Επί μια δεκαετία και πλέον, το Αλ Τζαζίρα θεωρείται ένα σεβαστό αραβικό κανάλι που προσφέρει μια ανεξάρτητη φωνή στη Μέση Ανατολή. Όμως τελευταίως κορυφαίοι δημοσιογράφοι παραιτούνται, παραπονούμενοι ότι το κανάλι δεν είναι πια ανεξάρτητο αλλά έχει σαφή πολιτική ατζέντα.
Ρεπόρτερ και παρουσιαστές από τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Μόσχα, τη Βηρυτό και το Κάιρο παραιτήθηκαν από την θέση τους _ η οποία, μάλιστα, θεωρείται προνομιούχα.
Το Αλ Τζαζίρα έχει περισσότερους από 3.000 δημοσιογράφους και τεχνικούς, διαθέτει 65 γραφεία ανταποκριτών σε ολόκληρο τον κόσμο και το παρακολουθούν τηλεθεατές από 50 εκατ. νοικοκυριά στον αραβικό κόσμο.
Εγκαινιάστηκε, το 1996 με στόχο να αποτελέσει ένα αντικειμενικό μέσο ενημέρωσης σε μια περιοχή του κόσμου όπου επικρατούσε αυστηρή λογοκρισία. Το Αλ Τζαζίρα (που στα αραβικά σημαίνει «Το νησί») μετέδιδε τα μηνύματα του Οσάμα Μπιν Λάντεν _ πράγμα που έκανε την Ουάσινγκτον να το αποκαλεί «τρομοκρατικό δίκτυο» _ αλλά ήταν το μοναδικό αραβικό μέσο που φιλοξενούσε τακτικά ισραηλινούς πολιτικούς. Οι δημοσιογράφοι του χαρακτήριζαν «δικτάτορα» τον Σαντάμ Χουσεΐν και «ανθρωπάριο» τον Χόσνι Μουμπάρακ και κάλυπταν τις δραστηριότητες των αντιφρονούντων, περιλαμβανομένων των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Αλλά σύμφωνα με το «Spiegel», η Αραβική Ανοιξη συμπαρέσυρε την αντικειμενικότητα του Αλ Τζαζίρα το οποίο «στηρίζει ξεδιάντροπα τους νέους ηγέτες». Σήμερα, συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό, όταν οι αιγύπτιοι διαμαρτύρονται κατά του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το Αλ Τζαζίρα είναι συχνά επικριτικό απέναντί τους.
Κορυφαίος ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στη Βηρυτό, που παραιτήθηκε πριν από ένα χρόνο, κατηγορεί το κανάλι ότι «παίρνει μια σαφή στάση σε κάθε χώρα, βασισμένη όχι στις δημοσιογραφικές προτεραιότητες αλλά στα συμφέροντα του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Αναγκάστηκα να παραιτηθώ προκειμένου να διατηρήσω την δημοσιογραφική μου ακεραιότητα».
Λόγω του πετρελαίου, το Κατάρ έχει το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο και είναι μεγάλος γεωπολιτικός παίκτης με σαφή ατζέντα.
Ένα παράδειγμα για τα νέα ήθη στο Αλ Τζαζίρα που αναφέρει το «Spiegel» είναι ότι το κανάλι σχεδόν αγνόησε τις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος στο Μπαχρέιν, στενό σύμμαχο του εμίρη του Κατάρ και χρηματοδότη του καναλιού, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι.
Το Αλ Τζαζίρα ξόδεψε πρόσφατα 500 εκατ. δολάρια για να αγοράσει το αμερικανικό κανάλι Current TV που είχε συνιδρύσει ο Αλ Γκορ με στόχο να εισχωρήσει στην αμερικανική αγορά. Το κανάλι, αν και χαμηλής τηλεθέασης, έχει πρόσβαση σε 40 εκατ. νοικοκυριά.
Θα αποδώσει η επένδυση; Η αγορά για διεθνείς ειδήσεις συρρικνώνεται στις ΗΠΑ όπου, επιπλέον, το κοινό έχει επιφυλάξεις για το Αλ Τζαζίρα. Οι δυσκολίες αυτές μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με υψηλού επιπέδου δημοσιογραφία.