Για εκείνους που χάνουν διαρκώς τα κλειδιά τους πλέον υπάρχει λύση και μάλιστα τεχνολογίας Bluetooth 4.0. Ο λόγος για το Stick-N-Find, ένα ηλεκτρονικό αυτοκόλλητο το οποίο σηματοδοτεί τη θέση του αντικειμένου επάνω στο οποίο είναι κολλημένο, καθοδηγώντας έτσι τον ιδιοκτήτη του προς τον εντοπισμό του.
Το «έξυπνο» αυτοκόλλητο επικοινωνεί με την ειδική εφαρμογή για συσκευές iOS και Android, η οποία εμφανίζει στην οθόνη της συσκευής ένα ραντάρ οπτικοποιώντας έτσι την ακριβή θέση του χαμένου «θησαυρού».
Το Stick-N-Find, ή ένας συνδυασμός από πολλά αυτοκόλλητα, μπορεί να κολληθεί στα κλειδιά, στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, στο πορτοφόλι ή ακόμη και στο κολάρο ενός κατοικιδίου, ενώ η εμβέλειά του αγγίζει τα 60 μέτρα.
Δυστυχώς για την ώρα η εφαρμογή δεν προσδιορίζει την κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται το χαμένο αντικείμενο και για τον λόγο αυτόν ο χρήστης καλείται να την αναζητήσει έχοντας ως «πυξίδα» του την οθόνη του κινητού ή της ταμπλέτας του.
Δάπεδο αφής για… βιντεοπαιχνίδια!
Ενα φουτουριστικό δάπεδο… αφής, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει τη γιγαντο-οθόνη του μέλλοντος, ιδανική για βιντεοπαιχνίδια, ανέπτυξαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Hasso Plattner, στη Γερμανία.
To Gravity Space, όπως ονομάζεται, πέραν του gaming, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι ως γιγάντιο τηλεχειριστήριο ή ως εργαλείο καταγραφής ατυχημάτων (π.χ. πτώσεων) ειδικά στην περίπτωση ηλικιωμένων ατόμων.
Το Gravity Space έχει την εντυπωσιακή δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο σε όλη την επιφάνειά του και οι ερευνητές έχουν ήδη αναπτύξει ηλεκτρονικά παιχνίδια ώστε να μπορούν να δοκιμάσουν τις επιδόσεις του συστήματος. Ενα από αυτά είναι ο «κόσμος μέσα από τον καθρέφτη» κατά το οποίο το άτομο που περπατά πάνω του βλέπει κάτω από τα πόδια του το ηλεκτρονικό του avatar.
Η τεχνολογία του hi-tech δαπέδου, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα χρειαστεί ακόμη αρκετά χρόνια ως την εμπορευματοποίησή της.
Σπόγγος που σκανάρει
Οταν ένας μίνι σαρωτής χειρός «παντρεύεται» έναν σπόγγο για πίνακα μαρκαδόρου, τότε το αποτέλεσμα είναι η πρωτοποριακή συσκευή ES-X.
To έξυπνο «εργαλείο», που θα μπορούσε να βοηθήσει τους δασκάλους να κρατούν τις σημειώσεις που καταγράφουν στον πίνακα, βασίζεται σε έναν ηλεκτρονικό σπόγγο. Το μέγα προσόν του σπόγγου αυτού είναι ότι ταυτόχρονα με το σβήσιμο της επιφάνειας έχει την ικανότητα να τη σαρώνει.
Η ιδέα ανήκει στον ασιάτη σχεδιαστή Λι Κε Γου, ο οποίος επινόησε τη συγκεκριμένη βολική λύση προκειμένου οι χειρόγραφες σημειώσεις του πίνακα να μεταφέρονται με μια κίνηση σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Ο επαναστατικός σπόγγος μάλιστα διαθέτει και επιλογή ανάρτησης μέρους των σημειώσεων στο Facebook, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα να προστεθούν στις δυνατότητές του και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Το εύχρηστο σύστημα θα μπορούσε να λύσει τα χέρια των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών, οι οποίοι με τον τρόπο αυτόν θα απαλλάσσονταν από το άγχος της αντιγραφής από τον πίνακα με αποτέλεσμα να μπορούν να προσηλώνονται καλύτερα στην παράδοση του μαθήματος.
Η εφημερίδα σε εκδοχή για παιδιά
Με εργαλείο την εικονική πραγματικότητα, η ημερήσια ιαπωνική εφημερίδα «Tokyo Shimbun» δημιούργησε μια εφαρμογή η οποία μετατρέπει τα σοβαρά κείμενα των ειδήσεων που δημοσιεύει σε διασκεδαστικές ενημερωτικές ιστορίες για… παιδιά!
Σε συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία Dentsu, η εφημερίδα δημιούργησε ένα app το οποίο επιτρέπει σε ένα smartphone, «διαβάζοντας» το κείμενο μέσω της κάμερας, να παρουσιάζει στην οθόνη μια πιο λάιτ και παιδική εκδοχή του κειμένου που δημοσιεύεται. Ετσι, ένα παιδάκι μπορεί να θαυμάσει τα γράμματα να ανοίγουν σαν… πόρτα και χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων να ξεπηδούν, ή να λάβει πληροφορίες κατάλληλες για την ηλικία του γύρω από τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας.
«Οι εφημερίδες μπορούν να αποτελέσουν ενημερωτικό και εκπαιδευτικό μέσο για ενηλίκους αλλά και για παιδιά» υποστηρίζει εκπρόσωπος της εταιρείας Dentsu. «Πρόκειται δηλαδή για ένα εργαλείο που προσαρμόζει το περιεχόμενο της πληροφορίας στα μέτρα του κάθε αναγνώστη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ