Σε δύο φάσεις θα γίνει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου με την έλευση των τεχνικών κλιμακίων τα οποία θα κάνουν φύλλο και φτερό την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και το χρονοδιάγραμμα των δράσεων του μνημονίου, ενώ θα προσαρμόσουν τα στοιχεία και τις προβλέψεις στα νέα δεδομένα.
Στη συνέχεια, μέσα στον Μάρτιο αλλά άγνωστο ακόμη πότε, αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων, κ.κ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), οι οποίοι θα κάνουν την πολιτική συζήτηση με την ελληνική κυβέρνηση για την πορεία του προγράμματος.
Από την πλευρά των Βρυξελλών καθίσταται σαφές ότι οι επικεφαλής θα περιμένουν τα πρώτα πορίσματα της τεχνικής εξέτασης πριν οριστικοποιήσουν το ραντεβού τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο θα εγκαινιάσει την πολιτική φάση της διαπραγμάτευσης.

Αγωνία για τα έσοδα
Τα κύρια σημεία της αξιολόγησης θα είναι τρία. Πρώτον, η πορεία των εσόδων (καταπολέμηση φοροδιαφυγής –αναδιάρθρωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού) ώστε να αποφευχθούν οι «αυτόματες περικοπές», δηλαδή η επιβολή νέων μέτρων αν κριθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του Προϋπολογισμού του 2013.
Οι πληροφορίες για υστέρηση εσόδων 181 εκατ. ευρώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου ανησυχούν την Αθήνα και την τρόικα ωστόσο δεν προκαλούν πανικό. «Είναι νωρίς να δώσουμε την τάση της χρονιάς για τα έσοδα, ας είμαστε συγκρατημένοι» λέει στέλεχος της τριμερούς στο «Βήμα».
Το δεύτερο ζήτημα που θα τεθεί στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων είναι η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων για την επίτευξη του στόχου για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2013. Πολλά θα κριθούν από την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ ως τον Ιούνιο, ώστε να αποφευχθούν περικοπές στον Προϋπολογισμό και να μην τεθεί στο τραπέζι η πρόταση του ΔΝΤ για την αντικατάσταση των επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με ξένους ειδικούς.
Το τρίτο ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας είναι η πορεία της υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Το περασμένο Σάββατο ορκίστηκε νέος υφυπουργός ΕΣΠΑ ο κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης ο οποίος θα συνεργαστεί τόσο με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τον Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Στο θέμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ θεωρούν ότι προς το παρόν υπάρχει συναντίληψη στο σχέδιο της κινητικότητας και του επανακαθορισμού θέσεων και των αρμοδιοτήτων με βάση τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν διέψευσε την Τετάρτη ότι ζητούνται απολύσεις από την κυβέρνηση.
Προς αλλαγή πλάνου για τα 2,8 δισ. ευρώ
Ελαφρώς διαφορετική εικόνα παρουσιάζει, τέλος, το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την πλευρά της τρόικας η δόση θα εξετασθεί στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης. Παρά ταύτα, τα μηνύματα είναι αντιφατικά καθώς κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.
Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ έχει εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο από το Eurogroup του Δεκεμβρίου και αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα εξετασθεί και πάλι από την τρόικα στο πλαίσιο της πρώτης τριμηνιαίας αξιολόγησης του 2013, ή πρόκειται για απλό επιτόπιο έλεγχο της τήρησης των προαπαιτούμενων ενεργειών. Τυπικώς, η νέα αξιολόγηση αφορά μόνον τα 6 δισ. ευρώ του β’ τριμήνου του 2013, 4,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.