Όταν ο γερμανός τεχνικός κ. Εβαλντ Λίνεν κλήθηκε να αντικαταστήσει τον κ. Βαγγέλη Βλάχο στον πάγκο της ΑΕΚ και αφού οι διοικούντες την κιτρινόμαυρη διοίκηση είχαν δεχθεί κάμποσες αρνήσεις από άλλους προπονητές (περιπτώσεις Δέλλα, Κονσεϊσάο, Πάντιτς κ.α.), όλοι θεώρησαν ότι η Ενωση δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε καλύτερη επιλογή προπονητή λόγω της βαθμολογικής θέσεις στην οποία είχε περιέλθει.
Στην πορεία ο κ. Λίνεν αμφισβητήθηκε έντονα για δύο λόγους: αφενός επειδή δυσκολεύτηκε να κατασταλάξει σε έναν βασικό κορμό ποδοσφαιριστών ενώ επέμενε σε ένα σύστημα (4-3-3) το οποίο δεν μπορούσε να υποστηριχθεί από το έμψυχο υλικό που είχε στη διάθεση του (η διάταξη αυτή απαιτεί την ύπαρξη ικανών εξτρέμ και η ΑΕΚ δεν διέθετε ούτε έναν για δείγμα!) και αφετέρου γιατί άλλαζε τις απόψεις του για την ικανότητα ορισμένων παικτών όπως τα πουκάμισα. Την μία ημέρα τους θεωρούσε ικανούς και την επόμενη τους έστελνε να προπονούνται με το αποκαλούμενο και ως «γκρουπ των κομμένων».
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή του 19χρονου στόπερ Μαυρουδή Μπουγαΐδη τον οποίο είχε αποφασίσει να υποβιβάσει στη β’ ομάδα, όχι απλώς για να αγωνίζεται αλλά και να προπονείται με εκείνη, κρίνοντάς τον ως ακατάλληλο για την πρώτη! Ναι, αναφερόμαστε στον ίδιο ποδοσφαιριστή που ανακηρύχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (0-0) που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στο ΟΑΚΑ και οποίος πλέον αντιμετωπίζεται από τον προπονητή του ως βασικός και αναντικατάστατος!
Τα δύο σημεία κλειδιά για τη μεταστροφή του κλίματος υπέρ του προπονητή και την αγωνιστική ανάκαμψη της ΑΕΚ αποδείχθηκαν η αλλαγή συστήματος και οι μεταγραφές του Ιανουαρίου. Η Ενωση πρόσθεσε στο ρόστερ της τους Αντώνη Πετρόπουλο, Παύλο Μητρόπουλο και Τάσο Τσουμάγκα οι οποίοι έγιναν αμέσως βασικοί και παράλληλα βοήθησαν ώστε να «γεννηθεί» στο μυαλό του κ. Λίνεν η ιδέα της εφαρμογής ενός άλλου συστήματος: «4-4-2» με τη μεσαία γραμμή σε σχηματισμό ρόμβου.
Αποδείχθηκε ότι ήταν επιλογή με μικρό ρίσκο καθώς φαίνεται ότι στο διάστημα που η ΑΕΚ «χαροπάλευε» στους αγωνιστικούς χώρους και είχε έντονο φλερτ με τις τελευταίες δύο θέσεις της βαθμολογίας, ο γερμανός προπονητής μελετούσε αυτή την αλλαγή και προετοιμαζόταν κατάλληλα ώστε να την εξηγήσει σωστά στους ποδοσφαιριστές του. Όταν πια αποφάσισε ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου, είχε απαντήσεις σε κάθε ερώτημά τους και έδωσε στον καθένα ξεχωριστά να καταλάβει με τον πλέον πειστικό και αναλυτικό τρόπο ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές τους μέσα στο γήπεδο.
«Μας εξήγησε την εφαρμογή του ρόμβου με κάθε λεπτομέρεια. Ηταν πολύ διαβασμένος, ήξερε τι θα ζητούσε από τον κάθε παίκτη και όταν την εφαρμόσαμε για πρώτη φορά ήταν σαν να παίζαμε έτσι όλη τη σεζόν» παραδέχεται στο «Βήμα» ο αμυντικός χαφ της ΑΕΚ Μητρόπουλος. Τα αποτελέσματα άλλωστε μιλούν από μόνα τους: Στα πέντε τελευταία ματς που βασίστηκε στο συγκεκριμένο σύστημα, η ΑΕΚ μέτρησε 3 νίκες και 2 ισοπαλίες βελτιώνοντας σημαντικά τη βαθμολογική θέση της και αρχίζοντας να κάνει δειλά-δειλά όνειρα για τη συμμετοχή της στα πλέι-οφ.