Περιορισμός της πιθανότητας μίας τρίτης πτώχευσης της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ, αλλά και «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου, αναμένουν ξένες τράπεζες και διεθνείς οίκοι.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της ιαπωνικής τράπεζας Nomura, η οποία είναι πεπεισμένη πως οι συζητήσεις για ένα επερχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επισήμων δανειστών της χώρας (OSI), θα ενταθεί στις επόμενες τριμηνιαίες αναθεωρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτές του Μαΐου – Αυγούστου. Εξάλλου, κοινό τόπο στις εκτιμήσεις μεγάλου μέρους της αγοράς είναι πως μετά τις εκλογές στη Γερμανία θα έρθει (με κάποια μορφή) ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδα από την ευρωζώνη λόγω χρεοκοπίας έχει μειωθεί σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, ενώ η προοπτική να επιστρέψει κάποια χώρα της ευρωζώνης στο εθνικό της νόμισμα είναι ακόμα πιο αδύναμη, εκτίμησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s, προβλέποντας πως η προοπτική μιας τρίτης πτώχευσης της Ελλάδας (B-/Stable/B) δεν είναι επικείμενη.
Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά το 160%, αλλά εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος, τα μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν την περαιτέρω βελτίωση των επίσημων όρων δανεισμού προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό θα αφορά μια αποτελεσματική απομείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, κάτι που θα επηρεάσει μόνο τους πιστωτές του επίσημου τομέα (EFSF και διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης). Αυτό σημαίνει πως η λύση αυτή δεν θα εμπίπτει στον ορισμό για χρεοκοπία και η Standard & Poor΄s δεν θα μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στην αξιολόγηση «D».


Κίνδυνος χρεοκοπίας της Κύπρου
Εν των μεταξύ «ουσιαστικό και αυξανόμενο κίνδυνο» χρεοκοπίας της Κύπρου, ειδικά εάν δεν λάβει βοήθεια από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor΄s.
«Βλέπουμε τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμίσουμε εκ νέου την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου το 2013, εάν για παράδειγμα δεν έλθει η επίσημη οικονομική βοήθεια από τον ESM και/ή το ΔΝΤ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι κυπριακές αρχές να μην έχουν πολλές επιλογές πέρα από την αναδιάρθρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας», ανέφερε σε έκθεσή του ο επικεφαλής πιστοληπτικών αξιολογήσεων για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία Μόριτζ Κρέμερ.
Η S&P που διατηρεί σήμερα την αξιολόγηση CCC+ με αρνητικές προοπτικές για την Κύπρο, ανέφερε πως θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της, εάν εκτιμήσει ότι οι (κυπριακές) Αρχές «δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που θα προβλέπει ένα επίσημο πρόγραμμα βοήθειας».