Η αντίστροφη μέτρηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άρχισε, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ως το τέλος του μήνα το πόρισμα της αρμόδιας ομάδας εργασίας σχετικά με την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των υφισταμένων τιμών ζώνης.
Η τρόικα πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, καθώς όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει ένα ενιαίο καθεστώς που θα διευκολύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες και θα απλοποιήσει τις φορολογικές διαδικασίες.
Ωστόσο τα τρία τελευταία χρόνια οι τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες εντός σχεδίου πόλεως ακινήτων βρίσκονται σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από τις αντικειμενικές, γεγονός που υποδηλώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει όχι σε αυξήσεις –όπως η τρόικα προσδοκά –αλλά σε μειώσεις.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στα εκτός σχεδίου ακίνητα, καθώς οι τιμές που είχαν διαμορφωθεί πριν από αρκετά χρόνια εξακολουθούν να βρίσκονται πάρα πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τις πραγματικές. Αυτό είναι ακόμη πιο έντονο σε ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και «κρύβουν» σημαντικές υπεραξίες.
Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα της Κυριακής», στις περιοχές όπου οι τιμές της αγοράς έχουν πέσει κάτω από τις αντικειμενικές θα γίνει διόρθωση, ενώ για πρώτη φορά θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε ολόκληρη την επικράτεια, δηλαδή στο σύνολο των αγροτεμαχίων.
Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ένα τέλος στα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών που ορισμένες φορές αποτελούσαν και αιτία να υπάρξει συνδιαλλαγή με χρήματα «κάτω από το τραπέζι».
Η τρόικα προσβλέπει σε μια μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά περίπου 20% στα εντός σχεδίου πόλεως ακίνητα, και υψηλότερα για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και αγροτεμάχια.
Αξίζει να τονιστεί ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων παραμένουν αμετάβλητες από τον Μάρτιο του 2007 και, ενώ εκείνα τα χρόνια φάνταζαν χαμηλές, σήμερα θα έλεγε κανείς ότι ταυτίζονται με τις τιμές της αγοράς ή σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και υψηλότερες.
Πάντως, αν κάποιος ζητήσει αυτή τη στιγμή στοιχεία για τιμές πώλησης διαμερισμάτων από κτηματομεσιτικά γραφεία, θα διαπιστώσει λόγω της ανυπαρξίας συναλλαγών ότι οι τιμές που θα δοθούν ενδεχομένως να αφορούν το 2009 ή το 2010 που ακόμη οι τιμές «αντιστέκονταν» στην κρίση.
Οπως επισημαίνουν μεσίτες αστικών συμβάσεων, όσον αφορά τις τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται σήμερα οι ελάχιστες αγοραπωλησίες, επικρατεί το απόλυτο χάος εξαιτίας της μικρής κινητικότητας στην κτηματαγορά.
«Αδυνατούμε να μιλήσουμε για εμπορικές τιμές, αφού υπάρχουν κατοικίες που πωλούνται με ένα λογικό ποσό, αλλά και άλλες που βγαίνουν στην κυριολεξία «στο σφυρί». Οι ιδιοκτήτες τους, λόγω της μεγάλης ανάγκης που έχουν, «σκοτώνουν» τα ακίνητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία ενιαία εμπορική τιμή»
τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής» παράγοντας της κτηματαγοράς. Πάντως στις αστικές περιοχές, όπου γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας, η κατάσταση είναι άκρως απογοητευτική.
Τα απούλητα διαμερίσματα εκτιμώνται σε 160.000 – 180.000, οι οικοδομικές άδειες έχουν υποχωρήσει στις 24.000 ετησίως σε σχέση με τον αριθμό-ρεκόρ των 90.000 πριν από την εκδήλωση της κρίσης, ενώ ο ένας στους δύο εργαζομένους στον οικοδομικό κλάδο έχει μείνει άνεργος.
Σύμφωνα πάντως με τα σημερινά δεδομένα, κατοικίες σε φτωχές, μεσαίες ή ακριβές περιοχές, γραφεία και καταστήματα σε γειτονιές που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση πωλούνται σε τιμές που είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, κάτι που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης πληρώνει φόρους για μια περιουσία η οποία αξίζει πολύ λιγότερο.
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι τιμές των διαμερισμάτων το δ’ τρίμηνο του 2012 ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 13,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το δ’ τρίμηνο του 2012 ήταν 11,0% για τα «νέα» διαμερίσματα, ηλικίας έως 5 ετών, και 14,6% για τα «παλαιά», άνω των 5 ετών. Για το σύνολο του 2012 η μείωση των τιμών σε σχέση με το 2011 ήταν 11,8% για τα «νέα» διαμερίσματα, έναντι 5,0% το 2011, ενώ η αντίστοιχη μείωση για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 11,6% το 2012, έναντι 5,8% το 2011.
Κατά γεωγραφική περιοχή οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες σε σύγκριση με το 2011 κατά 13,1% στην Αθήνα, 14,7% στη Θεσσαλονίκη και 12,9% τόσο στις άλλες μεγάλες πόλεις όσο και στις λοιπές περιοχές της χώρας.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ