Το ψάρι με τα μάτια «ουράνιο τόξο»

Ενα είδος ψαριού που μοιάζει με χέλι έχει ένα μοναδικό και ιδιαίτερα εντυπωσιακό «χάρισμα». Το Aulostomus maculatus είναι ένα είδος αυλόστομου που ζει στα νερά της Καραϊβικής. Αυτό που κάνει το ψάρι πραγματικά ξεχωριστό είναι ότι διαθέτει μία μοναδική φυσιολογία ματιού που χρησιμοποιεί τη διάθλαση του φωτός για να παράγει μια παλέτα χρωμάτων που καλύπτει όλο το ορατό φάσμα. Οπως διαπιστώθηκε τα μάτια του A.maculatus γίνονται πολύχρωμα ακολουθώντας μια χρωματική ακολουθία παρόμοια με εκείνη του ουράνιου τόξου, από το πορτοκαλί προς το κυανό.

Ενα είδος ψαριού που μοιάζει με χέλι έχει ένα μοναδικό και ιδιαίτερα εντυπωσιακό «χάρισμα». Το Aulostomus maculatus είναι ένα είδος αυλόστομου που ζει στα νερά της Καραϊβικής. Το ψάρι είναι πιο γνωστό ως ψάρι-τρομπέτα εξαιτίας του σχήματός του και κολυμπά συνήθως κατακόρυφα ενώ έχει ικανότητες καμουφλάζ για να προστατεύεται από τους εχθρούς του.

Αυτό που κάνει το ψάρι πραγματικά ξεχωριστό είναι ότι διαθέτει μία μοναδική φυσιολογία ματιού που χρησιμοποιεί τη διάθλαση του φωτός για να παράγει μια παλέτα χρωμάτων που καλύπτει όλο το ορατό φάσμα. Οπως διαπιστώθηκε τα μάτια του A.maculatus γίνονται πολύχρωμα ακολουθώντας μια χρωματική ακολουθία παρόμοια με εκείνη του ουράνιου τόξου, από το πορτοκαλί προς το κυανό.

Ο αμερικανός φωτογράφος Ράνταλ Μπέντον κατέφερε να αποτυπώσει στο φακό του τα ιριδίζοντα μάτια του A.maculatus που παραπέμπουν σε ουράνιο τόξο. Μάλιστα με αυτή τη στιγμή που κατάφερε να «συλλάβει» κέρδισε βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk