Νέα εντολή Θεοχάρη στους εφόρους: Εισπράξτε από αυτούς που μπορούν

Δύο εβδομάδες μετά την εντολή πρός όλους τους εφόρους να προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις εφόσον οι πολίτες ή οι επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο, ο γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης επανέρχεται με νέα εγκύκλιό του με την οποία καλεί αυτή τη φορά τους εφοριακούς υπαλλήλους σε συστράτευση και τους ζητά να σταθούν στους πολίτες που δοκιμάζονται. Μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι θα πρέπει «να εισπράττουμε από αυτόν που μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να ανακαλύπτουμε τον φοροφυγά»

Δύο εβδομάδες μετά την εντολή πρός όλους τους εφόρους να προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις εφόσον οι πολίτες ή οι επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο, ο γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης επανέρχεται με νέα εγκύκλιό του με την οποία καλεί αυτή τη φορά τους εφοριακούς υπαλλήλους σε συστράτευση και τους ζητά να σταθούν στους πολίτες που δοκιμάζονται. Μάλιστα πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι θα πρέπει «να εισπράττουμε από αυτόν που μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να ανακαλύπτουμε τον φοροφυγά».
Σύμφωνα με τη χρονολογική σειρά των δύο επιστολών, στις 6 Φεβρουαρίου 2013 όλοι οι προϊστάμενοι των εφοριών της χώρας έλαβαν την εγκύκλιο με την οποία καλούνται να προχωρήσουν σε διώξεις ληξιπρόθεσμων οφειλετών διαφορετικά θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη. Ομως, δεκαέξι ημέρες μετά, στις 22 Φεβρουαρίου 2013, ο κ. Θεοχάρης επανέρχεται με εγκύκλιό του με τον πρωτότυπο τίτλο «κάλεσμα σε συστράτευση» και μάλιστα ζητά να λάβουν γνώση όλοι οι υπάλληλοι.
Στην επιστολή του ο κ. Θεοχάρης αναφέρει τα εξής: «Η οικονομική συγκυρία είναι κρίσιμη για όλους. νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κράτος δοκιμάζονται για μια ακόμη χρονιά. Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα δώσουν καρπούς, ελπίζουμε σύντομα, όμως η πίεση θα είναι συνεχής για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα. Σε αυτό το κλίμα, το χρέος μας, εφοριακών, τελωνειακών, χημικών, επιθεωρητών αλλά και όλων των υπαλλήλων της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων είναι πολυδιάστατο και εθνικό. Πρέπει να σταθούμε στους πολίτες που δοκιμάζονται. Πρέπει να νιώσουμε τις δυσκολίες τους δυσκολίες που σε μεγάλο βαθμό περνάμε και εμείς με τις οικογένειές μας, και να τους σταθούμε. Ο ρόλος μας υποστηρικτικός των φορολογουμένων και οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί στο πλάι τους, δίπλα στον εργοδότη που δοκιμάζεται- στο πλευρό του οικογενειάρχη που δυσκολεύεται και πιέζεται καθημερινά.
Παράλληλα, έχουμε χρέος να κρίνουμε δίκαια. Να εισπράττουμε από αυτόν που μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, να ανακαλύπτουμε τον φοροφυγά. Έχουμε χρέος δικαιοσύνης απέναντι στους πολίτες και χρέος αποτελεσματικότητας απέναντι σε όσους έχουν πληγεί από τα δυσβάσταχτα μέτρο. Είμαστε θεματοφύλακες του προϋπολογισμού και πρέπει να τον προφυλάξουμε από αστοχίες. Σας καλώ λοιπόν σε συστράτευση στους δύο αυτούς σκοπούς.
Αναγνωρίζω πως υπάρχουν δυσκολίες τις οποίες έχουμε εντοπίσει και δρομολογούμε τη σταδιακή αντιμετώπιση τους. Η δυσκολία του αγώνα τον κάνει πιο αξιόλογο. Ωστόσο αναγνωρίζω τα προβλήματα και θα εργαστώ γη να επιλυθούν, θα τα αλλάξουμε μαζί με τις υπηρεσίες. Κάθε βήμα, θα είναι προσεκτικό, ώστε να είναι σταθερό χωρίς να βαίνει σε βάρος της απαιτούμενης ταχύτητας.
Μην αφήσουμε τον χρόνο να πάει χαμένος ο κάθε συνάδελφος είτε είναι σε θέση ευθύνης είτε όχι, θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Οι διευθυντές, υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες θα πρέπει να γνωρίζουν τους στόχους της υπηρεσίας και να εργάζονται συνέχεια για να τους πετύχουν. Δεν υπάρχει περιθώριο για τη μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Η Γενική Γραμματεία δημοσίων Εσόδων πρέπει να αποτελείται από τους καλύτερους. Ειδικά οι επίορκοι δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Κάθε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα μακριά από «ψευδοσυναδελφική» αλληλεγγύη.
Είναι απαραίτητο να αναδείξουμε τους ανθρώπους που θα ξεχωρίσουν, για να επιτρέψουμε ένα νέο ήθος να ανθίσει.
Η εμπιστοσύνη μου σε εσάς είναι δεδομένη. Αξιοποιείστε την για να χτίσετε σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
«Αρχή άνδρα δείκνυσι» έλεγαν οι πρόγονοί μας. Είναι καιρός να δείξουμε από τι είμαστε φτιαγμένοι».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk