Δεν πρέπει να γίνει γενικό «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζας στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας, δήλωσε το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, αλλά δεν απέκλεισε τη συμμετοχή των μεγαλύτερων καταθετών στο βάρος της διάσωσης.
Μιλώντας σε συνέδριο του Reuters για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο Κερέ είπε πως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Κύπρου θα μειωθεί σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο και ότι το κόστος της διάσωσης θα κατανεμηθεί με δίκαιο τρόπο και δεν θα βασισθεί μόνο στους φορολογούμενους.
«Όλες οι λύσεις πρέπει να διερευνηθούν» δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Δεν θα θεωρούσα μία καθολική συμμετοχή των καταθετών (στο βάρος της διάσωσης) ως μέρος της λύσης, λόγω των κινδύνων που θα ετίθεντο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Έτσι, νομίζω ότι το ενδεχόμενο καθολικής συμμετοχής των καταθετών δεν αποτελεί επιλογή, δεδομένου ότι κάτι αντίστοιχο δεν έχει γίνει σε καμία χώρα. Θα ήταν εντελώς νέο και δεν νομίζω ότι είναι ο χρόνος τώρα για να κάνουμε πειράματα».
Ερωτηθείς, αν οι δηλώσεις του αυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» για τις καταθέσεις που υπερβαίνουν το εγγυημένο σε επίπεδο ΕΕ όριο των 100.000 ευρώ, ο Κερέ απάντησε:
«Πρέπει να υπάρξει ένας σωστός επιμερισμός του βάρους στο πρόγραμμα, επειδή πρέπει να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά όχι γενική συμμετοχή. Δεν προδικάζω τα μέσα (που θα χρησιμοποιηθούν), επειδή έχει σημασία το λεξιλόγιο και υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί ο επιμερισμός του χρέους».
Ερωτηθείς αν αυτές ήταν προσωπικές απόψεις του ή απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι (ο Μάριο Ντράγκι) αισθάνεται άνετα με τον τρόπο που εκφράσθηκα. Όχι στην καθολική συμμετοχή των καταθετών».
Μία πρόταση, αναφέρει το Reuters για τη συμμετοχή των καταθετών στο λογαριασμό θα περιλάμβανε το «πάγωμα» των καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, με το ποσό να διατηρείται σε ένα συνοδευτικό λογαριασμό και να χρησιμοποιείται είτε για να αυξηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών είτε ως ενέχυρο για δάνεια.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το πακέτο για την Κύπρο στη σύνοδό τους τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν να ληφθεί απόφαση στο τέλος Μαρτίου.