Για ανάγκη αναθεώρησης των αποφάσεων των ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το πρόγραμμα υποστήριξης της Κύπρου μίλησαν κυρίως οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων στην Κύπρο, αλλά και της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με την τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μάλιστα λόγο για «ιστορικό σφάλμα του Eurogroup», αναφερόμενος στην απόφαση για το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, το οποίο την ίδια ώρα καταψηφιζόταν από την κυπριακή Βουλή, και τόνισε ότι «το λάθος αυτό πρέπει να διορθωθεί» για να προστατευτεί η Ευρωζώνη και η Κύπρος και να αποφευχθούν παρενέργειες, κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

Ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, δηλώνοντας αισιόδοξος για τα αποτελέσματα και επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. Αναφερόμενος εξάλλου για το ειδικό τέλος ακινήτων, είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε, αλλά η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην πρότασή της για ειδικό φόρο ακινήτων, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει και σε ελάφρυνση των πολιτών.

Τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισαν ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι πλήρως διασφαλισμένες, τόνισαν ότι η λύση για την Κύπρο είναι εντός ευρώ και η υποστήριξη της Ελλάδας δεδομένη.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Φινλανδία. Από το γραφείο του πρωθυπουργού δεν ανακοινώθηκε η αιτία της αναβολής, ωστόσο εκτιμάται ότι αφορά τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης συγκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ «το περήφανο ‘όχι’ της κυπριακής Βουλής», όπως αναφέρει, στο νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, αναφέροντας ότι η απόφαση αυτή «δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας».

«Μετά το περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας. Η σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας» αναφέρει συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.