«Όλη η ζωή μου είναι εδώ, μεγάλωσα εδώ, ελληνικά μιλάω, γιατί να μην έχω την αναγνώριση του ελληνικού κράτους; Γιατί να μην έχω ίσα δικαιώματα με τον γείτονά μου που είναι Έλληνας από καταγωγή;» ήταν τα λόγια της φοιτήτριας Τζάκι Αμπχολίμεν από τη ΜΚΟ Asante στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου την Πέμπτη στην «Τεχνόπολη».
Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης «Τι ιθαγένεια θέλουμε για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται ή ανατρέφονται στην Ελλάδα», οι ομιλητές έστρεψαν τα πυρά τους στην τροπολογία των 85 βουλευτών της Ν.Δ. που τελικά αποσύρθκε και αφορούσε στην εφαρμογή του κριτηρίου του «γένους» στην ένταξη υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές.

«Η τροπολογία αυτή είναι μια τραγική εξέλιξη, γιατί δεν μπορεί ένας μετανάστης δεύτερης γενιάς να γίνει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αλλά μπορεί να γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας, καθώς δεν υπάρχει ανάλογος περιορισμός στο Σύνταγμα» υποστήριξε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκος Τσούκαλης.

Οι ομιλητές σημείωσαν επίσης ότι το θέμα της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας είναι μια πράξη υψηλής πολιτικής αξίας και η απόφαση του ΣτΕ αλλά και η εφαρμογή της προτού ακόμη επισημοποιηθεί, προκαλούν ένα κύμα ξανοφοβίας απέναντι στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα αλλά και στα παιδιά τους, τους μετανάστες δεύτερης γενιάς.

Ραγκούσης για τον «νόμο Ραγκούση»

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης, εμπνευστής και εισηγητής του Ν. 3838/2010. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η συζήτηση που γίνεται σήμερα για το αν τα παιδιά των μεταναστών θα παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννηση ή με την ενηλικίωσή τους στρέφει τους μετανάστες στο προηγούμενο ρουσφετολογικό σύστημα ενώ προσέθεσε: «Δεν μπορείς να στείλεις παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και έχουν περάσει απ’ όλες τις βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης σε επιτροπή πολιτογράφησης για να απαντήσουν αν γνωρίζουν την ιστορία της Ελλάδας και τον Εθνικό Ύμνο. Έτσι τους καθιστάς βορά στη Χρυσή Αυγή».

Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «ο νόμος 3838/2010 υπάρχει και είναι ζωντανός. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του δεν σκότωσε τον νόμο. Και ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό. Έτσι με περισσότερη δημοκρατία θα καταφέρουμε να εξαϋλώσουμε τον φασισμό της Χρυσής Αυγής».

Ελληνική ιθαγένεια και Χρυσή Αυγή

Από το στόχαστρο των ομιλητών δεν ξέφυγε και η Χρυσή Αυγή, η οποία με την πολιτική και τις απόψεις της στρέφει τους πολίτες ενάντια στους μετανάστες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Γιώργου Ντόλιου ο οποίος τόνισε ότι «αποτελεί μέγιστη αφέλεια να ενδώσουμε στις θέσεις της ακροδεξιάς για να αποδυναμωθεί». Στη συνέχεια υπογράμμισε πως ο Ν. 3838/2010 παρουσίασε ιδιαίτερες πρωτοποριακές, τομές κρίνοντας ως ανυπόστατους τους ισχυρισμούς των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΛΑΟΣ) ότι ο νόμος θα αποτελέσει τον μαγνήτη για να προσελκύσει και άλλους μετανάστες στη χώρα.

Παρατέθηκε επίσης από τους ομιλητές το επιχείρημα ότι από τις 70.000 –όπως δήλωσαν– προσαγωγές στο πλαίσιο του «Ξένιου Δία» οι περίπου 5.000 αφορούσαν μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Για επικίνδυνη στρατηγική έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος «για μια μάχη που δίνεται στις πλάτες των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών». Μάλιστα ο κ. Βούτσης τόνισε την ανάγκη συνειδητοποίησης της ευρύτητας του θέματος αναφερόμενος στις πρόσφατες δημοσιεύσεις φωτογραφιών με μικρά παιδιά στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Αρτέμιδα και στην τροπολογία για την εισαγωγή υποψηφίων «ελληνικό το γένος» στις στρατιωτικές σχολές κατηγορώντας την κυβέρνηση για δημιουργία κλίματος. «Η χώρα σώζεται όταν επιβιώνει ο λαός της και οι αξίες» σημείωσε.

Ανησυχεί η Εκκλησία

«Η Εκκλησία δεν κάνει διακρίσεις. Το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική πολιτεία. Στην Ελλάδα της κρίσης είναι ανάγκη η αποφυγή κάθε κοινωνικού αποκλεισμού» τόνισε στο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. Το γραπτό μήνυμά του μετέφερε ο αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Άνθης, διευθυντής του Κέντρου Συμπαράστασης Παλιννοστούντων και Μεταναστών.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών μεταναστών να παίρνουν ιθαγένεια, εφόσον το επιθυμούν, μέσα στο καθεστώς νομιμότητας» ανέφερε ο κ. Αντώνης Αντανασιώτης παρουσίαζοντας την άποψη του ΚΚΕ.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕλΕΔΑ κ. Δημήτρης Χριστόπουλος υποστήριξε: «Η διαμάχη αυτή για την ιδιότητα ξεπερνά την πολιτική του μεταναστευτικού. Η συζήτηση για την ιθαγένεια δεν αφορά την μετανάστευση» και συμπλήρωσε: «Η κτήση της ιθαγένειας από μόνη της δεν σώζει τον εργαζόμενο μετανάστη. Αλλά χωρίς αυτή ο μετανάστης θα είναι μετέωρος».