Ενώ άρχισαν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους δύο υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο για την εξεύρεση συμμαχιών ενόψει του δεύτέρου γύρου την προσεχή Κυριακή, οι ευρωπαίοι συνεχίζουν να φέρνουν δυσκολίες όσον αφορά τη διάσωση της Κύπρου: «Η ευρωζώνη δεν πρέπει να βιαστεί να αποφασίσει σχετικά με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, αλλά να περιμένει για να διαπιστώσει κατά πόσον η επόμενη κυβέρνηση της Κύπρου είναι διατεθειμένη να συζητήσει διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο γνωστός σε εμάς για τις ανθελληνικές του θέσεις αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Φιλίπ Ρέσλερ.

Ζήτησε ακόμα προτού δοθεί βοήθεια στην Κύπρο να σταλούν στο νησί «εξωτερικοί εμπειρογνώμονες», όπως τους χαρακτήρισε για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό η Κύπρος εφαρμόζει τους κοινοτικούς κανόνες για το ξέπλυμα χρήματος.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι θέτει τρίπτυχο όρων για το κυπριακό μνημόνιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το μνημόνιο θα συνομολογηθεί μετά την εγκαθίδρυση της νέας κυπριακής κυβέρνησης. Ζήτησε τρόπους διασφάλισης του προγράμματος, στενή εποπτεία των πλαισίων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος.
Οι Financial Times επιμένουν ότι η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο πρέπει να συνδυαστεί με λύση του Κυπριακού και συστήνει (για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες) στους ευρωπαίους ηγέτες να χρησιμοποιήσουν την οικονομική βοήθεια ως μοχλό πίεσης της Λευκωσίας για πρόοδο στο διπλωματικό πεδίο αναφορικά με το Κυπριακό: «Το περίγραμμα της διευθέτησης είναι ξεκάθαρο: μια διζωνική ομοσπονδία με κοινή ιθαγένεια και συμβιβασμό στο εδαφικό και το περιουσιακό», προτείνει η εφημερίδα