Η ΝΟΘΕΥΣΗ των ποδοσφαιρικών αγώνων έχει πάρει τεράστιες διεθνείς διαστάσεις κερδοσκοπικής απληστίας ώστε αυτή τη στιγμή το δημοφιλέστερο σε πλείστες όσες χώρες άθλημα, σε Δύση και Ανατολή, να μαστίζεται σε μορφή πανδημίας. Τα όσα γνωστοποιήθηκαν, τον τελευταίο καιρό, από τις αρμόδιες ξένες υπηρεσίες και τους ερευνητικούς φορείς δημιουργούν την εικόνα ότι οι πολυπληθείς στημένοι αγώνες είναι το οξύτερο πρόβλημα στη λίστα των παρενεργειών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Το ηφαίστειο έχει εκραγεί σε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και η λάβα ξεπερνά τα όρια μιας στοιχειώδους έστω ηθικής τάξης και έτσι διαμορφώνεται σε παγκόσμια ληστρική πρακτική μαζί με τόσες άλλες. Φυσικά αναπόφευκτο και οδυνηρό το ερώτημα ποια είναι η μερίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου σ’ αυτή την ανελέητη κερδοσκοπία, τα νήματα της οποίας κινούνται καθώς η πρακτική της νοθείας και του χρηματισμού πηγάζουν από το εξωτερικό. Ενα ερώτημα στο οποίο δεν έχουν δοθεί απαντήσεις συγκεκριμένες, με συνέπεια η φημολογία να κάνει το παιχνίδι της και η διαβρωτική υπόνοια να είναι διάχυτη.
***
Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ από το εξωτερικό, με βάση τα στοιχεία της UEFA, δίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη θέση ουραγού στον πίνακα εισιτηρίων στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. (Δυστυχώς, και να σπρώχνονται τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, η χώρα μας έχει χάσει την αξιοπιστία της και σε άλλους τομείς πολύ πιο σημαντικούς ως κοινωνικό κριτήριο από την προσέλκυση θεατών στα γήπεδα.) Εν πάση περιπτώσει αυτό το 23% μείωσης των θεατών στην αγωνιστική περίοδο 2011-2012 σε σύγκριση με την προηγούμενη είναι θλιβερή πραγματικότητα, και ας μη βιαστούμε να πούμε ότι η εικόνα θα αλλάξει όσον αφορά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Το «γιατί» δεν είναι απλό και μονοσήμαντο. Οφείλεται σε διάφορα αίτια, τα οποία ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Η απάντηση πρέπει να δοθεί από μια ενδελεχή ερευνητική αποτίμηση από τον αρμόδιο ποδοσφαιρικό φορέα των ΠΑΕ χωρίς παραπλανητικούς ελιγμούς αλλά με εκτιμήσεις αντικειμενικές. Οψόμεθα. Πάντως ας μην αναζητήσουμε «παρηγοριά» στο ότι τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες. Στην περίπτωση αυτή η μείωση 15% στο Ισραήλ, στην Κύπρο 14%, αλλά και στην Ιταλία με 7% και στη Γαλλία με 5% δεν είναι προς παρηγορίαν ποσοστά.
***
ΕΝΑ ΛΙΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ στοιχείο στις αρχές της δεύτερης περιόδου του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α’ εθνικής κατηγορίας, η σημαντική αύξηση του αριθμού των ελλήνων ποδοσφαιριστών στο μεγάλο ποσοστό των ομάδων. Η εικόνα σε ποσοστά που παρατηρείται σε μια τυχαίας επιλογής αγωνιστική ημέρα δίνει πλεονέκτημα στους Ελληνες (σε στρογγυλοποιημένους αριθμούς) 60% προς 40%. Πάλι σε τυχαίας επιλογής αγωνιστική ημέρα στις αρχές της δεύτερης περιόδου παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση του χρόνου συμμετοχής των Ελλήνων σε ποσοστό 68% έναντι 32% των ξένων.
***
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ έχει και το ότι στην επιλεγείσα αγωνιστική ημέρα (ασφαλώς δεν θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές) δώδεκα ομάδες αγωνίστηκαν με αριθμητική υπεροπλία των Ελλήνων –σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις ευρύτατη και στις άλλες μικρή ή οριακή –ενώ υπερείχαν οι ξένοι αριθμητικά σε τέσσερις ομάδες. Πανιώνιος, ΟΦΗ, Κέρκυρα, ΑΕΚ, Πλατανιάς και Αρης παρέταξαν 10-12 Ελληνες, ενώ Αστέρας Τρίπολης, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν τους περισσότερους ξένους στη σύνθεσή τους.
***
ΦΥΣΙΚΑ στις περιπτώσεις όπου πλειοψηφούσαν οι ξένοι ο χρόνος συμμετοχής ήταν σε υψηλό ποσοστό και το αντίθετο για τις συνθέσεις με εγχώρια αριθμητική πλειοψηφία. Ενα άλλο στοιχείο ευχάριστο είναι ότι ο χρόνος συμμετοχής των Ελλήνων συνολικά είναι 60%, κατά 3% μεγαλύτερος από την πρώτη περίοδο. Δεν είναι τυχαίο το ότι έδωσαν σαφείς υποσχέσεις πολλοί εκπρόσωποι της νέας γενιάς, ενώ έγιναν και μετακινήσεις Ελλήνων σε άλλη ομάδα πρωταθλήματος καθώς οι ποδοσφαιριστές έκριναν περισσότερο συμφέρουσα την ευκαιρία, όχι μόνον οικονομική, για την περαιτέρω εξέλιξή τους. Ευνόητη σημασία έχει και ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των ελλήνων παικτών σε πολλές ξένες ομάδες. Σημεία των καιρών, αλλά και διευρυνόμενη αλίευση ταλέντων πέραν των εθνικών συνόρων από ξένες ομάδες, ποικίλης δυναμικότητας και διεθνούς παρουσίας.
pnlinardos@yahoo.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ