Η καταδρομική επιχείρηση στις Σκουριές της Χαλκιδικής εναντίον των εγκαταστάσεων της καναδικών συμφερόντων εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» δεν ήταν απλή ούτε στην οργάνωση, ούτε στην εκτέλεσή της.

Οι δράστες φορούσαν στρατιωτικά παντελόνια, έφεραν σακίδια στους ώμους, αρκετοί κρατούσαν όπλα στα χέρια, το όλο εγχείρημα είχε χαρακτηριστικά αντάρτικης επιχείρησης στρατιωτικού τύπου.

Δεν ξέρουμε αν από το αντάρτικο πόλης περάσαμε στο αντάρτικο της υπαίθρου, αλλά είναι φανερό ότι κάποιοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής.

Τέτοια γεγονότα είναι ανεπίτρεπτα για μια Δημοκρατία και προπαρασκευαστικά συγκρούσεων άλλων εποχών.

Ήδη στην περιοχή επικρατεί φόβος και τρόμος.

Οι περίπου χίλιοι εργαζόμενοι στην μονάδα του χρυσού είναι ανάστατοι και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χρειάσθηκε να μεταβεί ο ίδιος στη Χαλκιδική προκειμένου να κατευνάσει τους Καναδούς επενδυτές.

Γενικά η κατάσταση είναι τεταμένη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι όσοι συνέλαβαν τη συγκεκριμένη στρατιωτικού τύπου καταδρομική επιχείρηση άλλα φαντασιώνονται. Τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ αυτό καθεαυτό το τοπικό θέμα της εξόρυξης του χρυσού. Η υφέρπουσα εδώ και χρόνια σύγκρουση της Χαλκιδικής για τον χρυσό προσέφερε απλώς την ευκαιρία να εκδηλωθούν προθέσεις επιθετικές και ξένες προς τον ειρηνικό βίο των Ελλήνων.

Πράγμα που σημαίνει ότι η Δημοκρατία και οι πολιτικές δυνάμεις που την εκπροσωπούν και την πιστεύουν πραγματικά οφείλουν καταδίκη έμπρακτη και όχι μόνο λεκτική.

Ο ειρηνικός βίος είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω από λίγους τρελαμένους που φαντασιώνονται την ρεβάνς.