Τη σημασία να υπάρξει συμφωνία στο πρόγραμμα που θα συνοδεύσει τη βοήθεια στην Κύπρο τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευροκοινοβούλιο, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι σε αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνονται προβλέψεις για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τη φοροδιαφυγή.Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του προγράμματος για την Κύπρο, που θα περιλαμβάνει επίσης προβλέψεις για το ξέπλυμα χρήματος τόνισε τη Δευτέρα μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα […] πρέπει να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του προγράμματος», είπε ο Ντράγκι.
«Μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα […] πρέπει να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του προγράμματος», είπε ο Ντράγκι.
«Θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Όροι σχετικά με τη ρευστότητα, περιλαμβάνοντας προβλέψεις για τον δανεισμό […] θα αναθεωρηθούν και το τελικό σχέδιο του προγράμματος προσαρμογής θα προβλέπει στενή παρακολούθηση για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την φοροδιαφυγή»,
πρόσθεσε.Στις 23-24 Φεβρουαρίου διεξάγεται στην Κύπρο ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών με τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να έχει το προβάδισμα.Στην ομιλία του ο κ. Ντράγκι τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, ιδίως στην αγορά εργασίας και την αξία των προϊόντων. Όσον αφορά στη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέφερε ότι είναι «ζωτικής σημασίας για την πρόοδο προς την οικονομική ενοποίηση».«Απαιτούνται σημαντικές προσπάθειες για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βγει από την κρίση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη»
επισήμανε.«Η δημοσιονομική εξυγίανση έχει αποτελέσματα συρρίκνωσης βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι απαραίτητη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι «για την άμβλυνση των επιπτώσεων αυτών είναι βασικές οι περικοπές δαπανών και όχι οι φορολογικές αυξήσεις, που στην ευρωζώνη είναι ήδη πολύ υψηλές».
Τέλος, αναφορικά με τον πληθωρισμό δήλωσε ότι αναμένει να πέσει κάτω από το 2% στο άμεσο μέλλον.