Η Γερμανία θέλει να εμποδίσει τη μονομερή επιβάρυνση των ευρωπαίων φορολογουμένων όσον αφορά τη διάσωση της Κύπρου, που επικεντρώνεται στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Όπως πληροφορείται η «Welt» από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, αντίθετα με άλλες χώρες οι οποίες έχουν υψηλό δημόσιο χρέος και αντιμετωπίζουν τραπεζική κρίση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει τώρα τη δημιουργία μιας Bad Banc για τις ζημίες αυτών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η οποία θα λειτουργεί με κρατικές εγγυήσεις, που τελικά θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, ενώ οι μέτοχοι και οι πιστωτές της παλαιάς τράπεζας θα συνεχίζουν να επωφελούνται από τα κέρδη του υγιούς κομματιού της τράπεζας. «Αυτή τη φορά πρέπει να βρεθεί διαφορετική λύση», λέγεται.
Γι’ αυτό, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αναζητείται τώρα μια εναλλακτική δυνατότητα διάσωσης για τις τράπεζες. Οι κυπριακές τράπεζες, που συνδέονται στενά με τις ελληνικές, έχουν περιέλθει σε δραματικά κακή κατάσταση, επειδή έχουν ακόμα στο χαρτοφυλάκιό τους πολλά ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία με την απομείωση του χρέους έχασαν δραστικά σε αξία.
Επιπλέον, οι κυπριακές τράπεζες κατηγορούνται ότι έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ρώσικου μαύρου χρήματος. Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός φοβάται ότι η ερυθρο-πράσινη αντιπολίτευση μπορεί να καταστήσει αντικείμενο του προεκλογικού αγώνα τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών.
Οι Σοσιαλδημοκράτες συνδέουν τη συγκατάθεσή τους για την καταβολή βοήθειας στην Ελλάδα με σκληρούς όρους. Γι’ αυτό η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί, πριν η Γερμανία δηλώσει πρόθυμη για βοήθεια, να γίνουν βαθιές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, όπως συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τοπίου. Εκτός αυτού, ανεξάρτητοι ελεγκτές μαύρου χρήματος θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν οι Κύπριοι όχι μόνο νόμους κατά της εισαγωγής αφορολόγητου χρήματος από αμφίβολες πηγές, αλλά και να επιτηρούν την τήρηση αυτών των νόμων. Αμφίβολο είναι πάντως αν αυτή η παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία μιας χώρας θα μπορέσει να επιβληθεί διεθνώς.