Ιδιαίτερα χαρμόσυνο για την ελληνική κινηματογραφία είναι το γεγονός ότι το 4ο Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ ενέταξε την ταινία «Ο ξεναγός» του Ζαχαρία Μαυροειδή στο πρόγραμμά του, το οποίο αποτελείται από 18 ευρωπαϊκές ταινίες προερχόμενες από 18 διαφορετικές χώρες.
Η ταινία «Ο ξεναγός» που διανεμήθηκε το 2011 στις αίθουσες σε κοινό πρόγραμμα με το «Tungsten» του Γιώργου Γεωργόπουλου είναι ένα παράξενο οδοιπορικό με κεντρικό ήρωα τον Ιάσονα (Μιχάλης Οικονόμου), ένα νεαρό Θεσσαλονικό που «κατεβαίνει» στην Αθήνα ξεκινώντας την νέα του φιλόδοξη καριέρα ως «ξεναγός αρχιτεκτόνων». Το γκρουπ του αποτελείται από φοιτητές αρχιτεκτονικής από το εξωτερικό που ολοκληρώνουν το Εράσμους τους στην Θεσσαλονίκη και σύντομα ο Ιάσονας έρχεται αντιμέτωπος με τις ετερόκλητες απαιτήσεις των φοιτητών που προτιμούν έναν πολύωρο καφέ ή μία επίσκεψη σε νεκροταφείο από μία ξενάγηση στην Ακρόπολη.
Η είδηση της συμμετοχής του «Ξεναγού» στο 2ο φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ προήλθε από το εκεί Γενικό Προξενείο της Ελλάδας. Το εν λόγω φεστιβάλ άλλωστε συνδιοργανώνεται από το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Γενικά Προξενεία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Χονγκ Κονγκ σε συνεργασία με την Broadway Cinematheque.
«Ο «Ξεναγός» είναι μία κωμωδία για έναν μπερδεμένο νεαρό Έλληνα, με φόντο την εξίσου μπερδεμένη ελληνική πρωτεύουσα» λέει για την ταινία του ο κ. Μαυροειδής. «Ο Ιάσονας ξεκινά την ξενάγησή του προσπαθώντας να δείξει στο γκρουπ του τα καλύτερα της Αθήνας αλλά σύντομα το γκρουπ τον φέρνει αντιμέτωπο με την βασική σύγκρουση της σύγχρονη ελληνικής εθνικής ταυτότητας: περηφάνια για το ένδοξο παρελθόν και αμηχανία για το χαοτικό παρόν.»
Η αρχιτεκτονική της Αθήνας παίζει σημαντικό ρόλο στην ταινία γιατί εικονοποιεί την παραπάνω αντίφαση με τον πλέον γλαφυρό τρόπο. Για τον σκηνοθέτη «η Αθήνα είναι μια πόλη διεθνώς ταυτισμένη με την Ακρόπολη, ένα λαμπρό μνημείο του παρελθόντος, το οποίο περιβάλλεται από ένα βαλκανοοριεντάλ σύγχρονο αστικό τοπίο. Η εξερεύνηση της αρχιτεκτονικής ταυτότητας της Αθήνας, παραλληλίζεται με την εξερεύνηση της προσωπική ταυτότητας του Ιάσονα, ο οποίος βιώνει το προσωπικό το μπέρδεμα με αντίστοιχα ανάμικτα συναισθήματα. Το ερώτημα «ποια είναι η Αθήνα» θα απαντηθεί μαζί με το ερώτημα «ποιος είμαι εγώ»».
Πρόγραμμα προβολών
– Παρασκευή 1η Μαρτίου – 9:50μμ Broadway Cinematheque
– Κυριακή 3 Μαρτίου – 6:25μμ Palace IFC