Σειρά σοβαρών προβλημάτων στην εκτέλεση των τεχνικών δημόσιων έργων, λέει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών ότι γεννά ο τρόπος υπολογισμού των οφειλομένων προς το ΙΚΑ ασφαλιστικών εισφορών, με άμεσες επιπτώσεις, όπως επισημαίνει, στα ήδη οξυμένα προβλήματα ρευστότητας των εργοληπτικών εταιρειών.

Ειδικότερα, ο ΣΑΤΕ, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον διοικητή του ΙΚΑ, με τον οποίο ζητεί επείγουσα συνάντηση, ότι οι συντελεστές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των ελαχίστων εισφορών, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού:

α) Είναι ξεπερασμένοι, αφού δεν υπάρχει εναρμόνιση με τα ενιαία τιμολόγια έργων (Οδοποιίας, Υδραυλικών, Λιμενικών κλπ) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 (παρ. 4 έως 6) του Ν. 3669/08 και τις σχετικές Υπουργικές αποφάσεις.

β) Δεν έχει ληφθεί υπόψη η χρήση νέων τεχνολογιών στην εκτέλεση εργασιών.

γ) Δεν έχει ληφθεί υπόψη η ευρεία χρήση σύγχρονων και βαρέων μηχανημάτων, ειδικά σε μεγάλα Οδικά και Σιδηροδρομικά έργα.

Επιπροσθέτως, σημειώνει, ότι «ενώ οι σχετικές διατάξεις (άρθρα 39 και επόμενα του Κανονισμού Ασφάλισης ΙΚΑ), όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί και από τα Δικαστήρια, προσδιορίζουν με σαφήνεια και ακρίβεια τον τρόπο υπολογισμού και καταβολής των οφειλομένων εισφορών, οι υπηρεσίες του ΙΚΑ έχουν εκδώσει εγκυκλίους και οδηγίες, με τις οποίες επιχειρείται η «τιμωρία» των εργοληπτικών επιχειρήσεων, μέσω έκδοσης εκθέσεων ελέγχου, στις οποίες κατά την εκκαθάριση του έργου και εκ των υστέρων επαναπροσδιορίζεται το Ποσοστό Εργατικής Δαπάνης, αγνοούνται οι πραγματικές καταστάσεις των εργαζομένων των έργων, γεγονός που συνεπάγεται πρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις για ασφάλιση εργατοωρών, οι οποίες ουδέποτε έχουν πραγματοποιηθεί!».

Τακτική που, κατά τον ΣΑΤΕ. δεν είναι νόμιμη, ενώ γεννά σημαντικά και απρόβλεπτα ζητήματα με συνέπεια την ουσιαστική ανατροπή του επιχειρηματικού σχεδιασμού των τεχνικών εταιρειών.