράπεζα, έχοντας αποκτήσει τις Αγροτική, Γενική, Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή και κατά πάσα πιθανότητα και τη Millennium Bank.
Η Alpha Bank μετά την εξαγορά της Εμπορικής θα επικεντρωθεί στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και στη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας, ενώ όταν τεθεί θέμα πώλησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι πιθανό να δηλώσει παρούσα, με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τα μεγέθη της. Οπως υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη, με δεδομένο το μεγάλο μέγεθος της νέας ΕΤΕ και τη μεγέθυνση της Πειραιώς, το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει την απόκτηση του ΤΤ από την Alpha Bank, η οποία με τον τρόπο αυτόν θα ισχυροποιήσει την καταθετική της βάση, βελτιώνοντας παράλληλα τη σχέση δανείων προς καταθέσεις.

«Η δουλειά που έχει να γίνει τους επόμενους μήνες είναι τεραστίων διαστάσεων»
σημειώνει έμπειρος τραπεζίτης, εξηγώντας ότι «εκτός από τον αγώνα δρόμου που θα δώσουμε για την άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές, καλούμαστε να αναδιαρθρώσουμε όλο το σύστημα με τις συνενώσεις τραπεζών, διαδικασία που εμφανίζει πολλές ιδιαιτερότητες».
Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, ο κύκλος των συγχωνεύσεων θα ολοκληρωθεί με τις αποφάσεις για την τύχη των μικρότερων ιδιωτικών τραπεζών (Probank, Αττικής, FBBank, Πανελλήνια Τράπεζα), η οποία εξαρτάται από τη δυνατότητά τους να αντλήσουν από παλαιούς και νέους μετόχους το 100% του κεφαλαιακού τους ελλείμματος. Με τη διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας και την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank, που ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ο νέος τραπεζικός χάρτης θα είναι έτοιμος. Πάντως δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και νέοι παίκτες στην αγορά, οι οποίοι μπορούν να ξεκινήσουν τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα μας με την απόκτηση τραπεζικής άδειας που συνεπάγεται η εξαγορά ενός μικρού πιστωτικού ιδρύματος.
«Παγώνουν» την Κύπρο
Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων
Υπερεξουσίες εκχωρεί στον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου η νέα νομοθεσία που πέρασε από την κυπριακή Βουλή την περασμένη Παρασκευή. Στόχος είναι να ελεγχθεί η κίνηση κεφαλαίων από, προς και εντός του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, τις πρώτες ημέρες μετά την επαναλειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται οι αναμενόμενες εκροές κεφαλαίων.
Στο πλαίσιο αυτό, η νομισματική αρχή της Κύπρου αποκτά τον απόλυτο έλεγχο της ρευστότητας στο νησί, καθώς θα μπορεί να «παγώνει» ακόμη και λογαριασμούς Ταμιευτηρίου, μετατρέποντάς τους σε προθεσμιακούς. Επιπλέον, θα μπορεί να επιμηκύνει προθεσμιακές καταθέσεις, μεταθέτοντας τον χρόνο ωρίμανσής τους, ενώ περιορισμοί θα μπορούν να τεθούν και στη χρήση του πλαστικού χρήματος. Εξάλλου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών στις 10.000 ευρώ.
Αναλυτικότερα, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα μπορεί να λαμβάνει, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα έκτακτα μέτρα:
n Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας.
n Υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας.
n Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών.
n Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας.
n Απαγόρευση ή και περιορισμό στις συναλλαγές χωρίς μετρητά.
n Περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών.
n Περιορισμό στη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών ή προπληρωμένων καρτών.
n Απαγόρευση ή και περιορισμό στην εξαργύρωση επιταγών.
n Περιορισμό στις διατραπεζικές συναλλαγές ή και στις συναλλαγές εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.
n Περιορισμό στις συναλλαγές του κοινού με πιστωτικό ίδρυμα.
n Περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων, πληρωμών και μεταφορών.
n Οποιοδήποτε άλλο περιοριστικό μέτρο το οποίο ο υπουργός ή κατά περίπτωση ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας κρίνει απαραίτητο να επιβληθεί υπό τις περιστάσεις για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ