Στη «χρυσή ευκαιρία» που προσφέρει η Κύπρος στην Ευρώπη προκειμένου να αλλάξει τακτική και να διαγράψει χρέος που κατέχουν οι πιστωτές αντί να επιβαρύνει την κυβέρνηση, όπως έγινε με την Ελλάδα, αναφέρονται με άρθρο τους οι Financial Times.

Όπως υποστηρίζεται στο άρθρο, το αποτέλεσμα στις περιπτώσεις όπως της Ελλάδας ήταν να γίνουν επιδεινωθούν τα προβλήματα των κυβερνήσεων.

Αποτέλεσμα; Τον περασμένο Ιούνιο το Eurogroup δεσμεύθηκε να βάλει τέλος στον μοιραίο «εναγκαλισμό» τραπεζών-κυβερνήσεων, έναν εναγκαλισμό ιδιαίτερα έντονο στην Κύπρο.

Η εφημερίδα συνεχίζει αναφέροντας ότι οι κυπριακές τράπεζες είναι τόσο μεγάλες που κάνουν την Ιρλανδία να μοιάζει πως δεν έχει αρκετά διογκωμένο τραπεζικό τομέα. Αποτέλεσμα είναι οι ανάγκες διάσωσής τους να καθιστούν μη-διαχειρίσιμο το εθνικό χρέος.

Για να λυθεί το πρόβλημα υπάρχουν τρεις τρόποι, αναφέρει το άρθρο: Πρώτον, οι εταίροι να διασώσουν απευθείας τις τράπεζες, δεύτερο να το κάνει η κυβέρνηση και μετά να αναδιαρθρώσει το χρέος της ή τρίτον να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με διαγραφή οφειλών προς πιστωτές.

«Πρόκειται για θέμα αρχής και δημιουργίας προηγουμένου, όχι χρημάτων: 10 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό» εξηγεί η εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη επιλογή, σημειώνεται ότι έχει απορριφθεί μέχρι να δημιουργηθεί μια τραπεζική ένωση. Η δεύτερη επιλογή χαρακτηρίζεται καταστροφική, καθώς θα καθιστούσε αναξιόπιστη την υπόσχεση ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική.

Επομένως, οι Financial Times συμπεραίνουν ότι η επιβολή ζημιάς σε ανώτερους πιστωτές, ακόμα και σε ανασφάλιστους καταθέτες, είναι η καλύτερη επιλογή.

Pimco: Κοντά στα 9 δισ. ευρώ οι ανάγκες των κυπριακών τραπεζών στο ακραίο σενάριο

Τα 9 δισ. ευρώ προσεγγίζουν οι κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα, στην έκθεση της Pimco οι κεφαλαιακές ανάγκες για το σύνολο του κυπριακού συστήματος υπολογίζονται στο βασικό σενάριο σε 5,98 δισ. ευρώ και στο ακραίο σενάριο σε 8,86 δισ. ευρώ.

Η συντριπτική πλειονότητα των κεφαλαιακών αναγκών, σχεδόν το 94%, αφορά τα δύο μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα του νησιού, την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, τα ελλείμματα των οποίων είναι περίπου ίδια.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου στο βασικό σενάριο χρειάζεται 2,83 δισ. ευρώ και στο ακραίο 3,96 δισ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για τη Λαϊκή ανέρχονται σε 2,78 δισ. ευρώ και 3,83 δισ. ευρώ αντίστοιχα.