ΠΕΚΙΝΟ
Αν είσαι Κινέζα κι έχεις «πατήσει»τα 27 χρόνια ζωής χωρίς να έχεις παντρευτεί, κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς «απομεινάρι» ( «sheng nu» στα κινεζικά) δηλαδή να μείνεις στο ράφι.
Η Χουάνγκ Γιουάνγιουαν είναι μια από αυτές τις «σενγκ νου» που πλησιάζουν επικίνδυνα τα 30 τους χρόνια χωρίς να εχουν βρει ακόμη τον άντρα της ζωής τους. «Μόλις έγινα 29 και νιώθω τρόμο, ένα ακόμη έτος πάνω μου. Δεν έχω σύντροφο και δέχομαι μεγάλη πίεση από τον οικογενειακό μου περίγυρο να παντρευτώ», τονίζει η νεαρή ραδιοφωνική παραγωγός στην ανταποκρίτρια του BBC στο Πεκίνο.
Η Χουάνγκ είναι εμφανίσιμη, ανεξάρτητη, με καλό μισθό και μια σταθερή εργασία κι όμως αδυνατεί να εκπληρώσει έναν στόχο που για τις περισσότερες νεαρές Κινέζες αποτελεί «τοτέμ»: να παντρευτεί πριν την τέταρτη δεκαετία της ζωής της.
Τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν πως μια στις πέντε Κινέζες ηλικίας 25-29 ετών είναι ακόμη ανύπαντρη.
«Από το 2007 και μετά, τα κρατικά ΜΜΕ δεν σταματάνε να αναφέρονται υποτιμητικά σε αυτές τις νεαρές γυναίκες, στιγματίζοντας τις για το γεγονός πως δεν εχουν καταφέρει να παντρευτούν», σημειώνει η Λέτα Χονγκ Φίσερ, μια Αμερικανίδα που κάνει το διδακτορικό της στη Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο Τσινγκχουά στο Πεκίνο.

«Όλα αυτά γίνονται επειδή η Κίνα αντιμετωπίζει ένα ποιοτικό πρόβλημα με τον πληθυσμό της, και οι Αρχές ποντάρουν στις μορφωμένες γυναίκες προκειμένου να γίνουν μητέρες και να φέρουν στο κόσμο απογόνους που θα είναι υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου σε σχέση με τους σημερινούς Κινέζους», καταλήγει η Φίσερ.
Πριν μερικές εβδομάδες, λόγω των εορτασμών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, έγινε γνωστό ότι ορισμένες Κινέζες που πλησιάζουν στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και δέχονται έντονες πιέσεις να παντρευτούν, επέλεξαν μλια λύση απελπισίας: την «ενοικίαση» ενός ψεύτικου συντρόφου. Για περίπου 40 ευρώ την ημέρα, μία Κινέζα μπορεί να προσλάβει ένα νεαρό άνδρα. συνοδό στα οικογενειακά δείπνα και σε άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ώστε να δίνεται η εντύπωση πως η γυναίκα… διαθέτει έτερον ήμισυ.