DNA αλόγου ανιχνεύθηκε σε κατεψυγμένα λαζάνια με βοδινό κρέας στη Γερμανία. Τα σουπερμάρκετ ξεκίνησαν την απόσυρση του προϊόντος από τα ράφια τους. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται λίγο μετά την απόφαση της Κομισιόν να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι σε επεξεργασμένο βοδινό κρέας.
Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Real δήλωσε ότι απέσυρε από τα ράφια της τα κατεψυγμένα λαζάνια TiP. Παράλληλα, και οι αλυσίδες Tengelmann και Rewe ελέγχουν τα προϊόντα τους με επεξεργασμένο βοδινό κρέας.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Καταναλωτικών Θεμάτων του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Γιοχάνες Ρέμελ δήλωσε ότι έφτασε στο κρατίδιο μια ύποπτη παρτίδα λαζάνια από το Λουξεμβούργο και την Comigel.
Η γαλλική εταιρεία Comigel είχε προμηθευθεί το αλεσμένο κρέας από εταιρεία του Λουξεμβούργου, που με τη σειρά της εισήγαγε τον κατεψυγμένο κιμά από κυπριακή μονάδα επεξεργασίας, η οποία παρέλαβε το επεξεργασμένο κρέας από σφαγεία στη Ρουμανία.
Δεκαεξίμισι τόνοι μπιφτέκια καταστράφηκαν στην Κύπρο
Δεκαεξίμισι τόνοι μπιφτέκια δεσμεύτηκαν και στη συνέχεια καταστράφηκαν, λόγω του διατροφικού σκανδάλου που ξέσπασε με την πρόσμιξη αλογίσιου κρέατος.
Ο αναπληρωτής προϊστάμενος των υγειονομικών υπηρεσιών Χρίστος Χρίστου επιβεβαίωσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» και δήλωσε ότι ενδεχομένως να πρόκειται για ποσότητα που είχε δεσμευθεί για προληπτικούς λόγους από την ίδια την εταιρεία στις αρχές Ιανουαρίου, λόγω του σάλου που είχε προκληθεί στην Ιρλανδία.
Είπε, επίσης, ότι πιθανόν η εταιρεία να προχώρησε στην καταστροφή της ποσότητας επειδή έληγε σύντομα η προθεσμία κατανάλωσης.
Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν δεσμεύσει ποσότητες μπιφτεκιών από την Ιρλανδία και την Αγγλία μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση και ζήτησαν από τις πέντε εταιρείες που τα εισάγουν, να διαβεβαιώσουν ότι δεν εμπλέκονται.
Οι τρεις εταιρείες, είπε, προσκόμισαν πιστοποιητικά με διαβεβαιώσεις ότι χρησιμοποιήθηκε κρέας από την τοπική παραγωγή, ενώ οι άλλες δύο δεν προσκόμισαν ακόμα πιστοποιητικά και οι ποσότητες που έφεραν παραμένουν δεσμευμένες.
Την Τετάρτη η Κομισιόν πρότεινε ελέγχους γενετικού υλικού στα προϊόντα ενώ το σκάνδαλο, που έχει ήδη αγγίξει 16 χώρες, θεωρείται ότι έχει απλωθεί σε ακόμη περισσότερα μέλη της ΕΕ -κάτι που αναμένεται να φανεί και με τους ελέγχους.
Το κρέας θα ελέγχεται και για ύπαρξη φαινυβουλταζόνης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων.
Το σκάνδαλο αγγίζει και την Βρετανία
Ίχνη φαινυλοβουταζόνης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων, ανιχνεύθηκε σε σφάγια αλόγου που προέρχονταν από σφαγεία στη Βρετανία. «Ίσως εισήλθαν στη διατροφική αλυσίδα» ανακοίνωσαν οι βρετανικές αρχές.
Ο υπουργός Γεωργίας, Ντέιβιντ Χιθ, δήλωσε στους βουλευτές ότι η Υπηρεσία Διατροφικής Ασφάλειας (Food Standards Agency, FSA) εντόπισε την αποστολή στη Γαλλία τριών σφαγίων που περιείχαν ίχνη του φαρμάκου, αλλά η FSA διόρθωσε τον αριθμό αυτόν, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται για έξι σφάγια αλόγου.
Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε έπειτα από αναλύσεις που έγιναν σε 206 κουφάρια αλόγων που σφαγιάστηκαν στη Βρετανία.
«Οι αναλύσεις ήταν θετικές σε οκτώ από αυτά», διευκρίνισε ο Ντέιβιντ Χιθ και «τρία από τα σφάγια αυτά μπορεί να εισήλθαν στην διατροφική αλυσίδα στη Γαλλία».
Το αναλγητικό αυτό, που καθιστά ακατάλληλο το κρέας για κατανάλωση, δεν εντοπίστηκε στα προϊόντα της μάρκας Findus που εξετάστηκαν στη Βρετανία και από τα οποία ξεκίνησε το ευρωπαϊκό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.
Τα ζώα στα οποία έχει χορηγηθεί φαινυλοβουταζόνη δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην διατροφική αλυσίδα. Όμως, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείου Υγείας, το κρέας που περιέχει την ουσία αυτή παρουσιάζει μηδαμινό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.
«Στα επίπεδα στα οποία εντοπίστηκε, ένας άνθρωπος θα έπρεπε να καταναλώνει 500 με 600 μπιφτέκια (χάμπουργκερ) την ημέρα, που να έχουν παρασκευαστεί 100% από κρέας αλόγου, για να πλησιάσει στο όριο της ημερήσιας δοσολογίας που επιτρέπεται για τον άνθρωπο» υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.