Οι Ιταλοί ψηφίζουν την Κυριακή και τη Δευτέρα εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Πρώτο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι το κεντροαριστερό PD του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, που μάλλον όμως θα χρειαστεί τη στήριξη του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι για να αποκτήσει έλεγχο – αν το εποτέλεσμα το επιτρέψει – της Γερουσίας, ζήτημα καθοριστικό για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Ο Μπερλουσκόνι έρχεται δεύτερος, με τρίτο τον επίσης λαϊκιστή τηλε-σταρ κωμικό Μπέπε Γκρίλο του αντισυστημικού κόμματος διαμαρτυρίας Κίνημα 5 Αστέρων. Αυτός είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών, καθώς φαίνεται ότι έχει ποσοστό 18-20% και μπορεί να στείλει 100 βουλευτές στη Ρώμη. Εργο τους, να παρεμποδίσουν το έργο της νέας κυβέρνησης.
Τί μπορεί να συμβεί μετά τις εκλογές και πόσο σταθερή θα είναι αυτή η κυβέρνηση; Το «Βήμα» ρώτησε τρεις ειδικούς.
«Φαίνεται ότι ο Μπερσάνι θα κερδίσει εύκολα την πλειοψηφία στη Βουλή χάρη στο μπόνους που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα. Στη Γερουσία η πλειοψηφία δεν είναι το ίδιο βέβαιη. Αν δεν την έχει, ο προφανής εταίρος θα είναι ο Μόντι, ο οποίος χάνει πάντως έδαφος στους ψηφοφόρους, με 10% στα γκάλοπ. Αυτός που ανεβαίνει ραγδαία είναι ο Γκρίλο», μας λέει ο Στέφανο Σάκι από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου.
«Την περασμένη εβδομάδα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήγαν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του στο Τορίνο, στο Μιλάνο και στη Ρώμη, δείχνοντας ποιος θα είναι ο πραγματικός νικητής αυτών των εκλογών», συνεχίζει ο Σάκι.
Το μήνυμα που στέλνει ο Γκρίλο βασίζεται στη βίαιη επίθεση κατά των πολιτικών –χωρίς διάκριση ανάμεσα σε αριστερούς και δεξιούς –για τα σκάνδαλα διαφθοράς, την αδιαφανή χρηματοδότηση των κομμάτων, και την υποταγή στη σκληρή λιτότητα που επιβάλλει η ΕΕ. Ο Γκρίλο είναι ο μοναδικός ιταλός πολιτικός που λέει ότι θα προωθήσει δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ.
«Η νέα κυβέρνηση θα δημιουργηθεί γύρω από το PD με την πιθανή στήριξη του Μόντι. Δεν πρόκειται να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από αυτή που επιτάσσουν Βερολίνο, Βρυξέλλες και αγορές: περικοπές στις δαπάνες, αυξήσεις στους φόρους και ντιρεκτίβες από την ΕΕ. Αλλά θα είναι μια μάλλον ασταθής κυβέρνηση, με τον Γκρίλο και τον Μπερλουσκόνι να περιμένουν σε κάθε γωνιά για να παρεμποδίσουν το έργο της», μας λέει ο Τζιουζέπε Λέντσο, του τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, στη Βρετανία.
Στις εκλογές κατεβαίνει και ένα κίνημα διαμαρτυρίας πολιτών από το φιλελεύθερο άκρο. Ιδρύθηκε από δημοσιογράφους, καθηγητές πανεπιστημίων, οικονομολόγους, επιχειρηματίες και επαγγελματίες τον Ιούλιο του 2012 με την ονομασία Fermare il Declino (Σταματείστε την Παρακμή).
«Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα δέκα σημείων και έχουμε συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες υπογραφές. Θέλουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να πάρει μπρος η ανάπτυξη και να μειωθούν οι φόροι», λέει ο Αλμπέρτο Σαραβάλε, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας και από τους συνιδριτές του κινήματος.

Και καταλήγει: «Βασικά σημεία του προγράμματός μας είναι η μείωση του τεράστιου χρέους με πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, μείωση των δαπανών κατά 6% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια χωρίς περικοπές στο κράτος πρόνοιας, χαμηλότεροι φόροι, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη».