Σε κάθε αφηγηματική πλοκή κατά κανόνα πρωταγωνιστεί το δίπολο του καλού και του κακού. Πολλές φορές το δίπολο αυτό δεν είναι αντιθετικό αλλά συμπληρωματικό. Και ο καλός και ο κακός συνεργάζονται δηλαδή για έναν κοινό σκοπό. Κλασικό παράδειγμα η κινηματογραφική εκδοχή της αστυνομικής ανάκρισης, με τον «καλό» και τον «κακό» μπάτσο.
Η πρόσφατη εξαγορά-μαμούθ της Heinz –με τίμημα 23 δισ. δολάρια είναι η ακριβότερη στον κλάδο των τροφίμων παγκοσμίως –μοιάζει μάλλον με γουέστερν παρά με αστυνομική ταινία. Το γνωστό δίπολο όμως φαίνεται ότι θα λειτουργήσει κι εδώ συνεργατικά για να αποδώσει τα σκοπούμενα αποτελέσματα η υπογραφείσα συμφωνία. Διότι η αμερικανική Berkshire Hathaway (η εταιρεία του ζωντανού μύθου των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ) και η βραζιλιάνικων συμφερόντων εταιρεία χαρτοφυλακίου 3G Capital δεν κατέβαλαν μόνο τα προαναφερθέντα 23 δισ. δολάρια για να αποκτήσουν τη Heinz. Η διασημότερη επιχείρηση παρασκευής κέτσαπ στον κόσμο φόρτωσε τους νέους ιδιοκτήτες της και με τα χρέη της. Μιλάμε για 5 δισ. δολάρια, τα οποία ο Μπάφετ και η 3G αναγκαστικά ανέλαβαν.
Οι νέοι ιδιοκτήτες της Heinz θα πρέπει λοιπόν να πληρώσουν τα χρέη των 5 δισ. δολαρίων –και ακόμη περισσότερα. Αλλά αν θα περίμενε κάποιος από τον Μπάφετ να προχωρούσε γρήγορα και αποτελεσματικά προς τον σκοπό αυτόν θα είχε χάσει. Ο επονομαζόμενος «σοφός της Ομάχα» έχει παγιώσει μια σταθερή φιλοσοφία όταν πρόκειται για εξαγορές –μια φιλοσοφία που δεν πρόκειται να την αλλάξει τώρα, που οδεύει αισίως προς τα 83 του χρόνια: διατηρεί «άθικτη» την ηγεσία της εταιρείας που εξαγοράζει και απλώς τη στηρίζει για να συνεχίσει να αποδίδει το καλό της έργο. Το ίδιο συμφωνήθηκε και με την ηγεσία της Heinz. Θα διατηρήσει τα πρόσωπα στις θέσεις τους. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα προστεθούν και νέα πρόσωπα στη διοίκηση, που θα «βοηθήσουν» τα παλαιά να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την εξυγίανση της επιχείρησης» γράφουν η Τζούλι Τζάργκον, ο Ράιαν Ντίζενμπερ και η Σερένα Εντζί των «New York Times».
Η βρώμικη δουλειά


Σε αντίθεση με το «λιοντάρι της Ομάχα», η 3G Capital έχει δημιουργήσει μια παράδοση επιβολής μέτρων που οδηγούν σε ταχείες περικοπές κόστους. Την τεχνογνωσία της αυτή θα εφαρμόσει και στην περίπτωση της εξαγοράς της Heinz για να πληρώσει το χρέος, το οποίο, όπως γράφουν οι τρεις αναλυτές των «ΝΥΤ», θα υπερδιπλασιαστεί για τεχνικούς λόγους με την εξαγορά και θα φθάσει ενδεχομένως και τα 12 δισ. δολάρια –«εξέλιξη απειλητική για την αξιολόγηση της εταιρείας από τους οίκους», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν. Διότι το σχέδιο αποπληρωμής του χρέους και χρηματοδότησης της συμφωνίας εξαγοράς προβλέπει επίσης την πώληση προνομιούχων μετοχών αξίας 8 δισ. δολαρίων στην Berkshire Hathaway.
Οι υποχρεώσεις που θα δημιουργήσει το νέο αυτό χρέος και η καταβολή μερίσματος 9% στις προνομιούχες μετοχές θα ροκανίσουν πολλή από τη ρευστότητα της επιχείρησης.
Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι οι τόκοι για το νέο χρέος θα φθάνουν τα 700 εκατ. δολάρια ετησίως και τα μερίσματα που θα εισπράττει ο Μπάφετ θα είναι άλλα 720 εκατ. δολάρια ετησίως. «Με δεδομένο ότι τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της Heinz φθάνουν τα 2 δισ. δολάρια ετησίως, θα της μείνουν σκάρτα 600 εκατομμύρια για να καλύπτει κεφαλαιακές δαπάνες, φόρους και καθημερινές ανάγκες σε μετρητά» δηλώνει στους «ΝΥΤ» ο Εντουαρντ Μούι της CreditSights.
Λουτρό αίματος


Είναι προφανές ότι πρόκειται να πέσουν κεφάλια στη Heinz, όπως έπεσαν και στην Burger King, την αλυσίδα ταχυφαγείων που ήταν η τελευταία εξαγορά που έκανε η Heinz (αντί 3,3 δισ. δολαρίων το 2010). Η διοίκηση της Heinz είχε «αποκεφαλίσει» τότε τα στελέχη της Burger King με βάση τις αρχές που περιγράφει στο βιβλίο του με τίτλο «Διπλασίασε τα κέρδη σου σε ένα εξάμηνο ή και λιγότερο» ο διάσημος σύμβουλος επιχειρήσεων Μπομπ Φάιφερ. Ενα από τα κεφάλαια του εγχειριδίου τιτλοφορείται «Πρώτα απόλυσε και μετά ρώτα». Ενα άλλο «Κανένα κόστος δεν είναι τόσο μικρό για να μη σε ανησυχεί».
Είναι προφανές ότι ήρθε η σειρά της διοίκησης της Heinz να υποστεί αναδιάρθρωση με όρους Φαρ Ουέστ (και όχι αστυνομικού θρίλερ) που θα της επιβάλουν οι πιστολέρο της 3G Capital. Το αίμα θα ρεύσει άφθονο και θα είναι αληθινό –δεν θα είναι κέτσαπ. Οι ειδικοί φοβούνται μάλιστα ότι οι αιματοχυσίες για λόγους ανταγωνισμού θα επεκταθούν και σε άλλες εταιρείες τροφίμων. Ενα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι πόσο πειστικός θα είναι ο Μπάφετ σε ρόλο αγαθού παππούλη που πετάει ολημερίς φελλούς στα βαρέλια…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ