Με το μαχαίρι ξέκοψαν Βρυξέλλες και ΔΝΤ τη συζήτηση που άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας για τροποποιήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την ομολογία του ΔΝΤ για το «λάθος» στον πολλαπλασιαστή του πρώτου προγράμματος. Η κίνηση Στουρνάρα ξένισε, σύμφωνα με πληροφορίες, τους ομολόγους του όχι τόσο για την πολύ σύντομη αναφορά που έκανε στο Eurogroup (για την ανάγκη ενός κοινού ανακοινωθέντος της τρόικας) όσο για τις διαστάσεις που πήρε το θέμα μετά τις δηλώσεις και τις διαρροές που ακολούθησαν προς τον Τύπο. ΕΕ και ΔΝΤ παρακολουθούν πολύ στενά τα όσα λέγονται και γράφονται και δυσφορούν με την παραμικρή ένδειξη διγλωσσίας.

Tο θέμα από ευρωπαϊκής πλευράς θεωρείται λήξαν, ενώ σε γενικές γραμμές το κλίμα παραμένει θετικό, όπως περιέγραφαν στο «Βήμα» στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ποτέ δεν έχετε πάρει δόση τόσο εύκολα όσο τον Ιανουάριο» ανέφερε στέλεχος της τρόικας, ενώ αξιωματούχοι των Βρυξελλών ευελπιστούν ότι η αξιολόγηση που θα αρχίσει στο τέλος Φεβρουαρίου θα κυλήσει για πρώτη φορά όπως και στις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα (Ιρλανδία, Πορτογαλία) και θα ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομάδες. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλο ένα πολύμηνο θρίλερ για την εκταμίευση δόσης» έλεγε το ίδιο στέλεχος.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η διακοπή κάθε συζήτησης για τον πολλαπλασιαστή δεν σημαίνει ότι σταματά η συζήτηση σε επίπεδο προγράμματος. «Μέτρα που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά θα συζητηθούν κατά την αξιολόγηση της τρόικας. Θα μπορούσαν να τροποποιηθούν στο πλαίσιο ενός ισοδύναμου αποτελέσματος» σημείωνε πηγή της Κομισιόν ανοίγοντας «παράθυρο» για προσαρμογές κατά την τριμηνιαία αξιολόγηση.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε λίγες ημέρες θα έχει στα χέρια του την αποτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για μέτρα όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα και άλλα προϊόντα, με σκοπό να την παρουσιάσει στην τρόικα. Μετά την «παγωμένη» αντίδραση των Βρυξελλών στο θέμα του «λάθους» ο κ. Στουρνάρας αποφεύγει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις.
Για να δεχθεί η τρόικα τις τροποποιήσεις η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδείξει με στοιχεία ότι η αιτία των μειωμένων εσόδων είναι οι υψηλοί συντελεστές των έμμεσων φόρων και όχι γενικά η ύφεση, σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που διεξάγουν προκαταρκτικές συζητήσεις με την τριμερή. Πρώτος στόχος, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 19%.
Κοινή επιδίωξη Αθήνας και Βρυξελλών είναι η αποδραματοποίηση της αξιολόγησης (η προηγούμενη κράτησε πέντε μήνες), ωστόσο τα αγκάθια δεν είναι λίγα. Κατ’ αρχάς η Ελλάδα καλείται να ψηφίσει αυτή την εβδομάδα το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο για να εξασφαλίσει τη δόση του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου.
Κάπου εκεί τελειώνουν τα «εύκολα». Ο έλεγχος για τη δόση του Μαρτίου –επίσης 2,8 δισ. ευρώ –θα συμπέσει με το «κυρίως πιάτο» της πρώτης τριμηνιαίας αξιολόγησης του 2013, η οποία θα οδηγήσει στη δόση των 6 δισ. ευρώ του δευτέρου τριμήνου (4,2 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).
Αρχίζοντας από τη δόση του Μαρτίου η τρόικα θα ζητήσει λίστα υπαλλήλων που θα απολυθούν από το Δημόσιο εντός του μήνα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο ως το τέλος του έτους. Απόλυση χωρις συζήτηση θα ζητηθεί για τους επίορκους υπαλλήλους και για τους κατόχους πλαστών πιστοποιητικών οι οποίοι εξασφάλισαν με αυτόν τον τρόπο θέσεις, επιδόματα και άλλα προνόμια στο Δημόσιο.
Στη συνέχεια θα τεθεί το ερώτημα αν το νέο σχήμα της διαθεσιμότητας-«κινητικότητας» είναι εφαρμόσιμο. Η υπομονή της τρόικας έχει εξαντληθεί καθώς η ελληνική πλευρά παρουσιάζει από το 2011 εναλλακτικά σχέδια με διαφορετικές ονομασίες (διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, κινητικότητα), όλα εξίσου ανεφάρμοστα.
Βασικό κεφάλαιο της αξιολόγησης είναι η πορεία των εσόδων και η αναμόρφωση του εισπρακτικού μηχανισμού. Μέσα στον Μάρτιο θα απαντηθεί το ερώτημα αν θα υπάρξουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων εντός του 2013 στην περίπτωση που πέσουν έξω τα έσοδα. Επίσης θα διαφανεί αν θα γίνει τελικά με διαρθρωτικά μέτρα (όπως ζητεί η κυβέρνηση) ή με νέες περικοπές (όπως απαιτεί η τρόικα) η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 2,7 ως 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.
Πολλά θα εξαρτηθούν, τέλος, από την πρόοδο της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων. Η τρόικα θα αξιολογήσει την πρόοδο για την επίτευξη του στόχου είσπραξης 2,5 δισ. ευρώ το 2013, υπό την πίεση δύο νέων δεδομένων. Πρώτον, της μνημονιακής διάταξης για επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό αν χαθεί ο στόχος και, δεύτερον, της απαίτησης του ΔΝΤ για αντικατάσταση των στελεχών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων τον Ιούλιο από ξένους ειδικούς αν πέσει έξω το πρόγραμμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ