Ανησυχητική αύξηση παρουσιάστηκε το 2012 στον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η οργάνωση Committee to Protect Journalists (Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, αποδίδει την αύξηση αυτή στους αυστηρούς νόμους, στην έλλειψη ανεκτικότητας από την πλευρά των κυβερνήσεων και στην ατιμωρησία των δολοφόνων που θέτουν σε κίνδυνο την ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε πολλές χώρες.
Στην ετήσια έκθεσή της «Επιθέσεις εναντίον του Τύπου», η οργάνωση αναφέρει ότι 70 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος το 2012 -43% αύξηση σε σχέση με το 2011- και περισσότεροι από 35 εξαφανίστηκαν. Επίσης, 232 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν το 2012, 53 περισσότεροι από το 2011 και ο υψηλότερος αριθμός από την πρώτη ετήσια έκθεση το 1990.
«Ηταν μια θλιβερή χρονιά για τον Τύπο», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μαχόνι, υποδιευθυντής της οργάνωσης, σε συνέντευξη Τύπου στον ΟΗΕ. «Από το Μεξικό ως τη Συρία και από τη Ρωσία ως το Πακιστάν, οι δημοσιογράφοι της πρώτης γραμμής έρχονται περισσότερο από ποτέ αντιμέτωποι με βία και καταπίεση».
Ο Μαχόνι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δημοσιογράφους του Πακιστάν, της Σομαλίας και της Βραζιλίας, στηλιτεύοντας την βαθιά ριζωμένη κουλτούρα της ατιμωρησίας που κάνει τους δολοφόνους να πιστεύουν ότι δεν θα τιμωρηθούν από το νόμο. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή προς την ερευνητική δημοσιογραφία από την ατιμωρησία», είπε.
Είκοσι οκτώ δημοσιογράφοι έχασαν την ζωή τους στη Συρία πέρσι, ενώ ακολουθεί η Σομαλία με 12 και το Πακιστάν με επτά.
Στην φετινή έκθεση, για πρώτη φορά, η οργάνωση κατάρτισε μια Λίστα Κινδύνου που περιλαμβάνει τις χώρες με τις πιο ανησυχητικές τάσεις. Εκτός από το Πακιστάν, τη Σομαλία και τη Βραζιλία, αναφέρει το Εκουαδόρ, την Τουρκία και την Ρωσία λόγω της αυστηρής νομοθεσίας. Η Τουρκία, η Αιθιοπία, το Βιετνάμ, το Ιράν και η Συρία έρχονται πρώτες στη φυλάκιση δημοσιογράφων.