Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας όπως και οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας κυριάρχησαν στις επαφές της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Άγκυρα, με την Άνγκελα Μέρκελ να εκφράζει μεν την επιθυμία της να συνεχιστεί η (παγωμένη για την ώρα) ενταξαική διαδικασία, παρότι, όπως είπε, «έχω αμφιβολίες σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας».

Επιπλέον ζήτησε να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, γιατί, όπως πρόσθεσε, «σε αντίθετη περίπτωση θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των κεφαλαίων που θα ανοίξουν. Αλλά αν καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα κεφάλαιο, αυτό θα είναι ένα βήμα».

Η καγκελάριος είπε ακόμα πως «οι διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτές, πράγμα για το οποίο υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε από τώρα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων».

Θέμα υπογραφής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας μπορεί να τεθεί μόνο ταυτόχρονα με τα θέματα που προτάσσει η τουρκική κυβέρνηση, δήλωσε για άλλη μια φορά ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος σε θέματα όπως το απευθείας εμπόριο και το άνοιγμα του αεροδρομίου «Ερτζάν» στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ερωτηθείς από Γερμανό δημοσιογράφο κατά την κοινή συνέντευξη τύπου για το αν τίθεται θέμα να υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο της Άγκυρας, ειδικά μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη ως προέδρου, ο Ερντογάν είπε «καταρχάς να τα ξεχωρίσουμε. Δεν ήταν εκλογές στην Κύπρο, αλλά στη Νότια Κύπρο».

Ο Ερντογάν έθεσε θέμα ταυτόχρονων βημάτων τόσο για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, όσο και για το αίτημα της ΕΕ για υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας, της συμφωνίας επανεισδοχής. «Έχουμε κάνει ανοίγματα στο θέμα το λιμανιών και των αεροδρομίων, αλλά δεν είδαμε κάποια ανταπόκριση στα ανοίγματά μας αυτά» είπε ο Ερντογάν.

Για άλλο ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος, το αίτημα της τουρκικής πλευράς για έκδοση Τούρκων πολιτών που καταζητούνται στην Τουρκία ως τρομοκράτες, η Μέρκελ είπε ότι «τα αιτήματα έκδοσης εξετάζονται με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή», λαμβάνοντας υπόψη στις συνθήκες κράτησης και άλλες παραμέτρους.

Στο θέμα της τρομοκρατίας αναφέρθηκε και ο Ερντογάν. Η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει από τη Γερμανία να εκδοθούν από τη Γερμανία 200 «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», όπως τους χαρακτήρισε, ενώ υπενθύμισε ότι ο δράστης της πρόσφατης βομβιστικής επίθεσης εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα είχε έλθει στην Τουρκία προερχόμενος από τη Γερμανία.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν τέλος έμφαση και στις οικονομικές σχέσεις των χωρών τους που αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια: το 2012 οι εμπορικές συναλλαγές ήταν γύρω στα 35 δισ. δολάρια, ενώ πέντε εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, από το 2002 οι τουρκικές επενδύσεις στην Ιταλία έφτασαν το 1,5 δισ., δολάρια.